Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Μπήκαν νερά από τον... ημιυπαίθριο ...



Μια απλή εγκύκλιος και μια συνεννόηση που δεν τηρήθηκε αποδείχθηκαν στοιχεία ικανά για να βάλει νερά το κυβερνητικό «σκάφος». Την ώρα που ο πρωθυπουργός κατηγορούσε «πολιτικές δυνάμεις και κάποιους καλοπληρωμένους σχολιαστές για ορυμαγδό απαισιοδοξίας» η κυβέρνηση βρισκόταν με εκτεθειμένα τα πλευρά της από την πρωτοβουλία του υφυπουργού Εσωτερικών, Γ. Ντόλιου, να εκδώσει εγκύκλιο που έδινε τη δυνατότητα σε δήμους να επιβάλλουν αναδρομικά τέλη στους νομιμοποιημένους ημιυπαίθριους και την «απειλή» του Χρ. Πρωτόπαπα (με την ιδιότητα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου) στον Φ. Σαχινίδη ότι οι βουλευτές δεν θα ψηφίσουν διάταξη του νομοσχεδίου για τα κλειστά επαγγέλματα. Στην πρώτη περίπτωση, ο υφυπουργός προχώρησε στην ανακοίνωση χωρίς να ρωτήσει κανέναν και, κυρίως, τον προϊστάμενό του υπουργό Γ. Ραγκούση. Και στη δεύτερη, παρότι στο παρασκήνιο ο Γ. Παπακωνσταντίνου και ο Φ. Σαχινίδης είχαν αποδεχθεί το αίτημα των βουλευτών να μην ανοίγουν υποκαταστήματα στην επαρχία οι μεγάλες νομικές φίρμες, ο νομικός σύμβουλος του υπουργείου Οικονομικών δεν άλλαξε τη διάταξη. Η ανταρσία των βουλευτών αποφεύχθηκε στο παρά πέντε, αφού ο Χρ. Πρωτόπαπας υποχρέωσε τον παρόντα Φ. Σαχινίδη να αλλάξει τη διάταξη στη διάρκεια της συνεδρίασης στην Ολομέλεια.
Στελέχη του ΥΠΕΚΑ επισήμαιναν ότι στον νόμο 3843 του Απριλίου 2010 ορίζεται πως δεν επιτρέπεται η αναδρομική είσπραξη τελών και φόρων για τους ημιυπαίθριους. Στη φωτογραφία η υπουργός Περιβάλλοντος, Τ
Στελέχη του ΥΠΕΚΑ επισήμαιναν ότι στον νόμο 3843 του Απριλίου 2010 ορίζεται πως δεν επιτρέπεται η αναδρομική είσπραξη τελών και φόρων για τους ημιυπαίθριους.

Στο παρά πέντε αποφεύχθηκε και η επισημοποίηση της παραίτησης του Γ. Ντόλιου, καθώς το θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα. Η εγκύκλιος που εξέδωσε εξέθεσε την κυβέρνηση. Εδινε τη δυνατότητα στους δήμους να επιβάλλουν αναδρομικά τέλη στους ημιυπαίθριους, προκαλώντας αναστάτωση για εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες. Ο υπουργός Εσωτερικών, που ήταν σπίτι του λόγω γρίπης, επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό και τον ενημέρωσε ότι δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση να ταλαιπωρεί τον κόσμο και να εμφανίζεται αναξιόπιστη. Η Ρ. Βάρτζελη εξουσιοδοτήθηκε να ζητήσει από τον υφυπουργό να αποσύρει την εγκύκλιο και να ζητήσει συγνώμη. «Αλλιώς θα το κάνω εγώ εκ μέρους του» ήταν η «απειλή» του Γ. Ραγκούση.

Τελικά ο υφυπουργός απέσυρε την εγκύκλιο, ζήτησε συγνώμη και επιβιβάστηκε στο σκάφος που μετέφερε τον πρωθυπουργό στη Θράκη. Το μέλλον του, όμως, στο κυβερνητικό «σκάφος» είναι αβέβαιο. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Μ. Μπόλαρης ήταν έτοιμος, είχε ειδοποιηθεί, να αναλάβει καθήκοντα υφυπουργού Εσωτερικών. Σε βάρος του Γ. Ντόλιου λειτουργούν και σημειώματα δημάρχων, που τον κατηγορούν για έλλειψη διάθεσης συνεννόησης.

Προκειμένου να μην υπάρξει αντίστοιχο φιάσκο στο μέλλον, ο πρωθυπουργός, κλείνοντας τις εργασίες του υπουργικού συμβουλίου, επισήμανε σε όλα τα στελέχη να ενημερώνουν το υπουργείο Οικονομικών πριν από κάθε πράξη που επιβαρύνει τους πολίτες. Και το υπουργείο Οικονομικών να ετοιμάσει μια ομάδα που θα αξιολογεί και θα προσδιορίζει τις επιπτώσεις κάθε ρύθμισης στην τσέπη των πολιτών.

Οι δύο μίνι κρίσεις ανέδειξαν ανάγλυφα το πρόβλημα συντονισμού που υπάρχει στο κυβερνητικό σχήμα. Το περίφημο συντονιστικό έχει «παραιτηθεί», επικαλούμενο την έλλειψη ενημέρωσης από το οικονομικό επιτελείο για τις συμφωνίες με την τρόικα. «Τι πολιτικό σχεδιασμό να κάνεις χωρίς να ξέρεις τα βασικά» αναρωτιούνται μέλη του οργάνου, που έχει περιπέσει σε αχρηστία. Από την άλλη πλευρά, το υπουργείο Οικονομικών διαμαρτύρεται πως «μας έχουν μετατρέψει σε σάκο του μποξ». «Εμείς σηκώνουμε τον σταυρό του μαρτυρίου και οι άλλοι κάνουν κριτική» λένε χαρακτηριστικά στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Εν μέσω θύελλας αντιδράσεων, ο Γ. Ντόλιος προσήλθε εσπευσμένα στη Βουλή ανακοινώνοντας πως η κυβέρνηση ανακαλεί την επίμαχη εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών για τους ημιυπαίθριους. Προανήγγειλε, μάλιστα, πως θα υπάρξει νέα νομοθετική ρύθμιση που θα καταργεί και θα απαγορεύει την αναδρομική εφαρμογή του υπολογισμού των ανταποδοτικών τελών.

Η απόφαση έγινε δεκτή με ανακούφιση από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ. Γι’ αυτό κι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Πρωτόπαπας, αναγνώρισε στον υφυπουργό Εσωτερικών «πολιτικό θάρρος».

Νωρίτερα, τα πνεύματα οξύνθηκαν όταν ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Αστ. Ροντούλης, απευθύνθηκε στην κυβέρνηση με τη φράση: «Είστε ψεύτες, απατεώνες και παπατζήδες». Ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης τού ζήτησε να ανακαλέσει, ενώ ο προεδρεύων Β. Πολύδωρας τού συνέστησε «να μην αδυνατίζει τον λόγο του με ύβρεις και οξύτητες».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΥΠΑΣ



Γ. Ντόλιος μετά τη θύελλα...
Ζήτησε συγνώμη από τους πολίτες

«Συγνώμη» ζήτησε χθες ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Γ. Ντόλιος, μετά τη θύελλα αντιδράσεων που δημιούργησε το «φάλτσο» με την εγκύκλιο που υπέγραψε, σύμφωνα με την οποία οι δήμοι θα μπορούσαν να επιβάλουν την αναδρομική καταβολή δημοτικών τελών σε όσους πολίτες «τακτοποίησαν» τους υμιυπαίθριους χώρους τους.

Επειτα από παρέμβαση του πρωθυπουργού απέσυρε «άρον άρον» την επίμαχη εγκύκλιο και με γραπτή του δήλωση -η οποία εκδόθηκε έπειτα από απαίτηση του υπουργού Εσωτερικών κ. Γ. Ραγκούση- ο κ. Γ. Ντόλιος ζήτησε συγνώμη για την αναστάτωση που προξένησε.

«Μετά τη δήλωσή μου στη Βουλή, με την οποία αποσύραμε την εγκύκλιο η οποία δημιούργησε θέμα, και εν όψει της αναμενόμενης νομοθετικής αντιμετώπισης του ζητήματος, νομίζω ότι οφείλω να ζητήσω συγνώμη από τους πολίτες για την αναστάτωση η οποία προκλήθηκε» δήλωσε ο κ. Ντόλιος.

Η επίμαχη εγκύκλιος ζητούσε από τους δήμους να επιβάλουν πρόστιμα και να διεκδικήσουν αναδρομικά δημοτικά τέλη σε βάθος πενταετίας από τους ιδιοκτήτες που «τακτοποίησαν» υμιυπαίθριους χώρους, αξιοποιώντας τον νόμο 3843/2010 του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Ο σχετικός νόμος προέβλεπε ότι δεν θα επιβληθούν φόροι και εισφορές σε όσους πολίτες προστρέξουν να δηλώσουν τους υμιυπαίθριους χώρους που άλλαξαν χρήση. Κύκλοι του υπουργείου Εσωτερικών κάνουν λόγο για «πολιτικό ατόπημα» του κ. Γ. Ντόλιου, ο οποίος έδωσε την εικόνα ότι η κυβέρνηση παραβιάζει τις υποσχέσεις της. Παράλληλα δεν ενημέρωσε ούτε τον πολιτικό του προϊστάμενο κ. Γ. Ραγκούση ούτε συζήτησε με την υπουργό Περιβάλλοντος κ. Τ. Μπιρμπίλη για την επίμαχη εγκύκλιο.

Νίκος Β. Τσίτσας



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΚΑ
Καμιά νέα επιβάρυνση, τήρηση της δέσμευσης

Θέμα αξιοπιστίας στις σχέσεις κράτους-πολίτη αποτελεί για το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής η τήρηση των πολιτικών δεσμεύσεων ότι δεν θα επιβαρυνθούν με επιπλέον φόρους οι πολίτες που θα «τακτοποιήσουν» τους ημιυπαίθριούς τους.

Το υπουργείο προέβη χθες το απόγευμα σε ανακοίνωση για το θέμα, που έχει ως εξής:

«Το ΥΠΕΚΑ είχε από την αρχή δεσμευτεί ότι η «τακτοποίηση» των ημιυπαίθριων χώρων δεν θα οδηγούσε σε καμία πρόσθετη επιβάρυνση για τους πολίτες. Η τήρηση της δέσμευσης αυτής ήταν πάνω από όλα ζήτημα αξιοπιστίας στη σχέση του κράτους με τους πολίτες».

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη τοποθέτηση του υπουργείου Περιβάλλοντος ύστερα από το «αλαλούμ» που προέκυψε με την εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών που καλούσε τους δήμους να εισπράξουν τα τέλη και τις δημοτικές εισφορές που αντιστοιχούν στους «τακτοποιημένους» χώρους.

Στελέχη του υπουργείου ΠΕΚΑ επισήμαιναν χθες πως στον νόμο 3843 του Απριλίου 2010 ορίζεται πως δεν επιτρέπεται η αναδρομική είσπραξη τελών και φόρων. Πράγματι, ο νόμος αναφέρει: «Για τους χώρους οι οποίοι διατηρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου αυτού, δεν επιβάλλονται πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης ούτε άλλες κυρώσεις. Για τους χώρους αυτούς δεν οφείλονται επίσης αναδρομικά οποιεσδήποτε εισφορές φορέων κοινωνικής ασφάλισης ή άλλες επιβαρύνσεις για την αλλαγή χρήσης που έχει συντελεστεί».

Εγκύκλιος του ΥΠΕΚΑ με ημερομηνία 28/1/ 2011 αναφέρει εξάλλου πως από την έναρξη ισχύος του νόμου δεν επιβάλλονται στους «τακτοποιημένους» χώρους δημοτικά τέλη.

Μ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ
ΕΘΝΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια: