Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010

ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ : Η ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΛΙΤΗ...


Γράφει ο Νίκος Σάνσης
(οικονομολόγος)
nisansis@hotmail.com


Τις προάλλες, συγγενικό ζευγάρι, που βρίσκεται στην ανεργία, ταλαιπωρήθηκε. Ενώ είχε παρουσιαστεί στον ΟΑΕΔ, την τακτή μηνιαία ημέρα για επιβεβαίωση, τα χρήματα δεν είχαν μπει στον τραπεζικό τους λογαριασμό. Αναγκάστηκαν μετά από λίγες ημέρες να ξαναπάνε. Τότε τα στοιχεία καταχωρήθηκαν και τα χρήματα κατατέθηκαν αυθημερόν. Το επίδομα ανεργίας που δικαιούνται...
αφορά καταβολή 6 μηνών συν επιδόματα Χριστουγέννων και Πάσχα. Και διερωτώμαι οι άνεργοι του ΟΑΕΔ είναι ποινικά κολάσιμοι, που πρέπει, όπως οι δικαστικά καταδικασμένοι, να εμφανίζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα στο αστυνομικό τμήμα, έτσι και αυτοί κάθε μήνα πρέπει να δίνουν το παρόν στον ΟΑΕΔ? Τι φοβάται το σύστημα (sic) αν δεν εμφανιστούν. Μήπως πληρώσει τσάμπα? Και τούτο γιατί αν είχε προνοηθεί σωστά, και στο μεσοδιάστημα καταβολής του επιδόματος, έπιαναν πάλι εργασία (που τέτοια τύχη), θα είχε υποχρέωση ο νέος εργοδότης να κάνει αναγγελία πρόσληψης στον ΟΑΕΔ και με ηλεκτρονική χρήση του ειδικού κωδικού ασφάλισης που έχουμε όλοι μας, θα ήταν δυνατή η άμεση διακοπή καταβολής του επιδόματος.
Την προηγούμενη εβδομάδα πάλι, ακούστηκε ότι εντοπίστηκαν 60.000 άτομα, που έχουν δυστυχώς περάσει την λίμνη του Αχέροντα παρέα με τον Χάρο, να εκδίδεται ακόμα η σύνταξη τους και κανένας να μην ιδρώνει. Και αμέσως ο φορέας κάλεσε τους συγγενείς για τα περαιτέρω. Και βρέθηκαν πολλοί από τους τελευταίους που ανέφεραν πως ενώ έχουν κάνει αίτηση διακοπής συνταξιοδότησης λόγω θανάτου, ο φορέας σύνταξης αδυνατεί να σταματήσει το φαινόμενο και εξακολουθεί ακόμα να εκδίδει συντάξεις. Και όλα αυτά γιατί απλά θα έπρεπε το Ληξιαρχείο με την ταυτόχρονη έκδοση πιστοποιητικού ή λήψη μηνύματος για τον θάνατο του δικαιούχου, να σταλεί ηλεκτρονικά μήνυμα να διακοπεί άμεσα έκδοση σύνταξης. Και πόσες άλλες περιπτώσεις ανοργανωσιάς μπορούν να καταγραφούν. Εδώ δεν είναι σαφής, ο ακριβής αριθμός των δημόσιων υπάλληλων και πόσο είναι το κόστος των μηνιαίων αμοιβών τους. Η δημόσια υπηρεσία παντού ακατάστατη, κοστοβόρα, ανοργάνωτη, αναποτελεσματική, στην εξυπηρέτηση του πολίτη. Και κάνω σύγκριση με τον ιδιωτικό τομέα, που απασχολείται ο γράφων. Όπου αν δεν κάνει καλά τη δουλειά του, απλά και χωρίς πολλά λόγια, θα πάει σπίτι του. Και αν υπάρχει και οικονομική ατασθαλία, θα κινηθούν σχετικές δικαστικές διαδικασίες. Δεν φταίει λοιπόν ο πολίτης. Δεν φταίνε οι δημόσιοι υπάλληλοι. Έτσι τους έμαθαν (όχι κάποιοι ειδικοί αλλά το σύστημα μόνο του) και έτσι πράττουν. Φταίνε οι εκάστοτε πολιτικοί κυβερνητικοί υπεύθυνοι, που επιθυμούν την διατήρηση της βαβούρας αυτής, για να μην ελέγχονται και να κάνουν ανομίες με ενέργειες και χρήματα, δυστυχώς του ελληνικού λαού. Και εξακολουθεί η ταλαιπωρία και η ανομία να υπάρχει.
Τελευταία η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση, με αρκετή δόση ενέργειας, κεφιού αλλά και καταναγκαστικής επιρροής από την ΕΕ, αρχίζει με ανάλυση να καταγράφει τα προβλήματα για να ακολουθήσει η καλύτερη δυνατή επίλυση τους. Απευθύνομαι λοιπόν στον καθ΄ ύλη αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών και Δημόσιας οργάνωσης κ. Γιάννη Ραγκούση. Μην φοβηθείτε τίποτα. Και μην ολιγωρήσετε σε τίποτα. Αν κάνετε λίγες απλές και λογικές ενέργειες, που θα ανακουφίσουν τον πολίτη, που σας πληρώνει, η παρούσα κυβέρνηση θα περάσει στην ιστορία όχι σαν η καλύτερη κυβέρνηση.
Αλλά σαν η κυβέρνηση που υπολόγισε και σεβάστηκε πραγματικά τον Έλληνα πολίτη.
Αυτό και μόνο αξίζει. Για να δούμε θα γίνει τίποτα; Είμαι πολύ περίεργος...

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: