Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Πεδίο αντιπαράθεσης για ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ο προϋπολογισμός

«Αντιπολιτευόμενη συμπολίτευση...»

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Δύσκολη υπόθεση για τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου η συνύπαρξη και η συζήτηση για τον προϋπολογισμό αποτελεί -όπως φαίνεται- ιδανική ευκαιρία για αντιπαράθεση. Ορισμένοι «γαλάζιοι» βουλευτές ζητούν να καταψηφίσει η ΝΔ τον προϋπολογισμό, καθώς στο παρελθόν το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έχει διαφωνήσει με πολλά από τα μέτρα που προβλέπει. «Ο προϋπολογισμός αποτελεί την εθνική δέσμευση ότι η απόφαση της 26ης Οκτωβρίου θα εφαρμοστεί. Ζητώ τη στήριξη όλων των κομμάτων που υποστηρίζουν την κυβέρνηση. Δεν υπάρχει αντιπολιτευόμενη συμπολίτευση και συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση» τόνισε στη Βουλή ο Ευ.Βενιζέλος.

Κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού που συνεχίζεται στη Βουλή, το απόγευμα της Κυριακής, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό «εμβληματική πράξη», με κορυφαίο συμβολισμό για την κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, ο προϋπολογισμός ανακεφαλαιώνει τις πράξεις που προηγήθηκαν της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου και αποτελεί εθνική δέσμευση ότι η απόφαση των Βρυξελλών θα εφαρμοστεί.

Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι όποιος έχει να πει άλλα πράγματα, άλλες προτάσεις, να το κάνει τώρα και να σταθεί δίπλα στον υπουργό Οικονομικών, γιατί δεν υπάρχει άλλο περιθώριο επαναδιαπραγμάτευσης.

Ο κ. Βενιζέλος ζήτησε την πλήρη στήριξη της Βουλής στον προϋπολογισμό «και πάντως των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση» και υπογράμμισε: «Δεν υπάρχει αντιπολιτευόμενη συμπολίτευση και συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση. Δεν υπάρχουν υφεσιακοί και αναπτυξιακοί, δεν υπάρχουν κοινωνικά ανάλγητοι και κοινωνικά ευαίσθητοι».

Νωρίτερα, ο γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Λυκουρέντζος τόνισε στη Βουλή, στη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό: «Δεν υπάρχει συγκυβέρνηση. Η ΝΔ στηρίζει την κυβέρνηση Παπαδήμου».

Ωστόσο, τα βέλη βουλευτών της ΝΔ δέχονται και υπουργοί που προέρχονται από την παράταξη, αναζωπυρώνοντας το εσωτερικό μέτωπο.

Ο υπουργός Αμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος έχει βρεθεί στο επίκεντρο της κριτικής για την άποψη που εξέφρασε ότι είναι «οξύμωρο να αντιπολιτευόμαστε μια κυβέρνηση που στηρίζουμε».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Μαρκόπουλος, μιλώντας στην Βουλή την Κυριακή, επισήμανε ότι «απαιτείται και ο έλεγχος αυτής της κυβέρνησης. Και η αντιπολίτευση όταν χρειάζεται θα διορθώνει την πορεία της κυβέρνησης».

Ο Δ.Αβραμόπουλος επανήλθε, λέγοντας: «Είμαστε σε αυτήν την κυβέρνηση γιατί το θέλουμε και γιατί μας ζητήθηκε. Και το κάνουμε με αίσθημα ευθύνης».

Newsroom ΔΟΛ

1 σχόλιο:

Maria είπε...

Αρκετά ενδιαφέρουσα ήταν η παρέμβαση της Έλενας Παναρίτη που έθιξε κάτι πολύ απλό. Ότι πέρα από τα λογιστικά και τα νούμερα, αυτή η εμμονή σε μέτρα είναι ανώφελη αν δεν περιλαμβάνονται αλλαγές στη δομή του πως λειτουργεί το κράτος.