Θέλει και αλλαγές στις ευρωπαϊκές Συνθήκες
Mπορεί λοιπόν ο κ. Πολ Τόμσεν επικεφαλής του κλιμακίου της Τρόικας, που χθες και σήμερα είχε σειρά επαφών με τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Οικονομικών και τους αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ να μην θέλησε να σχολιάσει καν το θέμα των έγγραφων δεσμεύσεων που φέρονται να ζητούν οι Ευρωπαίοι από τον Αντώνη Σαμαρά, πλην όμως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όχι απλώς αναφέρθηκε, αλλά ήταν και απολύτως ξεκάθαρος. Μιλώντας κανένα στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA διευκρίνισε ρητώς πως : «όσο δεν υπάρχουν οι γραπτές εγγυήσεις, δεν πρόκειται να εκταμιευθεί η 6η δόση για την Ελλάδα».
Μάλιστα χρησιμοποίησε τα παραδείγματα της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, όπου υπήρξαν ανάλογες γραπτές δεσμεύσεις και από την κυβέρνηση, αλλά και από την αντιπολίτευση για να τονίσει πως κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι οι πολιτικοί αυτών των χωρών έκαναν κάτι «αναξιοπρεπές».
Είναι προφανές πως ο χερ Σόιμπλε ακολουθεί τη «σκληρή γραμμή» που έχει χαράξει η γερμανική κυβέρνηση, όχι μόνο – όπως την κατηγορούν ολοένα και περισσότεροι αναλυτές – για «εσωτερική πολιτική κατανάλωση», αλλά και για να «περάσει» τις απαιτήσεις εκείνες που θα ενισχύσουν ακόμα περισσότερο τον κομβικό της ρόλο στο ευρωοικοδόμημα. Έστω αυτό που θα … μείνει μετά τις δραματικές ανακατατάξεις που έρχονται.
Με τη στάση και τις «διευκρινίσεις» του αυτές ο κύριος Σόιμπλε δυσχεραίνει και τις όποιες προσπάθειες θα κάνει από Δευτέρα ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος στις Βρυξέλλες.
Ο πρωθυπουργός έχει προγραμματίσει να συναντήσει τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι και την Τρίτη τον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τους οποίους θα προσπαθήσει να πείσει ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της που απορρέουν τόσο από το Μνημόνιο, όσο και από το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και πως συνεχίζεται απρόσκοπτα το πρόγραμμα των διαρθρωτικών αλλαγών.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να υπογράψει κανένα χαρτί, θεωρώντας ότι οι αποφάσεις της Βουλής δεσμεύουν όλα τα κόμματα.
Στο ίδιο μήκος κύματος αναμένεται να κινηθεί κατά τη συνάντησή του με την Τρόικα και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος στη διάρκεια της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων, κάλεσε τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο να εξηγήσει στους Ευρωπαίους ότι «υπάρχει μπέσα και φιλότιμο».
Εκείνο πάντως που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι η στάση αυτή του Βερολίνου αλλά και η επωδός του κυρίου Σόιμπλε πως «η Ευρώπη μπορεί να τροποποιήσει τις συνθήκες της μέσα σε 24 μήνες, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μια στενότερη δημοσιονομική ολοκλήρωση των κρατών-μελών της Ευρωζώνης», έχει προκαλέσει την έντονη δυσφορία των Ευρωπαίων εταίρων της Γερμανίας.
Ενδεικτική η εντονότατη διαφωνία που είχαν την Παρασκευή η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ν. Κάμερον, ως προς την οικονομική διακυβέρνηση της Ευρωζώνης και της ΕΕ γενικότερα, η στάση του Παρισιού απέναντι στην σθεναρή άρνηση της Γερμανίας να συναινέσει στην πιο «επιθετική» παρέμβαση της ΕΚΤ στις ταλανισμένες από τις κερδοσκοπικές επιθέσεις ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων και το ξέσπασμα του Ισπανού πρωθυπουργού Ζοζέ Θαπατέρο που δήλωσε πως επιτέλους η ΕΚΤ πρέπει να φροντίζει για όλα τα μέλη της …
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου