Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Α. Χάφινγκτον: Η Ελλάδα πρέπει να φύγει από την ευρωζώνη

Εκτός ευρωζώνης και χωρίς το ενιαίο νόμισμα η Ελλάδα θα ήταν σε καλύτερη κατάσταση σύμφωνα με την ελληνοαμερικανίδα εκδότρια Αριάνα Χάφινγκτον. Διαβάστε τι είπε σε συνέδριο του Economist

Την άποψη ότι η Ελλάδα θα ήταν καλύτερα χωρίς το ευρώ και των σκληρών μέτρων λιτότητας που υπαγορεύει εξέφρασε η Αριάνα Χάφινγκτον, η ελληνοαμερικανίδα πίσω από την Huffington Post, μιλώντας σε συνέδριο του Economist.

Η Χάφινγκτον, που μεγάλωσε στην Ελλάδα, τόνισε ότι αν η Ελλάδα παραμείνει στην ευρωζώνη, θα εξαναγκασθεί από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες να συνεχίσει τις περικοπές του προϋπολογισμού της, με αποτέλεσμα να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα η ανεργία στους νέους και να συνεχίζονται οι κοινωνικές αναταραχές.

Η ανεργία στις νεαρές ηλικίες ξεπερνά το 40% και είναι έντονη η κοινωνική αναταραχή από τις απεργίες και τις διαδηλώσεις, όπως επισήμανε.

Τόνισε δε πως τα μέτρα λιτότητας δε βοηθούν στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας ούτε στον προϋπολογισμό της.

"Πιστεύω ότι η σωστή ηγεσία χωρίς το ευρώ θα δώσει στην Ελλάδα την ευελιξία που χρειάζεται για ουσιαστική ανάπτυξη στην οικονομία της και όχι να συνεχίσει να παίζει άμυνα εφαρμόζοντας συνεχώς μέτρα λιτότητας, κάνοντας ακόμη πιο δύσκολο επ’ άπειρον να ισορροπήσει ο προϋπολογισμός, καθώς τα έσοδα έχουν ελαχιστοποιηθεί", είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως "δεν υπάρχουν πραγματικά καλές λύσεις, αλλά η ανησυχία μου είναι ότι αν η Ελλάδα παραμείνει στην Ευρωζώνη, προτεραιότητα θα είναι τα μέτρα λιτότητας".

Ωστόσο πολλοί είναι εκείνοι που ανησυχούν πως εάν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ, η ευρωζώνη θα διαλυθεί και η κρίση θα βαθύνει ακόμα περισσότερο επειδή το κόστος δανεισμού των άλλων χωρών δε θα είναι διαχειρίσιμο.

Έτσι, υπό αυτό το σενάριο οι χώρες αυτές θα αναγκαστούν να χρεοκοπήσουν και να εγκαταλείψουν το ευρώ και οι μεγάλες τράπεζες που κατέχουν κρατικά ομόλογα θα καταρρεύσουν.

Ήδη η κρίση έχει εξαπλωθεί πέραν της Ελλάδας και στην υπόλοιπη Ευρώπη με το κόστος δανεισμού να είναι μη βιώσιμο।

http://news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: