Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Το πρόγραμμα δεν προβλέπει αναδιάρθρωση τονίζει το ΔΝΤ - Νέο όχι και από Γαλλία, ΕΚΤ

«Ούτε αναμόρφωση ή οτιδήποτε άλλο»

O υπηρεσιακός επικεφαλής του ΔΝΤ, Τζον Λίπσκυ
O υπηρεσιακός επικεφαλής του ΔΝΤ, Τζον Λίπσκυ (Φωτογραφία: Reuters )
Αθήνα
To πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, το οποίο έχουν στηρίξει η Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δεν προβλέπει αναδιάρθρωση ή αναδιάταξη του χρέους της, δήλωσε με έμφαση ο υπηρεσιακός επικεφαλής του ΔΝΤ, Τζον Λίπσκυ, τη στιγμή που πληθαίνουν οι φήμες ότι η ΕΕ δρομολογεί αναδιάταξη του ελληνικού χρέους με επιμήκυνση.

Νέο όχι στην αναδιάρθρωση και από τη Γαλλία διά στόματος Σαρκοζί. Την αντίθεση του επανέλαβε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζ.Τρισέ ο οποίος επιμένει στη πιστή τήρηση του προγράμματος αποκλείοντας οτιδήποτε άλλο.

To πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, το οποίο έχουν στηρίξει η Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δεν προβλέπει αναδιάρθρωση του χρέους της, δήλωσε την Παρασκευή ο υπηρεσιακός επικεφαλής του ΔΝΤ Τζον Λίπσκυ.

«Έχουμε δρομολογήσει ένα πρόγραμμα με τις ελληνικές αρχές, που έχει τη στήριξη τη δική μας και των Ευρωπαίων εταίρων μας, και αυτό το πρόγραμμα δεν προβλέπει καμία αναδιάρθρωση ή αναμόρφωση (reprofiling) ή οτιδήποτε άλλο», είπε σε συνέντευξή του στη Γαλλία στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, όπως αναφέρει το Reuters.

Την αντίθεση της χώρας του σε οποιασδήποτε αναδιάρθρωση χρέους στην ευρωζώνη, δήλωσε την Παρασκευή και ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, διαβεβαιώνοντας ότι θα υπεραμυνθεί και θα στηρίξει το ευρώ, καθώς και την αλληλεγγύη μεταξύ των μελών της ευρωζώνης.

Ερωτώμενος τι συζήτησε με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στα πλαίσια της Συνόδου του G8, o Σαρκοζί είπε χαρακτηριστικά: «Tι συζητήσαμε; Την απόλυτη, πλήρη και αμετάκλητη στήριξή μας στο ευρώ, για την σταθερότητα και την αξιοπιστία του».

Αναφερόμενος ειδικά στην Ελλάδα ο κ. Σαρκοζί τόνισε ότι η Γαλλία απορρίπτει οποιαδήποτε αναδιάρθρωση του είδους που προτείνεται από ορισμένους για την Ελλάδα.

Αλλαγή στη γερμανική στάση

Κατά της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και της εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη τάσσεται και το Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο της Γερμανίας DIHK, συντασσόμενο με τη γραμμή της γερμανικής κυβέρνησης.

«Ούτε η αναδιάρθρωση, ούτε η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη αποτελούν επιλογή. Θα συνεπάγονταν αστάθμητους κινδύνους και πολιτικά», υποστηρίζει ο πρόεδρος του DIHK Χάνς Χάινριχ Ντρίφτμαν σε συνέντευξή του στην εφημερίδα του Ανόβερου «Hannoversche Allgeimene Zeitung».

«Για το λόγο αυτό θα πρέπει να χειριστούμε το θέμα προσεκτικά και να φροντίσουμε ώστε η εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης να πατά σε σταθερό έδαφος», σημειώνει.

Παράλληλα, προτείνει να θεσπιστεί ένας ευρωπαϊκός θεσμός που θα παρακολουθεί τα βήματα προόδου της Ελλάδας. Ενδεδειγμένο θεωρεί ένα ανεξάρτητο ίδρυμα με συμβουλευτικό και υποστηρικτικό ρόλο για την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και την ενίσχυση των επενδύσεων.

«Η βοήθεια θα πρέπει να είναι συνδεδεμένη με ένα δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα», λέει ο κ. Ντρίφτμαν.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: