Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Εμφύλιος στην Αριστερά Διαφοροποιήσεις και κατηγορίες εκατέρωθεν εκτοξεύθηκαν με αφορμή την... ορθότερη στάση απέναντι στην κατάληψη

Θερμά επεισόδια εξελίχθηκαν και στον χώρο της Αριστεράς με αφορμή την εγκατάσταση μεταναστών-απεργών πείνας στο υπό ανακαίνιση κτίριο της Νομικής. Οι διαφοροποιήσεις στη στάση που κράτησαν ο ΣΥΝ, το ΚΚΕ, η Δημοκρατική Αριστερά τους έφεραν «απέναντι», αρκετές φορές, κατά τη διάρκεια των γεγονότων της Νομικής. Η ηγεσία του ΣΥΝ, υπό τον κ. Αλ. Τσίπρα , εκτίμησε ότι βρέθηκε μέσα σε διασταυρούμενα πυρά. Από νωρίς κατήγγειλε την κυβέρνηση και όσους «έσπευσαν κατά τη συνήθη πρακτική τους», όπως ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ, να αναζητήσουν υποκινητές στην Κουμουνδούρου.

Ωστόσο, στο επιτελείο του ΣΥΝ χτύπησε «κόκκινο» όταν βγήκε η ανακοίνωση του ΚΚΕ που ανέφερε ότι «αυτοί που οδήγησαν τους μετανάστες στο υπό ανακαίνιση παλιό κτίριο της Νομικής, με αυτή την ενέργεια δεν υπηρετούν τα δίκαια αιτήματα των μεταναστώνπροσφύγων, αλλά τους εκθέτουν περισσότερο στη συκοφάντηση (...). Ταυτόχρονα προσφέρουν υπηρεσίες στις δυνάμεις που επιθυμούν και επεξεργάζονται την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου». Παράλληλα, είχε έρθει και η τοποθέτηση της Δημοκρατικής Αριστεράς του κ. Φ. Κουβέλη που επεσήμαινε ότι η έλλειψη μεταναστευτικής πολιτικής της χώρας δεν μπορεί να αντικαθίσταται ή και να υποκαθίσταται από επιλογές μεμονωμένων ομάδων ή προσώπων, «όπως συνέβη στη Νομική Σχολή σήμερα από καταληψίες μετανάστες και στενόμυαλους “συμπαραστάτες” τους και χθες στον Αγιο Παντελεήμονα από αυτόκλητους ακροδεξιούς “σωτήρες”». Την επόμενη ημέρα η Κουμουνδούρου κατηγορεί το ΚΚΕ και τη Δημοκρατική Αριστερά ότι εντάχθηκαν «σε ένα ετερόκλητο μπλοκ» μαζί με το ΠαΣοΚ, τη ΝΔ, το ΛΑΟΣ που, όπως σημείωνε η εφημερίδα «Αυγή» (26.1.2011), «ανοίγουν ή συνεργούν να ανοίξει θέμα πανεπιστημιακού ασύλου, ανακαλύπτοντας υποκινητές». Αυτή η προσέγγιση κατακεραυνώθηκε από τον «Ριζοσπάστη» (27.1.2011) που κατηγόρησε την Κουμουνδούρου για «συνειδητή διαστρέβλωση των θέσεων του ΚΚΕ» και για προσπάθεια να «τσουβαλιάσουν το ΚΚΕ με τα κόμματα της πλουτοκρατίας». Στο μεταξύ, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κυρία Αλέκα Παπαρήγα καλούσε την κυβέρνηση «εδώ και τώρα» να δώσει λύση και τον υπουργό Εσωτερικών να αναγγείλει μέτρα υπέρ των μεταναστών.

Ωστόσο και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και στέλεχος του ΣΥΝ κ. Δ. Παπαδημούλης χαρακτήρισε «λάθος» την εγκατάσταση των μεταναστών στο κτίριο της Νομικής ενώ και ο κ. Αλ. Αλαβάνος, από το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής, επεσήμανε ότι «θα μπορούσαν να βρεθούν πιο εύστοχες κινήσεις από τη Νομική», όπως μια κατάληψη στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μετά τη δραματική αντίστροφη μέτρηση για τη μετακίνηση των απεργών από τη Νομική και εν τέλει την εγκατάστασή τους στο κτίριο της Πατησίων, οι δηλώσεις απέκτησαν το βάρος της... σφαιρικής αποτίμησης. Ο κ. Τσίπρας συνέχισε να κατηγορεί τις πολιτικές δυνάμεις που, όπως είπε, επενδύουν «στο μίσος για μικροκομματικές σκοπιμότητες» αλλά εξήρε το ΚΚΕ και τους Οικολόγους Πράσινους για τις θέσεις τους υπέρ των μεταναστών. Αντιθέτως, τα πυρά κατά της Δημοκρατικής Αριστεράς ήταν συνεχή. Ο κ. Ν. Βούτσης, κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΝ, ανέφερε χαρακτηριστικά για τον κ. Κουβέλη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο»: «Λυπήθηκα πολύ για το σύνολο των δηλώσεών του, του ιδίου και της Δημοκρατικής Αριστεράς αυτές τις μέρες». Ο κ. Κουβέλης, μεταξύ άλλων, είχε υπογραμμίσει ότι «το Πανεπιστήμιο σήμερα απειλείται από τη μη ορθή λειτουργία του ασύλου». Στην αντίπερα όχθη, η δήλωση του κ. Μ. Γλέζου: «Το πανεπιστημιακό άσυλο καθιερώθηκε, ιδιαίτερα, μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, όχι μόνον ως χώρος ελεύθερης διακίνησης των ιδεών, αλλά ως άσυλο-προσφυγή κάθε αδικημένου».

tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: