Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Ο Ζερίτης, η Diana και το λουκέτο έπειτα από 30 χρόνια









Ο Ζερίτης, η Diana και το λουκέτο έπειτα από 30 χρόνια
Επιχειρηματίας με πλούσια εμπειρία στον χώρο της χαρτοποιίας, ο κ. Πάνος Ζερίτης αν και έχει δημιουργήσει ορισμένες από τις βασικές επιχειρήσεις στον κλάδο στην Ελλάδαη γνωστή χαρτοποία Θράκης ΑΕ, Diana, οδεύει προς πτώχευση με εκατοντάδες εργαζόμενους να κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο εν μέσω κρίσης.


Γεννήθηκε στην Αθήνα και αποφοίτησε από τη Βαρβάκειο Πρότυπο Σχολή Αθηνών. Είναι πτυχιούχος χημικός μηχανικός του ΕΜΠ και ειδικεύτηκε στον κλάδο της χαρτοποιίας. Ιδιαίτερα γλωσσομαθής, γνωρίζει καλά αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και ιταλικά. Σήμερα είναι έγγαμος με δύο παιδιά.

Άρχισε την καριέρα του στον χώρο της χαρτοποιίας από την Αθηναϊκή Χαρτοποιία «Softex» το 1957, όπου και δημιούργησε τον τομέα tissue «Softex» το 1961. Από το 1972 ως το 1975 διετέλεσε γενικός διευθυντής της Πάκο ΑΕ, η οποία παρήγε κυματοειδή χαρτιά, ενώ παράλληλα χρημάτισε σύμβουλος της κιβωτιοποιίας ΒΙΣ ΑΕ.

Από το 1972 ως το 1980 ως σύμβουλος χαρτοποιίας έφερε επιτυχώς εις πέρας έργα σε πολλές χώρες (Ιταλία, Γιουγκοσλαβία, Κουβέιτ, Λίβανος, Νότια Αφρική, Τουρκία, Ιράν κ.α.).

Το 1975 ξεκινά την προσωπική επιχειρηματική σταδιοδρομία του και ιδρύει με έλληνες χαρτοποιούς τη Χαρτελλάς ΑΕ «Delica».

Το 1980 δημιούργησε τη Χαρτοποιία Θράκης ΑΕ «Diana», στην οποία και παραμένει ο μοναδικός μέτοχός της. Σύντομα ξεκινά η επέκταση της εταιρείας του στο εξωτερικό και το 1984 δημιούργησε την Pyramids Paper Mills SAE «Flora» στο Κάιρο της Αιγύπτου, σε συνεργασία με αιγύπτιους εταίρους.

Σήμερα είναι πρόεδρος της εταιρείας και κύριος μέτοχός της. Η εταιρεία είναι η μεγαλύτερη ιδιωτική χαρτοποιία στην Αίγυπτο με κύρια δραστηριότητα την παραγωγή χαρτιών tissue.

Το 1993 μπαίνει στην αγορά των Βαλκανίων και της Κεντρικής Ευρώπης και αγοράζει την πλειονότητα των μετοχών σε δύο ουγγρικές χαρτοποιίες και από το 1995 είναι ο πρόεδρος των δύο εταιρειών και ο μοναδικός μέτοχός τους.

Πρός λουκέτο η Diana

Μια από τις πιο ιστορικές βιομηχανίες της Θράκης, ιδιοκτησίας του κ. Ζερίτη, οδηγείται σε πτώχευση έπειτα από 30 χρόνια λειτουργίας.

Η Diana που λειτούργησε στην περιοχή για αρκετές δεκαετίες, φαίνεται να οδηγείται οριστικά σε διακοπή της λειτουργίας της καθ'ως η Χαρτοποιία Θράκης το τελευταίο διάστημα αντιμετώπισε σοβαρά οικονομικά προβλήματα ενώ στη αρχή του χρόνου είχε διακόψει για λίγες μέρες της λειτουργία της, λόγω έλλειψη πρώτων υλών. Τον Ιούνιο υπήρξε διακοπή της παροχής ρεύματος, που επανήλθε μετά από παρεμβάσεις.

Ωστόσο, η διακοπή είναι οριστική και οδηγεί στην ανεργία περισσότερους από 100 εργαζόμενους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, πρόσφατα σε εργαζόμενους μίλησε ο ιδιοκτήτης της εταιρίας Πάνος Ζερίτης, ο οποίος ανέφερε ότι η Χαρτοποιία έχει να παίρνει περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ από το κράτος, από επιστροφή φόρων και επιδότηση 12 %, γεγονός που έχει οδηγήσει σε ασφυξία τα οικονομικά της εταιρίας.

Χωρίς ρεύμα και αέριο


Ήδη τις τελευταίες ημέρες, όπως αναφέρεται πια, έχει διακοπεί το ρεύμα καθώς και παροχή αερίου στην επιχείρηση, γεγονός που έχει παύσει κάθε παραγωγική δραστηριότητα. Οι εργαζόμενοι είναι πλέον σε διαθεσιμότητα και το μέλλον της εταιρίας είναι μάλλον σκοτεινό. Τόσο οι εργαζόμενοι, όσο και οι οικογένειές τους έχουν περιέλθει σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση ενώ η επιχείρηση δεν διαθέτει Σωματείο Εργαζομένων.

Ποια είναι η Diana


Η Χαρτοποιία Θράκης Diana, ιδρύθηκε το 1980 στα Μάγγανα, εκμεταλλευόμενη το Ν. 289/76 και λειτουργεί απασχολώντας πάνω από 100 εργαζόμενους στην Ξάνθη και 200 συνολικά στη χώρα. Αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό χάρτου στην Ελλάδα, κατέχοντας περίπου το 20% της εγχώριας αγοράς ενώ στα Μάγγανα δραστηριοποιείται και στην παραγωγή πολυαιθυλενίου.


Αναστασία Γαλάνη

Δεν υπάρχουν σχόλια: