Κυριακή 25 Ιουλίου 2010

Οι τρεις «καυτοί» φάκελοι


Τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του μνημονίου τρεις μήνες μετά την εκταμίευση της πρώτης δόσης του δανείου θα διερευνήσουν σε βάθος τα στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που αναχώρησαν την Παρασκευή από την αμερικανική πρωτεύουσα με προορισμό την Αθήνα. Η αποστολή θα παραμείνει στη χώρα μας δύο εβδομάδες. Μετά τον έλεγχο, θα εκδοθεί έκθεση από την οποία θα εξαρτηθεί η εκταμίευση του δεύτερου ποσού του δανείου ύψους 9 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΕτΚ», τα μέλη της ομάδας του κ. Πολ Τόμσεν θα διερευνήσουν συγκεκριμένα την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, την απόδοση των μέτρων για την αύξηση των εσόδων και τη μείωση των δαπανών με ιδιαίτερη έμφαση τις δαπάνες της κοινωνικής ασφάλισης, της περίθαλψης, της τοπικής αυτοδίοκησης και των δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών.

Οι συστάσεις
Τα στελέχη του Ταμείου θα ερευνήσουν τα πάντα και για τον λόγο αυτόν ζητήθηκε από τους υπουργούς, ειδικά όσοι ασχολούνται με θέματα που ενδιαφέρουν το ΔΝΤ, να μην απομακρυνθούν από την Αθήνα. Υπογραμμίστηκε στο «ΕτΚ» ότι στα θετικά κατατάσσεται η ανάθεση σε εταιρείες συμβούλων της εποπτείας των δαπανών της κεντρικής κυβέρνησης καθώς και των ασφαλιστικών ταμείων και νοσοκομείων, έτσι ώστε να υπάρχει σωστή ενημέρωση σε μηνιαία βάση όσον αφορά τα στοιχεία σχετικά με τις δαπάνες αυτές. Ωστόσο η ενίσχυση του κρατικού μηχανισμού αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να συνεχιστεί η προσπάθεια σε οργανώμενη και μακροπρόθεσμη βάση.

Αναμένεται ότι η αποστολή θα ενδιαφερθεί να πληροφορηθεί για την πορεία της αναλογιστικής μελέτης για τα Ασφαλιστικά Ταμεία, που προβλέπεται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο.

Σε ό,τι αφορά τις δημόσιες επιχειρήσεις και τους οργανισμούς, τα στελέχη του ΔΝΤ θα συζητήσουν με τους αρμόδιους φορείς το σχέδιο εξυγίανσης του ΟΣΕ και των οργανισμών μαζικής μεταφοράς που παρουσιάζουν σοβαρά διαρθρωτικά, διαχειριστικά και ταμειακά ελλείμματα. Σε ό,τι αφορά τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, θα εξεταστεί η πορεία εφαρμογής του Καλλικράτη και οι τρόποι αντιμετώπισης των ελλειμμάτων των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης.

Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι, ενώ υπάρχει μια αισιοδοξία που στηρίζεται στα μέχρι τώρα θετικά αποτελέσματα από την εφαρμογή του μνημονίου ιδιαίτερα στον δημοσιονομικό τομέα, θα πρέπει ταυτόχρονα να δώσει η κυβέρνηση Παπανδρέου ιδιαίτερο βάρος στην επίλυση των κρίσιμων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι προϋπολογισμοί της γενικής κυβέρνησης (ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, τοπική αυτοδιοίκηση).

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ
Η αποστολή μου έλαβε τέλος και αποχωρώ

Σε ερώτηση για το αν θα παραμείνει ή θα εγκαταλείψει τη θέση του αναπληρωτή εκτελεστικού διευθυντή στο ΔΝΤ, ο καθηγητής Παναγιώτης Ρουμελιώτης διευκρίνισε τα εξής:
«Πριν από πέντε περίπου μήνες ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέιου και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου μου ζήτησαν να αναλάβω προσωρινά τα καθήκοντα του αναπληρωτή εκτελεστικού διευθυντή στο ΔΝΤ, ώστε να εκπροσωπήσω τη χώρα μας στον διεθνή Οργανισμό, σε μια κρίσιμη περίοδο για την ελληνική οικονομία.

Είχε όμως προηγηθεί η τοποθέτησή μου από την ελληνική κυβέρνηση στην εξίσου σημαντική θέση του αν. γενικού γραμματέα στην Ενωση για τη Μεσόγειο, που εδρεύει στη Βαρκελώνη.
Ηταν επομένως αυτονόητο ότι μετά την παραμονή μου για μια μικρή χρονική περίοδο (6 μηνών) στην Ουάσιγκτον, θα έπρεπε να μεταβώ στη Βαρκελώνη για ν' αναλάβω τα νέα μου καθήκοντα.
Θα ήθελα επίσης να διευκρινίσω ότι κατά τη διάρκεια της στενής και άριστης συνεργασίας μου με το υπουργείο Οικονομικών και ιδιαίτερα με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, είχα τη δυνατότητα να διαπιστώσω τη σοβαρότητα και υπευθυνότητα με την οποία τόσο ο υπουργός όσο και οι στενοί του συνεργάτες χειρίζονται τα εξαιρετικά δύσκολα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, ώστε να αποκατασταθεί, το συντομότερο δυνατόν, η αξιοπιστία και η αναπτυξιακή της προοπτική».

ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Στο τραπέζι τα σενάρια για το νέο τοπίο

Στον χρηματοπιστωτικό τομέα θα ληφθούν μεν υπόψη τα stress tests που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, αλλά τα μέλη του ΔΝΤ θα εξετάσουν ενδελεχώς και την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών όπως και τις προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Ιδιαίτερα θα ερευνηθεί η πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για εξαγορά του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Αγροτικής Τράπεζας. Ακόμα θα αξιολογηθεί η στελέχωση και η πορεία σύστασης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τα κριτήρια ενδεχόμενης υπαγωγής των τραπεζών σ’ αυτό. Τα στελέχη του Ταμείου θα δώσουν μεγάλη σημασία στα μέτρα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας (κυρίως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων), ώστε να αρχίσει να λειτουργεί η αγορά με όρους ανταγωνισμού και να καμφθούν οι τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών.

Σύμφωνα με αξιωματούχο, ήδη έχει αναγνωριστεί από τα στελέχη του Ταμείου που ασχολούνται με την Ελλάδα η προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου για την προώθηση όλων των απαραίτητων νομοθετικών ρυθμίσεων και μάλιστα πριν από την καθοριζόμενη ημερομηνία για την επίτευξη του στόχου αυτού.

Ομως σημασία έχει επίσης να εξακριβωθεί πώς θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να υλοποιηθούν τα μέτρα που προβλέπονται στις νομοθετικές αυτές ρυθμίσεις. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι το υπουργείο Οικονομίας των ΗΠΑ παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την υλοποίηση του προγράμματος το οποίο θεωρούν ότι «βρίσκεται στον ορθό δρόμο». Επανειλημμένα στελέχη του αμερικανικού υπουργείου τόνισαν ότι η ελληνική κρίση και κατ΄επέκταση τα προβλήματα της ευρωζώνης επηρέασαν αρνητικά την αμερικανική οικονομία.


Κομμένα τα μπάνια του... υπουργού
Τα στελέχη του Ταμείου θα ερευνήσουν τα πάντα και για τον λόγο αυτόν ζητήθηκε από τους υπουργούς, ειδικά όσοι ασχολούνται με θέματα που ενδιαφέρουν το ΔΝΤ, να μην απομακρυνθούν από την Αθήνα.

Στο στόχαστρο των ελεγκτών οι προϋπολογισμοί της γενικής κυβέρνησης (ασφαλισιτκά ταμεία, νοσοκομεία, τοπική αυτοδιοίκηση.

Η αποστολή θα ενδιαφερθεί να πληροφορηθεί για την πορεία της αναλογιστικής μελέτης για τα Ασφαλιστικά Ταμεία, που προβλέπεται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο.
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
ΕΘΝΟΣ

i-reportergr

Δεν υπάρχουν σχόλια: