Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Ξεκινά τη Δευτέρα στη Βουλή η συζήτηση επί του νέου προϋπολογισμού

Επιπλέον φόροι 3,6 δισ. ευρώ

Τα έσοδα από τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων θα αυξηθούν κατά 29,1% ή 2,5 δισ. ευρώ
Τα έσοδα από τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων θα αυξηθούν κατά 29,1% ή 2,5 δισ. ευρώ (Φωτογραφία: ICON )


Αθήνα
Αρχίζει τη Δευτέρα στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής η επεξεργασία του Προϋπολογισμού του 2012, ο οποίος περιλαμβάνει επιπλέον φόρους ύψους 3,6 δισ. ευρώ, τους οποίους θα κληθούν να πληρώσουν μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, συνταξιούχοι, αγρότες και ιδιοκτήτες ακινήτων.

Η συζήτηση του προϋπολογισμού στην Ολομέλεια μπορεί να αρχίσει το Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2011 και να ολοκληρωθεί σε πέντε συνεδριάσεις, την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου, στις 12 τα μεσάνυχτα. Η συζήτηση του απολογισμού και του ισολογισμού του κράτους, θα συζητηθεί και φέτος ξεχωριστά.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, τα φορολογικά έσοδα προβλέπεται ότι θα αυξηθούν κατά 7,1% στα 53,301 δισ. ευρώ. Η αύξηση θα προέλθει από τα φορολογικά μέτρα που περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και την απόδοση των μέτρων που ελήφθησαν πρόσφατα, όπως το έκτακτο τέλος ακίνητης περιουσίας κ.ά.

Στα μέτρα που αναμένεται να συμβάλουν στην αύξηση των εσόδων το 2012 περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ο περιορισμός ή και η κατάργηση φοροαπαλλαγών και εξαιρέσεων, η αύξηση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων σε συνδυασμό με αλλαγές στο φόρο περιουσίας, καθώς και η εξομοίωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης.

Τα έσοδα από τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων θα αυξηθούν κατά 29,1% ή 2,5 δισ. ευρώ, λόγω της μείωσης ή και κατάργησης πολλών φοροαπαλλαγών και της πλήρους εφαρμογής των τεκμηρίων φορολόγησης, αλλά και της μείωσης του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 ευρώ.

Οι φόροι στα ακίνητα θα δώσουν έσοδα 3,58 δισ. ευρώ, έναντι 1,12 δισ. ευρώ εφέτος (+217,6%). Μέρος αυτής της μεγάλης διαφοράς οφείλεται στην καθυστέρηση είσπραξης του ΕΤΑΚ του 2009 και του ΦΑΠ 2010. Από το ειδικό τέλος ακίνητης περιουσίας, το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά έσοδα 2,9 δισ. ευρώ το 2012.

Στον αντίποδα, οι φόροι εισοδήματος νομικών προσώπων (επιχειρήσεων) θα μειωθούν κατά 22%, λόγω των σημαντικών επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στην κερδοφορία των επιχειρήσεων, αλλά και της μείωσης του συντελεστή φορολόγησης των αδιανέμητων κερδών από 24% σε 20% για τη χρήση 2011.

Οι άμεσοι φόροι θα είναι αυξημένοι κατά 17,4% στα 24,213 δισ. ευρώ, ενώ οι έμμεσοι φόροι θα είναι κοντά στα εφετινά επίπεδα και προβλέπεται ότι θα διαμορφωθούν στα 29,088 δισ. ευρώ.

Ο αναπληρωτής του τομέα Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας, ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του δεν θα αμφισβητήσει τον προϋπολογισμό του 2012 και ότι θα στηρίξει τους στόχους της δημοσιονομικής προσαρμογής, καθώς και την πραγματοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

«Τα επόμενα χρόνια θα είναι πιο δύσκολα και από αυτά που περάσαμε. Πρέπει να μείνουμε όμως όρθιοι για το μέλλον της χώρας και των παιδιών μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κ.Αϊβαλιώτης για τα στοιχεία του προϋπολογισμού του 2012 και τόνισε ότι γι αυτό «δεν χωρά καμία ψευδαίσθηση».

Ως προϋπολογισμό «πτώχευσης και φοροεξόντωσης του λαού, κατακρεούργησης των Ασφαλιστικών Ταμείων και των κοινωνικών δαπανών», χαρακτηρίζει τον προϋπολογισμό 2012 το ΚΚΕ. «Η νέα άγρια φοροεπιδρομή στα λαϊκά εισοδήματα συμβαδίζει με την προκλητική φοροαπαλλαγή των επιχειρηματικών ομίλων» προσθέτει το ΚΚΕ και καλεί τον λαό «να οργανώσει άμεσα την αντεπίθεσή του».

«Το κυνήγι του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2012 εν μέσω ύφεσης προκαλεί μεγάλη ανησυχία στην κοινωνία, δεδομένου ότι η νέα κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ θα βαδίσει και πάλι στην πεπατημένη του εικονικού προϋπολογισμού και της σταθερής κατεύθυνσης περαιτέρω συμπίεσης των συνήθων υποζυγίων» εκτίμησε η Δημοκρατική Αριστερά.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: