Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2009

Εναρξη κοινωνικού διαλόγου

Την έναρξη του κοινωνικού διαλόγου θα κηρύξει το απόγευμα της Δευτέρας ο πρωθυπουργός στο Ζάππειο. Αναμένεται να δώσει συγκεκριμένο στίγμα των προθέσεών του για τις αλλαγές στην οικονομία και στο κράτος, καλώντας κοινωνικούς εταίρους και κόμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στη χώρα.

Από τις Βρυξέλλες, ο Γ. Παπανδρέου έδωσε το στίγμα των προθέσεών του, λέγοντας ότι θα ληφθούν μέτρα που θα αφορούν την πάταξη της φοροδιαφυγής, της εισφοροδιαφυγής και της διαφθοράς, αλλά και μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα.

Επίσης, έκανε σαφές το τρίπτυχο της κυβέρνησης: ενίσχυση και τόνωση της πραγματικής οικονομίας, νοικοκύρεμα του δημόσιου τομέα και στροφή στην πράσινη οικονομία.

Αρχές της εβδομάδας ξεκινά η διαβούλευση για το νέο φορολογικό σύστημα, ενώ σε εξέλιξη είναι ο διάλογος για το Ασφαλιστικό.

Κομισιόν και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένουν τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση, μετά την πολιτική στήριξη που κέρδισε από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Αναμένουμε ότι η Ελλάδα θα λάβει τα κατάλληλα διαρθρωτικά μέτρα, για να αντιμετωπίσει τις ρίζες των δημοσιονομικών ανισορροπιών, δήλωσε το Σάββατο ο Λουκάς Παπαδήμος, αντιπρόεδρος της ΕΚΤ.

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ξεκινά σειρά επαφών με ομολόγους του στην Ευρώπη, προκειμένου να δώσει αναλυτική εικόνα για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας αλλά και για τις πρωτοβουλίες που λαμβάνει η κυβέρνηση. Πρώτος σταθμός η Γερμανία, θα ακολουθήσουν συναντήσεις με υπουργούς Οικονομικών στη Γαλλία και στη Βρετανία.

Στην ομιλία του σε εκδήλωση του Οικονομικού Επιμελητηρίου με θέμα τον προϋπολογισμό του 2010, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει τη στήριξη των αδυνάτων με ταυτόχρονη δημοσιονομική προσαρμογή. Διεμήνυσε εκ νέου ότι «η οικονομία δεν κινδυνεύει» και πως οι αναλύσεις των ξένων μέσων ενημέρωσης είναι εκτός πραγματικότητας.

Σε συνέντευξή του στο Spiegel, ο υπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο η Ελλάδα να ζητήσει τη βοήθεια του ΔΝΤ: «Θα ρυθμίσουμε τα προβλήματά μας στους κόλπους της ΕΕ, σεβόμενοι τους κανονισμούς της».

Την ίδια ώρα, σε δημοσκόπηση της ALCO για το Πρώτο Θέμα, το 46,1% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ο Γ. Παπακωνσταντίνου χειρίζεται σωστά την οικονομική κρίση έναντι 23% που την κρίνει λανθασμένη. Περίπου οι μισοί είναι διατεθειμένοι να υποστούν θυσίες για να βγει η χώρα από την κρίση, ενώ το 43,2% απαντά αρνητικά.

Η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη σε συνέντευξή της στο Βήμα της Κυριακής τάσσεται κατά της μείωσης ή του παγώματος των μισθών, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει αμέσως το πρόγραμμά της. «Τα μέτρα που υπό κανονικές συνθήκες θα έπαιρνε με το φορολογικό νομοσχέδιο- οι αλλαγές στη φορολογική κλίμακα, η κατάργηση των φοροαπαλλαγών και των χαριστικών ρυθμίσεων με την αυτοτελή φορολόγηση- θα ήταν καλό και χρήσιμο να ανακοινωθούν τώρα και όχι τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο», επισημαίνει.

«Αυτή τη στιγμή πρέπει να πειστούν οι αγορές ότι είμαστε αποφασισμένοι να πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα για να πετύχουμε τριπλό στόχο: της δημοσιονομικής εξυγίανσης, της αναθέρμανσης της οικονομίας και της παραγωγικής αναδιάρθρωσης. Ωστόσο πρέπει να γνωρίζουμε ότι “αν τους δώσουμε το ένα χέρι, θα μας κόψουν και το άλλο”», λέει χαρακτηριστικά η κ. Κατσέλη.

Την Τρίτη συνεδριάζει η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, με θέμα την Οικονομία. Την ίδια ημέρα είναι και η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την αντιμετώπιση της διαφθοράς.

Η ΝΔ να στηρίξει τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης, ώστε να βγει η χώρα από την κρίση, ζητεί ο Μιχάλης Λιάπης. Στη συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, τονίζει: «Θα είναι και οξύμωρο αλλά και εξόχως δημαγωγικό αυτά που προτείναμε προεκλογικά στον ελληνικό λαό ότι θα κάναμε, να μην τα στηρίξουμε όταν τα κάνει μια άλλη κυβέρνηση. Θα είναι υποκρισία».
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: