Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση στην Ισπανία

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν νίκη του Λαϊκού Κόμματος


http://img.protothema.gr/7698A929F3A872A08403F09DA092A851.jpg
Με βασικούς διεκδικητές τον υποψήφιο των Σοσιαλιστών Αλφρέδρο Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα και τον επικεφαλής του Λαϊκού κόμματος Μαριάνο Ραχόι η Ισπανία εκλέγει νέο πρωθυπουργό, την ώρα που οι αγορές «χτυπούν» αλύπητα και οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια την χώρα στις … αγκάλες του Μηχανισμού Διάσωσης.

Το σίγουρο είναι πως οι Ισπανοί καλούνται να επιλέξουν τον ηγέτη που θα επιχειρήσει να βγάλει τη χώρα τους από την κρίση, με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν αδιαφιλονίκητο φαβορί τον Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος πάντως είναι προφανές πως δεν έχει μαγικές λύσεις για να περιορίσει τις εκρηκτικές διαστάσεις της ανεργίας που αγγίζει πια το 22%, ούτε για να μειώσει τάχιστα και με ανώδυνο τρόπο το έλλειμμα. Βασικά δεν μπορεί καν να δεσμευτεί ότι η χώρα δεν θα δεχθεί μια «εποπτεία» στα δημοσιονομικά της, με δυο λόγια να ακολουθήσει το δρόμο της γειτονικής Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και φυσικά της Ελλάδας!

Σε κάθε περίπτωση ο διάδοχος του σοσιαλιστή Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, ο οποίος έχει προαναγγείλει την αποχώρησή του από την πολιτική σκηνή, καλείται να αντιμετωπίσει τις αγορές που δεν δείχνουν διατεθειμένες να αφήσουν την Ισπανία να πάρει ανάσες.

Την ίδια ώρα ο 56χρονος ηγέτης του κεντροδεξιού κόμματος, που όπως όλα δείχνουν θα αναλάβει τα ηνία της χώρας, καλείται να δώσει ελπίδα – και να ζητήσει ανοχή χρόνου – και από τους αγανακτισμένους Ισπανούς. Όχι μόνον αυτούς της Πλατείας ντελ Σολ, αλλά σχεδόν απ’ όλους τους κατοίκους της χώρας της Ιβηρικής χερσονήσου, οι οποίοι «βράζουν» από οργή για τα συνεχόμενα μέτρα λιτότητας, τους νέους φόρους και το … μηδενικό , προσώρας, αποτέλεσμα των θυσιών τους.

Ο νέος πρωθυπουργός της Ισπανίας δύσκολα θα μπορέσει να αποφύγει τη λήψη και νέων μέτρων «δημοσιονομικής εξυγίανσης», κυρίως τώρα που το κόστος δανεισμού της χώρας γίνεται καθημερινά όλο και λιγότερο «βιώσιμο» με την τελευταία έκδοση ομολόγων να ξεπερνά σε επιτόκιο το 7%.

Ο ίδιος ο Ραχόι αναφέρθηκε στις «πρώτες 100 μέρες του», υποσχέθηκε «διπλασιασμό των προσπαθειών περικοπής του ελλείμματος» και μια σειρά από έκτακτα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα. Κάτι που διόλου ευχάριστα δεν ηχεί στα αυτιά των ψηφοφόρων!

Στον αντίποδα, ο κ. Ραχόι δεσμεύτηκε ότι αμέσως μόλις διορίσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα επιβάλλει αυτόματα φοροαπαλλαγές στις επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν υπαλλήλους και έκανε λόγο για λήψη συγκεκριμένων μέτρων τόνωσης της επιχειρηματικής δράσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: