Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010

Συνάντηση αγροτών-Κ. Μπατζελή την Κυριακή


Παραμένουν στους δρόμους οι αγρότες, οι οποίοι πραγματοποιούν συσκέψεις για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους.

Δώδεκα μπλόκα της Θεσσαλίας αποφάσισαν να κλείσουν από τις 11.00 έως τις 15.00, Δευτέρα και Τρίτη, εθνική οδό και παρακαμπτήριους, ενώ θα διεξάγεται η διημερίδα για το αγροτικό στο Ζάππειο.

Επίσης, το μπλόκο της Νίκαιας αποφάσισε κάθοδο στην Αθήνα, τη Δευτέρα, για εκδηλώσεις διαμαρτυρίας έξω από το Ζάππειο.

Ανοιχτή πρόσκληση για διάλογο την Κυριακή έχει απευθύνει η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή, η οποία θα συναντηθεί με αγρότες από την Αλαμάνα.

Οι αγρότες στο μπλόκο του Προμαχώνα αποφάσισαν, μετά από σύσκεψη το μεσημέρι του Σαββάτου, να μην συναντηθούν με την υπουργό. Στο μπλόκο πήγε ο αγροτοσνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας και κατά τη συνάντησή τους συμφώνησαν πως κύριο, κοινό αίτημά τους είναι το οικονομικό, και η ενίσχυση του εισοδήματος τους.

Ο Γ. Παπανδρέου, απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις για το αγροτικό, διεμήνυσε την Παρασκευή «τέλος στα λεφτά για συντεχνιακές διευθετήσεις». Παράλληλα, είπε ότι «έφτασε η ώρα των ριζικών αλλαγών που δίνουν σιγουριά και μέλλον στην ύπαιθρο και τον αγρότη». «Αυτή την τολμηρή μάχη καλούμε τους αγρότες να τη δώσουμε μαζί», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Η κατάσταση στα μπλόκα

Ο μεθοριακός σταθμός στον Προμαχώνα είναι κλειστός από και προς τη Βουλγαρία. Την Παρασκευή, άνοιξε για λίγες ώρες, μετά την επίσκεψη του Βούλγαρου πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ στα σύνορα, από όπου κάλεσε τους αγρότες «στο όνομα της ελληνοβουλγαρικής φιλίας» να ανοίξουν τα σύνορα.

Κλειστή παραμένει η Εγνατία οδός (στους κόμβους Κερδυλίων και Χρυσούπολης) και η εθνική οδός Θεσσαλονίκης - Αθηνών, στο μπλόκο Νίκαιας Λάρισας.

Τρακτέρ είναι παρατεταγμένα στους κόμβους Πλατυκάμπου και Μελούνας.

Ανοιχτή η παλιά εθνική Θεσσαλονίκης-Καβάλας σε Αφμφίπολη και Γαληψό.

Ανοιχτοί είναι οι μεθοριακοί σταθμοί Ορμενίου, Κήπων, Εξοχής, Δοϊράνης, Ευζώνων, Νίκης και Κρυσταλλοπηγής.

Οι δασεργάτες έχουν κλείσει τη διασταύρωση Βρασνών-Ασπροβάλτας μέχρι τις 2 το μεσημέρι και θα κλείσει και το απόγευμα από τις 5 ως τις 9.30 το βράδυ.

Τα Πράσινα Φανάρια είναι ανοιχτά και θα κλείσουν από τις 7.30 ως τις 8.30 το βράδυ.

Ανοιχτά είναι και τα Μάλγαρα και η Χαλκηδόνα.

Συγκεντρωμένα παραμένουν τα τρακτέρ, χωρίς να διακόπτουν την κυκλοφορία, στα Σέρβια Κοζάνης, στην πόλη των Γρεβενών.

Στον κόμβο της Τρίγλιας αναμένεται αποκλεισμός από τις 3 μέχρι τις 5 το απόγευμα.

Ανοιχτή παραμείνει η εθνική οδός Θεσσαλονίκης Σερρών στο ύψος του Στρυμωνικού.

ΝΔ

«Το ΠΑΣΟΚ, πέρσι, ενθάρρυνε τους αγρότες να κλιμακώσουν κι άλλο τις κινητοποιήσεις τους. Και σήμερα που βρίσκεται στην κυβέρνηση, τους προτείνει προσχηματικό διάλογο, τον οποίο οι ίδιοι απορρίπτουν ως ΄΄κοροϊδία΄΄», είπε, μιλώντας στην ΚΕ της ΝΔ ο Αντ. Σαμαράς. «Η Νέα Δημοκρατία, αντίθετα, φέτος που βρίσκεται στην αντιπολίτευση έσπευσε από την αρχή να εκφράσει τη διαφωνία της με τα μπλόκα», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «δεν προσπαθούμε να κερδοσκοπήσουμε πολιτικά στις δυσκολίες των αγροτών, ούτε στην αδυναμία της κυβέρνησης να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους». «Κάλεσα τον πρωθυπουργό να παρέμβει, να αρθεί ο αποκλεισμός των δρόμων και να βρεθεί λύση. Κι αντί του πρωθυπουργού, μας ήλθε ο... Βούλγαρος πρωθυπουργός», επισήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Την Παρασκευή, μετά τις διαδοχικές συναντήσεις του με εκπρόσωπους του αγροτικού κόσμου, ο κ. Σαμαράς παρατήρησε ότι «η άρνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ουσιαστικό διάλογο με τους αγρότες οδηγεί την κατάσταση σε επικίνδυνο αδιέξοδο».

Από την πλευρά της, η Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε ότι «την ώρα που ο πρωθυπουργός στη Βουλή μιλούσε για τους αγρότες του Κολωνακίου και τη μεσογειακή διατροφή, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός συνδιαλέγετο με τους αγρότες στον Προμαχώνα, για να ανοίξει η δίοδος. Είναι λυπηρό, είναι ντροπή για την Ελλάδα, είναι ντροπή για την ελληνική κυβέρνηση».

ΣΥΝ

«Ούτε η δημοσιονομική τρομοκρατία, ούτε η συντονισμένη απόπειρα απαξίωσης, ούτε οι εισαγγελικές παραγγελίες , μπορούν να σβήσουν την κραυγή της απόγνωσης που δυναμώνει κάθε μέρα, στους δρόμους και στα μπλόκα των πανελλαδικών αγροτικών κινητοποιήσεων», είπε ο γραμματέας ΚΠΕ του ΣΥΝ Δ. Βίτσας, ο οποίος επισκέφτηκε το Σάββατο μπλόκα αγροτών στον Εβρο. «Οι αγρότες απαιτούν το μέλλον που τους έκλεψαν οι πολιτικές τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ. Η κυβέρνηση χωρίς προτάσεις και συγκεκριμένες δεσμεύσεις, οργανώνει φιέστες δήθεν διαλόγου», τόνισε ο κ. Βίτσας, επισημαίνοντας ότι το κόμμα του είναι «απερίφραστα στο πλευρό» τους.

ΕΕ

Επισημαίνεται ότι ο αρμόδιος για θέματα βιομηχανίας και επιχειρήσεων της ΕΕ Τομ Βαν Λίρουπ ανέφερε ότι σε περίπτωση που οι Έλληνες αγρότες δεν αποσύρουν τα μπλόκα μέχρι τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, τότε θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή Ελλήνων εμπειρογνωμόνων.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: