Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010

ΕΦΟΡΙΑ ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΓΙΑ 20 ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ...


Ρεπορτάζ : Έλενα Λάσκαρη
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Στο «απόσπασμα» της Εφορίας στέλνει το υπουργείο Οικονομικών 20 περιπτώσεις αυτοτελώς φορολογούμενων εισοδημάτων από αποδοχές και επιδόματα, καταργώντας αναδρομικά από τις αρχές του έτους αυτόν τον ειδικό τρόπο φορολόγησης. Επιδόματα δημοσίων υπαλλήλων, αποδοχές βουλευτών και δικαστικών, νομαρχών και δημάρχων, αμοιβές αρχιτεκτόνων και μηχανικών, συμβόλαια ποδοσφαιριστών, υπερωρίες γιατρών και χορηγίες...
προς εθνικές ομάδες αποτελούν μόνο ορισμένες από τις περιπτώσεις που φορολογούνταν μέχρι και σήμερα αυτοτελώς με συντελεστές από 5% έως και 20%, προκαλώντας αιμορραγία στα έσοδα του Δημοσίου. Όλες αυτές οι αμοιβές- με εξαίρεση τόκους καταθέσεων και αποζημιώσεις απόλυσης που επίσης φορολογούνται αυτοτελώς και θα συνεχίσουν να φορολογούνται με ειδικό τρόπο- θα μπαίνουν πλέον στην κλίμακα, που σημαίνει πως θα επιβαρύνονται ανάλογα με το ύψος των συνολικών εισοδημάτων των φορολογουμένων, με συντελεστές έως και 40%. Μόνο και μόνο από την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης, αλλά και μεγάλων κατηγοριών φοροαπαλλαγών, την οποία επίσης έχει προαναγγείλει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, τα έσοδα του Δημοσίου θα ενισχυθούν φέτος κατά 900 εκατ. ευρώ επιβαρύνοντας ισόποσα όσους μέχρι σήμερα ωφελούνταν από τις σχετικές διατάξεις.
Επιβαρύνσεις και αντιδράσεις
Η απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου για αναδρομική κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης είναι δεδομένη και προκαλεί ήδη μεγάλες αντιδράσεις. Με το καθεστώς της αυτοτελούς φορολόγησης, εισοδήματα 16,096 δισ. ευρώ ξέφυγαν πέρυσι από τη φορολογία με βάση την κλίμακα με σημαντικά οφέλη για τους συγκεκριμένους φορολογουμένους. Τα μεγαλύτερα οφέλη από την αυτοτελή φορολόγηση είχαν οι μισθωτοί, καθώς με αυτόν τον τρόπο φορολογήθηκαν για εισοδήματα 4,388 δισ. ευρώ και ακολουθούν έμποροι- βιοτέχνες και επιτηδευματίες με 3,340 δισ. ευρώ. Το μέγεθος της ωφέλειας για όσους φορολογούνται με αυτόν τον τρόπο προκύπτει ανάγλυφα από τα παρακάτω παραδείγματα. Ένας ποδοσφαιριστής, ο οποίος ανανέωσε φέτος το συμβόλαιό του λαμβάνοντας 500.000 ευρώ με την αυτοτελή φορολόγηση, συνολικά οφείλει στην Εφορία 100.000 ευρώ. Αν το εισόδημα αυτό όμως φορολογούνταν με βάση τη σημερινή κλίμακα φορολογίας εισοδήματος ελεύθερων επαγγελματιών, ο συνολικός φόρος θα έφτανε τα 198.665 ευρώ, ποσό σχεδόν διπλάσιο, έναντι της μέχρι σήμερα επιβάρυνσης.
Ανάλογες επιβαρύνσεις έρχονται και στη φορολόγηση εφοριακών και τελωνειακών υπαλλήλων, καθώς και των υπαλλήλων του Γενικού Χημείου του Κράτους, των οποίων το ήμισυ των επιδομάτων τους φορολογούνταν μέχρι σήμερα με συντελεστή 15% και το υπόλοιπο με βάση την κλίμακα. Έτσι, ένας τελωνειακός υπάλληλος, με μισθό 1.200 ευρώ και επίδομα 1.400 ευρώ τον μήνα, μέχρι σήμερα όφειλε στην Εφορία 5.704 ευρώ, καθώς τα 26.600 ευρώ (1.200 επί 14 μήνες και 700 επί 14 μήνες) φορολογούνταν με βάση την κλίμακα και οδηγούσαν σε φόρο 4.234 ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 9.800 (700 το μισό του μηνιαίου επιδόματος επί 14 μήνες) οδηγούσε σε φόρο 1.470 ευρώ. Αν το σύνολο του εισοδήματος φορολογούνταν με βάση την κλίμακα ο φόρος θα ήταν 7.716 ευρώ ή 2.012 ευρώ περισσότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: