Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2009

Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΤΟ "ΙΡΛΑΝΔΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ"


Ρεπορτάζ : Δήμητρα Κρουστάλλη - Παύλος Παπαδόπουλος

ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ των προθέσεών του για την αντιμετώπιση της κρίσης έδωσε στις Βρυξέλλες ο κ. Γ. Παπανδρέου και αναμένεται να το κάνει πιο συγκεκριμένο στην αυριανή ομιλία του στο Ζάππειο κηρύσσοντας την έναρξη του εθνικού κοινωνικού διαλόγου. Ο Πρωθυπουργός απορρίπτει τις λύσεις «ιρλανδικού τύπου», δηλαδή τη λήψη έκτακτων μέτρων μείωσης των εισοδημάτων, και επιμένει στην εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής και των ευρύτερων αλλαγών που έχει ήδη ανακοινώσει. Την Τρίτη στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπό την προεδρία του κ. Κ. Παπούλια θα επιδιώξει να πετύχει...
μια βάση συνεννόησης ώστε να μη διαταραχθεί λόγω αντιπολιτευτικής πλειοδοσίαςη ήπια διαδρομή που επιθυμεί να διανύσει ώσπου να αποδώσουν τα μέτρα
που προωθεί. Στο πλαίσιο αυτό δεν αναμένονται αλλαγές στον προϋπολογισμό, ενώ μελετάται η επιτάχυνση της ψήφισης του φορολογικού νομοσχεδίου, κάτι που ζητεί επιμόνως και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος. Το ίδιο και οι αλλαγές στη λειτουργία του κράτους ώστε να καταπολεμηθεί η «συστημική διαφορά», όπως τη χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός.
Οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση διεμήνυσαν στον κ. Παπανδρέου ότιούτως ή άλλωςοι αγορές δεν πρόκειται να του δώσουν διορία μεγαλύτερη του ενός έτους προκειμένου να εφαρμόσει την «ελληνική συνταγή». Του υπενθύμισαν ότι θα βρίσκεται υπό αυστηρή και στενή επιτήρηση, ενώ τον προειδοποίησαν πως θα πρέπει να λάβει οδυνηρά μέτρα αν φανεί ότι δεν πετυχαίνει τους στόχους που έχουν τεθεί.
Την ίδια στιγμή το οικονομικό επιτελείο φέρεται να εξετάζει εναλλακτικά σενάρια «σκληρών μέτρων» για
κάθε ενδεχόμενο, ενώ κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές διατηρούν τις- πολλές φορές διαμετρικά αντίθετες- απόψεις τους και τελούν εν αναμονή. Χαρακτηριστική του πολιτικού υπόβαθρου που υπάρχει στην Αθήνα είναι η άποψη που εκφράζει η υπουργός Οικονομίας κυρία Λούκα Κατσέλη στη συνέντευξη που παραχωρεί στο «Βήμα» (σελ. Α10). «Αν δώσουμε το ένα χέρι στις αγορές, θα μας κόψουν και το άλλο» επισημαίνει, θεωρώντας ότι αρκεί το ΠαΣοΚ να εφαρμόσει το πρόγραμμά του.
Οι επιλογές του Πρωθυπουργού, εκτιμούν πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές, είναι υψηλού ρίσκου καθώς ουδείς είναι σε θέση να προβλέψει πώς θα υποδεχθούν οι αγορές τον σχεδιασμό του. Την Παρασκευή, πάντως, την ώρα που ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωνε τις αποφάσεις του για την οικονομία, το Χρηματιστήριο έπεσε 3,5 μονάδες.
Στην αυριανή εκδήλωση στο Ζάππειο ο κ. Παπανδρέου, όπως επισημαίνουν στενοί συνεργάτες του, δεν θα περιοριστεί απλώς σε μία ακόμη περιγραφή των προβλημάτων. Θα δώσει και ένα πλαίσιο προτάσεων που θα απαντούν σε αυτά τα προβλήματα προκειμένου να αποτελέσουν τη μαγιά για τις διαβουλεύσεις που θα ακολουθήσουν. Οι φορείς που εκλήθησαν στον εθνικό διάλογο από την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, η οποία ανέλαβε να τον διοργανώσει, παρά την επείγουσα ειδοποίηση ανταποκρίθηκαν με προθυμία στην πρόσκληση. Αντίστοιχος ενθουσιασμός δεν παρατηρείται σε ένα μεγάλο κομμάτι της κυβέρνησης και των βουλευτών, που πιστεύει ότι οι ανοιχτές διαβουλεύσεις δεν αποτελούν το κατάλληλο φάρμακο σε συνθήκες κρίσης και ότι αυτό που χρειάζεται είναι αποφάσεις. Ο κ. Παπανδρέου όμως αποδίδει μεγάλη σημασία στη σύμπηξη μιας ευρείας κοινωνικής, ενδεχομένως και πολιτικής, συμμαχίας γύρω από ένα σχέδιο σωτηρίας της χώρας, το οποίο όμως δεν θα θίγει «τη φτωχολογιά και τα μεσαία εισοδήματα», όπως επισήμανε.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: