Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Θα γίνει επαναγορά 120 δισ. ευρώ ελληνικών ομολόγων

«Σημείο κλίσης ή αναστολή;»


http://img.protothema.gr/93D6985D7FE5B1F96E6D46BAE94E4548.jpg
Με τίτλο «Σημείο κλίσης ή αναστολή;» η γαλλική Cheuvreux και ο Ελληνας αναλυτής κ. Αλέξανδρος Μπουλογούρης εκτιμούν τελικά ότι η επαναγορά ομολόγων θα αφορά ένα ποσό περί τα 120 δισ. ευρώ, αποκλείοντας από τη λύση τις ελληνοκυπριακές τράπεζες, τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία αλλά και τις ξένες τράπεζες, ήτοι συνολικά 117 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το σχέδιο, ο αναλυτής θεωρεί ότι η Ελλάδα θα μπορεί να μειώσει το χρέος κατά 20-25 δισ. ευρώ ή 8%-10% του ΑΕΠ. Το σημαντικότερο, όμως, στοιχείο είναι ότι οι Γάλλοι θεωρούν πως θα αποκλειστούν από το σχέδιο επαναγοράς ομολόγων οι ελληνικές τράπεζες, τα Ταμεία, αλλά και οι ξένες τράπεζες.

Ο υπολογισμός των Γάλλων προκύπτει ως εξής: εκτιμούν ότι περί τα 55 δισ. ευρώ κατέχονται από τις ελληνοκυπριακές τράπεζες, 25 δισ. ευρώ από τα τοπικά ταμεία και περί τα 30-40 δισ. ευρώ από τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Με την υπόθεση ότι θα αποκλειστούν από το πρόγραμμα επαναγοράς οι παραπάνω, τότε μένουν 120 δισ. ευρώ ομόλογα για επαναγορά και επειδή τα 60 δισ. ευρώ κατέχονται από την ΕΚΤ, τότε η Ελλάδα θα μειώσει το χρέος της κατά 8%-10% το ΑΕΠ.

Για τις ελληνικές τράπεζες η έκθεση επισημαίνει ότι η λύση του Μαρτίου από την Ε.Ε. θα είναι υποστηρικτική, καθώς όλα τα μέτρα θα έχουν θετική επίπτωση: επαναγορά ομολόγων, επιμήκυνση ή μείωση επιτοκίων. Εφόσον αυτά συμβούν «θα γυρίσει θετικά τη θέση αξιόχρεου των ελληνικών τραπεζών και θα στρώσει τον δρόμο για μια σταδιακή ανάκαμψη», εκτιμά η γαλλική τράπεζα.

Τράπεζες

Κατά την άποψη της γαλλικής τράπεζας, οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών διαπραγματεύονται με 0,6 τιμή προς λογιστική αξία για 2011. Η δε επιλογές της για την ελληνική αγορά είναι η Τράπεζα Κύπρου και η Αlpha Bank, η πρώτη εξαιτίας της ρευστότητας και της παρουσίας στη Ρωσία και η δεύτερη λόγω της σταθερής κεφαλαιακής βάσης και της χαμηλής έκθεσης στα ομόλογα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: