Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Τους άμεσους στόχους και προτεραιότητες ζήτησε από τους υπουργούς ο Λ.Παπαδήμος

Το πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο

Στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση
Στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση (Φωτογραφία: ICON )


Αθήνα
Την πρώτη του συνεδρίαση πραγματοποίησε το απόγευμα της Παρασκευής το νέο Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπουργούς να ετοιμάσουν σημειώματα με τις προτάσεις τους για τις προτεραιότητες των υπουργείων τους, ώστε να συμπεριληφθούν στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, οι οποίες, πιθανότατα, θα αναγνωσθούν το απόγευμα της Δευτέρας.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε επίσης τους υπουργούς και τα μέλη της κυβέρνησης ότι σχεδιάζει να συγκροτήσει τις επόμενες μέρες Κυβερνητική Επιτροπή, με την οποία θα συνεργάζεται καθημερινά

Κατά πληροφορίες, στόχος της κυβέρνησης είναι, αφού προηγηθούν συνεννοήσεις με το προεδρείο της Βουλής και τα κόμματα, η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή να διεξαχθεί τα μεσάνυχτα της Τρίτης, καθώς την Τετάρτη, όπως, όπως επεσήμανε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο.

Συνεργασία, αλληλεγγύη

Ο κ. Παπαδήμος ζήτησε από τα μέλη της νέας κυβέρνησης συνεργασία και αλληλεγγύη για να προχωρήσει η ψήφιση της δανειακής σύμβασης και να εφαρμοστούν οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 27ης Οκτωβρίου.

«Έχουμε μπροστά μας μια δύσκολη περίοδο για να πραγματοποιήσουμε ένα δύσκολο έργο και χρειάζεται η συμβολή όλων», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Παπαδήμος και τόνισε ότι «τα τελευταία δύο χρόνια έγινε μεγάλη προσπάθεια με καλό αποτέλεσμα για τη μείωση των ελλειμμάτων αλλά σήμερα έχει προκύψει ένα πιστωτικό πρόβλημα με την καταβολή της 6ης δόσης και την επανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας».

Το λόγο στο Υπουργικό Συμβούλιο, που διήρκεσε σχεδόν μία ώρα, πήρε στη συνέχεια ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος ενημέρωσε τα μέλη της νέας κυβέρνησης για την κατάσταση της οικονομίας και τις άμεσες προτεραιότητες που χρειάζονται. «Μέχρι την επόμενη Παρασκευή πρέπει να ετοιμάσουμε τον προϋπολογισμό», είπε χαρακτηριστικά.

Οι πρώτες δηλώσεις

Μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρης Ρέππας, δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Η Ελλάδα μπαίνει, έστω και με αυτόν τον τρόπο, στον αστερισμό των κυβερνήσεων συνεργασίας [...]. Τα κόμματα οφείλουν να πιστέψουν στην αξία αυτής της συνεργασίας. Η ενότητα και η δύναμη των κομμάτων είναι παράγοντας σταθεροποίησης της κυβέρνησης και κατ’ επέκταση της χώρας».

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Δήμας, τόνισε ότι η συνεργασία όλων των κομμάτων στον τομέα που αναλαμβάνει είναι απαραίτητη. «Μέχρι στιγμής χαίρομαι γιατί έχω τις σχετικές διαβεβαιώσεις από τους πολιτικούς αρχηγούς» είπε.

«Είναι ώρες εθνικής ευθύνης, ώρες κρίσιμες για την πατρίδα μας. Και αυτό που πρέπει να μας οδηγήσει όλους μας, μέσα σε πνεύμα συνεννόησης και συνεργασίας, είναι η ίδια η Ελλάδα. Αυτό είναι που βγαίνει σαν μήνυμα από το ξεκίνημα αυτής της εθνικής προσπάθειας και εμείς θα είμαστε παρόντες πιστεύοντας ότι με αυτό τον τρόπο εξυπηρετούμε το εθνικό συμφέρον» δήλωσε ο νέος υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ο υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος, τόνισε ότι η ελπίδα για τη χώρα θα έρθει μόνο εάν η νέα κυβέρνηση κερδίσει την κοινωνία.

Ο νέος υπουργός Εσωτερικών, Τ.Γιαννίτσης δεσμεύτηκε ότι «θα δουλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να πετύχουμε τους στόχους αυτής της κυβέρνησης».

Ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοΐδης, τόνισε: «Η νέα κυβέρνηση έχει μία πολύτιμη προίκα: τη σύνταξη των πολιτικών δυνάμεων».

Ο υφυπουργός Υγείας, Δ.Βαρτζόπουλος έκανε λόγο για μία κυβέρνηση συγκεκριμένης διάρκειας και ειδικού σκοπού, ενώ η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, τόνισε ότι είναι ώρα ευθύνης για όλους.

«Θα δουλέψουμε όλοι μαζί, δεν υπάρχει άλλος δρόμος» δήλωσε ο υφυπουργός Υποδομών, Γιάννης Μαγκριώτης.

«Στόχος μας είναι να πετύχει αυτό το μίγμα, πρέπει να πετύχει, οφείλουμε όλοι να εργαστούμε γιατί αυτό είναι η απαίτηση του ελληνικού λαού... Είναι συνέχεια μιας εποχής που αλλάζει» είπε ο υφυπουργός Πολιτισμού, Γιώργος Νικητιάδης.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αστέριος Ροντούλης, τόνισε ότι «η κυβέρνηση θα αποδειχθεί μια κυβέρνηση σκαπανέας διότι μορφοποιεί το μέλλον της χώρας. Κυρίως θα μορφοποιήσει ένα νέο μέλλον για τον αγροτικό κόσμο. Και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί πρέπει να ζήσει η ελληνική επαρχία, η ελληνική περιφέρεια».

«Ευχαριστώ τον Πρόεδρο Αντώνη Σαμαρά για την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπό μου, όπως βεβαίως και τον Πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο. Θα συμβάλλω με όλες τις δυνάμεις μου στην εκπλήρωση της συγκεκριμένης αποστολής της νέας αυτής μεταβατικής Κυβέρνησης με γνώμονα πάντα την ευημερία του δοκιμαζόμενου ελληνικού λαού» δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Μουρμούρας.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: