Απέκλεισε το ενδεχόμενο τόσο για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους όσο και για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ο Ελληνας πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του σε αυστριακή εφημερίδα, επαναλαμβάνοντας ότι επιδίωξη είναι η αποπληρωμή σε μεγαλύτερο ορίζοντα
Ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του σε εφημερίδα της Αυστρίας επανέλαβε την πάγια ελληνική θέση ότι δεν υπάρχει επιδίωξη ή πρόθεση αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας.
Μεταξύ άλλων ο Ελληνας πρωθυπουργός είπε στην αυστριακή εφημερίδα Die Presse:
- Το ερώτημα ήταν αν η Ελλάδα αργά ή γρήγορα θα αναγκαστεί να κηρύξει πτώχευση, επειδή δεν θα είναι σε θέση να ξεπληρώσει τα χρέη της.
Γ.Παπανδρέου: Έχουμε ένα χρονοδιάγραμμα και θα αρχίσουμε μέσα στα επόμενα χρόνια να ξεπληρώνουμε τα χρέη μας. Επειδή συνεχίζουμε να έχουμε ελλείμματα, προς το παρόν, το ύψος του χρέους θα αυξάνεται, αλλά κατόπιν θα αρχίσει να μειώνεται σταδιακά, επειδή θα μειώνουμε το έλλειμμα και επειδή οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα και οικονομική ανάπτυξη.
- Δεν αποτελεί λύση για σας η αναδιάρθρωση;
Γ.Παπανδρέου: Η αναδιάρθρωση δεν είναι λύση για την Ελλάδα. Αλλά θέσαμε στο τραπέζι μία άλλη λύση. Θα βοηθούσε πολύ αν δοθεί στην Ελλάδα ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για την εξόφληση των χρεών της.
- Μέχρι πότε να διαρκέσει αυτό το διάστημα;
Γ.Παπανδρέου: Περίπου το ίδιο διάστημα που ισχύει για την Ιρλανδία. Στους Ιρλανδούς δόθηκε ένα μεγαλύτερο διάστημα για την αποπληρωμή του χρέους. Σε εμάς, δόθηκε μόνο μία σύντομη περίοδος. Για το λόγο αυτό, οι αγορές πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα έχει δυσκολίες να ξεπληρώσει μέσα σε 4 ή 5 χρόνια αυτό το πολύ υψηλό ποσό. Αν ίσχυαν οι ίδιοι όροι με την Ιρλανδία και γινόταν επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, θα ήταν όλα πιο εύκολα για εμάς. Αυτό θα καθησύχαζε τις αγορές και τους επικριτές μας. Θα ήταν σημαντικό να γίνει αυτό. Κατά τα άλλα, οι Υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. έλαβαν ήδη μία σχετική απόφαση, αλλά ακόμα δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή.
- Προσφέρει αυτή η κρίση την δυνατότητα αλλαγής δομών στην Ε.Ε.;
Γ.Παπανδρέου: Η ελληνική κρίση προσφέρει μία τέτοια ευκαιρία, αλλά θα πρέπει και να την εκμεταλλευτούμε για να επιτευχθούν αλλαγές. Και μάλιστα σε τρείς τομείς: Πρώτον, πρέπει κάθε κράτος - μέλος να διαχειρίζεται με σοβαρότητα και συνέπεια τα οικονομικά του. Δεύτερον, θα πρέπει να γίνουν ρυθμίσεις για την εξασφάλιση διαφάνειας στον δημοσιονομικό τομέα. Και τρίτον, θα πρέπει να θεσπίσουμε ισχυρούς μηχανισμούς και κανόνες, προκειμένου να εξασφαλίσουμε ότι η Ε.Ε. θα εποπτεύει την δημοσιονομική πολιτική και τα ελλείμματα των μεμονωμένων κρατών.
- Θεωρείτε ότι μετά την κρίση αυτή, θα υπάρξει μια εμβάθυνση της Ε.Ε. που θα καταλήξει σε μία κοινή οικονομική διακυβέρνηση;
Γ.Παπανδρέου: Δεν θέλω να προκαταλάβω το αποτέλεσμα, αλλά νομίζω ότι θα ήταν δυνατόν να επιτύχουμε μία εμβάθυνση της Ε.Ε. Αν λάβουμε σωστές αποφάσεις, και πιστεύω ότι κινούμαστε προς μία καλύτερη και σταθερότερη κατεύθυνση, τότε θα αποκτήσουμε περισσότερη Ευρώπη και όχι λιγότερη.
- Ορισμένοι παρατηρητές πιστεύουν ότι θα αποφασίσετε την αναδιάρθρωση μόνο μετά από την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Πρόκειται να γίνουν εκλογές φέτος στην Ελλάδα;
Γ.Παπανδρέου: Οι εκλογές θα διεξαχθούν το 2013.
Σημειώνεται ότι ο Γ.Παπακωνσταντίνου από το Νταβός αποκάλυψε ότι η Ελλάδα συζητά την πιθανότητα επαναγόράς χρέους από τη δευτερογενή αγορά, λόγω των πολύ χαμηλότερων τιμών στις οποίες διαπραγματεύονται αυτή την περίοδο τα ελληνικά ομόλογα.
ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου