Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Τα «ευρωομόλογα» είναι η λύση στην κρίση χρέους!

Η «γερμανική συνταγή» και οι οργισμένες αντιδράσεις των Ευρωπαίων


http://img.protothema.gr/92678034478BB574221E78B353DDA78A.jpg
Μοναδική αποτελεσματική λύση για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους που σαρώνει την Ευρώπη είναι η έκδοση «ευρωομολόγων». Το υποδείκνυαν μήνες τώρα ειδικοί και μη, το «απαιτούσαν» οι αγορές, το αρνούνταν οι Γερμανοί.

Τώρα κάνουν στροφή, αλλά βάζουν όρους. Όρους που προκαλούν την δυσφορία, σωστότερα την αγανάκτηση, των υπολοίπων Ευρωπαίων και δοκιμάζουν ξανά τα όρια την … ανοχή των εταίρων τους.

Ενδεικτική εξάλλου είναι η «προφητική» δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ήδη από την Παρασκευή το βράδυ, όταν και έκανε λόγο για «άμεση ανάγκη τροποποίησης των Ευρωπαϊκών Συνθηκών μέσα στους επόμενους 24 μήνες» και για «αυστηρότερη και αποτελεσματικότερη διακυβέρνηση της ΕΕ» …

Σε κάθε περίπτωση οι κοινοτικοί αξιωματούχοι φέρονται έτοιμοι να παρουσιάσουν, πιθανότατα την Τετάρτη, όχι μία, αλλά τρεις εναλλακτικές προτάσεις για την έκδοση ευρωομολόγων. Αναγνωρίζοντας πως μόνον με αυτό τον τρόπο μπορεί να αντιμετωπισθεί η κρίση χρέους που πλέον έχει ξεφύγει από τα στενά όρια των ασθενέστερων χωρών του Νότου και απειλεί την «καρδιά», τον «σκληρό πυρήνα» του ευρώ.

Σύμφωνα με το προσχέδιο της πρότασης της Κομισιόν, που δημοσιοποίησε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η «κυκλοφορία ευρωομολόγων μπορεί να οδηγήσει γρήγορα στην ελάφρυνση της τρέχουσας κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη και παράλληλα να ενισχύσει την αντίσταση της Ευρωζώνης απέναντι σε μελλοντικές κρίσεις».

Διαβάστε εδώ τι μετέδιδε ήδη από την Παρασκευή το protothema.gr: http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=160278

Συγκεκριμένα, το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρει ότι στο έγγραφο της Κομισιόν περιγράφονται τρεις διαφορετικές προτάσεις, με τουλάχιστον την μία εξ’ αυτών άμεσα υλοποιήσιμη καθώς δεν θα χρειαστεί καν να αλλάξουν οι υφιστάμενες συνθήκες της ΕΕ για να υλοποιηθεί.

Συνοπτικά οι εναλλακτικές της Κομισιόν συνίστανται είτε στην πλήρη, είτε στην τμηματική «κοινή χρήση» του χρέους των κρατών της ευρωζώνης. Πλην όμως με «αυστηρές προϋποθέσεις» πάντα και με δεδομένο πως πρώτα πρέπει να έχει προηγηθεί η αυστηροποίηση των κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας, ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος να υπάρχουν εσαεί χώρες της Ευρωζώνης που θα χρηματοδοτούνται στο μέλλον «σε βάρος των υπέρμαχων της δημοσιονομικής σταθερότητας», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι εναλλακτικές για την έκδοση ευρωομολόγου είναι τρεις: Η πρώτη προϋποθέτει πως τα «ευρωομόλογα» θα υποκαθιστούν στο μέλλον ΟΛΑ τα ομόλογα που κυκλοφορούν σήμερα στα κράτη της ευρωζώνης. Θα διαθέτουν «κοινές εγγυήσεις» για όλη την Ευρωζώνη κι ως εκ τούτου φαντάζουν ως η «απόλυτη» λύση.

Η δεύτερη επιλογή αφορά σε «ευρωομόλογα» με «κοινές εγγυήσεις» για όλη την Ευρωζώνη, τα οποία όμως ΔΕΝ θα αντικαταστήσουν πλήρως τις εθνικές ομολογιακές εκδόσεις. Με δυο λόγια θα χρησιμοποιούνται για να καλύπτουν μέρος των αναγκών χρηματοδότησής των μελών της Ευρωζώνης, αλλά τα κράτη μέλη θα εξακολουθούν να εκδίδουν ΚΑΙ δικά τους κρατικά ομόλογα.

Το πρόβλημα αυτών των δύο λύσεων είναι πως για να προκριθούν θα πρέπει να τροποποιηθεί το άρθρο 125 της συνθήκης της Λισαβόνας, σύμφωνα με το οποίο «τα κράτη μέλη διασφαλίζουν αποκλειστικά τις χρηματοπιστωτικές δεσμεύσεις τους».

Η τρίτη εναλλακτική θέλει τα «ευρωομόλογα» να κυκλοφορούν παράλληλα με τα κρατικά ομόλογα των μελών της Ευρωζώνης. Σε αυτή την περίπτωση κάθε κράτος συνεισφέρει με τις εγγυήσεις του, στο ποσοστό όμως με το οποίο μετέχει στο κεφάλαιο του κάθε «ευρωομολόγου». Είναι προφανές πως σε αυτή την επιλογή τα κράτη της Ευρωζώνης που δανείζονται με πολύ υψηλά επιτόκια στα κρατικά ομόλογά τους «επωφελούνται σαφώς λιγότερο» !

Το θετικό αυτής της λύσης είναι ότι είναι άμεσα υλοποιήσιμη καθώς δεν είναι αναγκαία καμία αλλαγή στις συνθήκες …

Οι αντιδράσεις των εταίρων

Προαπαιτούμενο για την έκδοση ευρωομολόγων είναι, σύμφωνα με την Κομισιόν, να γίνουν πράξη τρεις αδιαπραγμάτευτοι κανόνες:

Πρώτον, να ρυθμιστεί ο τρόπος με τον οποίο κάθε χώρα που θα δέχεται στο μέλλον οικονομική στήριξη από τους εταίρους της να υπάγεται στην αυστηρή εποπτεία των δημοσιονομικών της μεγεθών από την Κομισιόν και τα όργανά της. Η εποπτεία αυτή θα μπορεί να μετατραπεί και σε μόνιμη!

Δεύτερον, η Κομισιόν θα έχει βαρύνοντα ρόλο στην κατάρτιση εθνικών προϋπολογισμών και δυνατότητα παρέμβασης στην χάραξη οικονομικής και πρωτίστως δημοσιονομικής πολιτικής.

Και τρίτον, ΟΛΕΣ οι χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει να ενσωματώσουν στα εθνικά τους συντάγματα ρήτρα για το περιβόητο «όριο χρέους», ταβάνι στις δαπάνες δηλαδή, στη λογική που ισχύει ήδη για το Σύνταγμα της Γερμανίας!

Η διαρροή από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων αυτών των όρων προκάλεσε ήδη την οργίλη αντίδραση των Ευρωπαίων. Χαρακτηριστικά είναι τα δημοσιεύματα ιρλανδικών εφημερίδων που κάνουν λόγο για τον «νέο αφέντη της Ευρώπης», όσο και αρκετών γαλλικών ιστοσελίδων που μιλάνε για ένα… « νέο Ράιχ» με αναβίωση του δόγματος «Ένα Έθνος, Ένα Κράτος, Ένας Ηγέτης»!

Δεν υπάρχουν σχόλια: