Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

AΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΙΖΕΣ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΚΑΙ 2 ΔΙΣ.


Ρεπορτάζ: Γιώργος Πίκουλας
(απο ΕΘΝΟΣ της Κυριακής)
Διάλογος και συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση και τους αρμόδιους θεσμούς με στόχο τη διαλεύκανση όλων των πτυχών του σκανδάλου των δωροδοκιών ήταν και είναι η επίσημη γραμμή της κεντρικής Siemens...
Αλλωστε, όπως υπογραμμίζεται, η σημερινή Siemens δεν είναι πλέον ο όμιλος των μαύρων ταμείων και της αδιαφάνειας, αλλά «μια εταιρεία με διαφορετικό μάνατζμεντ, διαφορετική κουλτούρα και επιχειρηματική αντίληψη». Και στο νέο αυτό πνεύμα επιθυμεί η διεύθυνση να διαμορφώσει τις σχέσεις της με την Αθήνα.Ανεπισήμως, η πρόθεση της Αθήνας να διεκδικήσει αποζημιώσεις από την εταιρεία για τις ζημιές που υπέστη το ελληνικό δημόσιο από τις δωροδοκίες προβληματίζει τους παροικούντες την Βιτελσμπάχερ Πλατς του Μονάχου. Ωστόσο, το ποσό των 2 δισ. ευρώ, το οποίο αναφέρεται στο πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής, χαρακτηρίζεται απλά «παράλογο».
Ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης ηγείται της ελληνικής προσπάθειας για αποζημίωση του ελληνικού Δημοσίου από τη Siemens.
Ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης ηγείται της ελληνικής προσπάθειας για αποζημίωση του ελληνικού Δημοσίου από τη Siemens.

Πολύ δύσκολο
Στέλεχος της εταιρείας δήλωσε στο «Εθνος της Κυριακής» ότι είναι πολύ δύσκολο να υπολογίσει κανείς το ύψος της ζημιάς που υπέστη το ελληνικό δημόσιο. Αλλωστε, «δεν γνωρίζουμε ακόμα ούτε το ακριβές ποσό που διοχετεύθηκε μέσω των μαύρων ταμείων για δωροδοκίες, ούτε ποιος τα πήρε ούτε για ποιο λόγο.

«Σε κάθε περίπτωση τα 2 δισ. ευρώ είναι ένα εξωπραγματικό ποσό, το οποίο φυσικά δεν έχει καμία αντιστοιχία με τα κέρδη της εταιρείας στην Ελλάδα και δεν έχει αναφερθεί ως επίσημη αξίωση της Ελλάδας προς την εταιρεία», επισημαίνει το ίδιο πρόσωπο και προσθέτει: «Μόνο δύο άνθρωποι γνωρίζουν σε ποιους κατέληξαν τα χρήματα και αυτοί δεν θέλουν να μιλήσουν ούτε σε μας ούτε ενώπιον της ελληνικής ή της γερμανικής δικαιοσύνης».

Η κεντρική διεύθυνση του κορυφαίου τεχνολογικού ομίλου της Γερμανίας έχει επιδοθεί σε επιδείξεις καλής διάθεσης έναντι της Ελλάδας, ωστόσο, με κάθε ευκαιρία στελέχη της Siemens υπενθυμίζουν ότι το ελληνικό κράτος έχει ακόμη ανοιχτούς λογαριασμούς με τη γερμανική εταιρεία, η εξόφληση των οποίων έχει σταματήσει από καιρό. Γίνεται λόγος για «δεκάδες εκατομμύρια», που δεν έχει εξοφλήσει η Αθήνα.

Οι ίδιοι κύκλοι υπογραμμίζουν ότι συνεχίστηκαν οι επενδύσεις της Siemens στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι η εταιρεία έχει αποκλειστεί ντε φάκτο από πρωτογενείς αναθέσεις έργων στη χώρα μας. Και όχι μόνο.

Τονίζεται η καλή διάθεση της εταιρείας να συνεχίσει και να αναβαθμίσει τη δραστηριότητά της στην Ελλάδα, κυρίως «τώρα στη δύσκολη αυτή περίοδο για την ελληνική οικονομία και την κοινωνία».

Την ίδια ώρα με τη διευθέτηση και των τελευταίων εκκρεμών αξιώσεων από τις χώρες στις οποίες διασφάλισε με άνομο τρόπο αναθέσεις έργων, κλείνει το κεφάλαιο των μαύρων ταμείων για την επίσημη Siemens. Οχι όμως για τα πρώην στελέχη της. Τέσσερα χρόνια μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, ο Τόμας Γκάνσβιντ, πρώην μέλος του κεντρικού ΔΣ του γερμανικού ομίλου, αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της εκ προθέσεως παραβίασης των εποπτικών του καθηκόντων και της φοροδιαφυγής. Ταυτόχρονα η εισαγγελία του Μονάχου διεξάγει έρευνα σε βάρος του Χάιντς-Γιόαχιμ Νοϊμπούργκερ, επίσης μέλους του ΔΣ του ομίλου.

Την ίδια ώρα, και σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, βρίσκονται στη Γερμανία άνθρωποι της αμερικανικής εποπτικής αρχής SEC, οι οποίοι συλλέγουν επιβαρυντικά στοιχεία για πρώην μάνατζερ της Siemens, με απώτερο στόχο την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος τους από αμερικανικά δικαστήρια.

Οι Αμερικανοί
Εξοργισμένοι είναι οι Αμερικανοί από το γεγονός ότι τη γλίτωσαν φτηνά τα περισσότερα υψηλόβαθμα στελέχη του ομίλου που εμπλέκονται στην υπόθεση και τα οποία κάθισαν στο εδώλιο. Χρηματικά πρόστιμα και ποινές φυλάκισης με αναστολή ήταν η τιμωρία για εκείνους που κρίθηκαν ένοχοι για δωροδοκίες αξιωματούχων συνολικού ύψους 1,3 δισ. ευρώ σε διάφορες χώρες.

Πάντως, ο πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της Siemens Γκέρχαρντ Κρόμε διαβεβαίωσε στις αρχές της εβδομάδας τους μετόχους ότι η εταιρεία θα διαθέσει στη SEC όλα τα στοιχεία που έχει, προκειμένου να συμβάλει στη διεξαγωγή των αμερικανικών ερευνών.

Η αντιπρόταση
Μολονότι πολλά σημεία του σκανδάλου των δωροδοκιών παραμένουν αδιευκρίνιστα, ο συνομιλητής μας δεν αποκλείει να θεμελιωθούν από ελληνικής πλευράς αξιώσεις αποζημίωσης από τη Siemens.

Οι αξιώσεις αυτές «θα πρέπει να κινηθούν σε ρεαλιστικά επίπεδα», τονίζει το στέλεχος της Siemens και επισημαίνει ότι «φυσικά θα συζητηθούν στο πλαίσιο ενός γενικότερου διακανονισμού μεταξύ των δύο πλευρών και όχι στα δικαστήρια».

Επικαλείται το παράδειγμα της Νιγηρίας, που μετά από διάλογο και σχετική συμφωνία με τη Siemens αποζημιώθηκε με 30 εκατομμύρια ευρώ, υπονοώντας παράλληλα ότι το ποσό που θα ήταν διατεθειμένη να καταβάλει στην Ελλάδα η Siemens θα κινείται σε κάπως υψηλότερο επίπεδο.

Μόναχο: Σταμάτης Ασημένιος



ΠΡΟΗΓΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΟΜΟΛΟΓΑ
Από Μάρτιο η συζήτηση για το πόρισμα στη Βουλή

Με βραδύτερους ρυθμούς θα οριστεί η συζήτηση επί του πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που διερεύνησε το σκάνδαλο της Siemens. Το Μαξίμου πριν κινηθούν οι διαδικασίες θα περιμένει την απόφαση της δικαιοσύνης για το αν έχουν παραγραφεί ή όχι τα αδικήματα των πολιτικών προσώπων που έχουν παραπεμφθεί για την υπόθεση του Βατοπεδίου. Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής 60 βουλευτές πρέπει να καταθέσουν σχετική πρόταση για τη συζήτηση ώστε να οριστεί η ημερομηνία από τη διάσκεψη των προέδρων.

Από 30 Νοεμβρίου
Χαρακτηριστικό παράδειγμα των νέων δεδομένων είναι το πόρισμα για τα δομημένα ομόλογα. Παρότι κατατέθηκε από τον πρόεδρο της επιτροπής Χρ. Πρωτόπαπα στον πρόεδρο της Βουλής στις 30 Νοεμβρίου, η συζήτηση ακόμα δεν έχει πραγματοποιηθεί, αφού δεν έχει κατατεθεί η απαιτούμενη πρόταση των 60 βουλευτών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση για τα ομόλογα θα προηγηθεί της συζήτησης του πορίσματος της Siemens, οπότε το θέμα των διαδρομών του «μαύρου» χρήματος από τον γερμανικό κολοσσό είναι πολύ πιθανόν να επανέλθει στη Βουλή από τον Μάρτιο και μετά.

Ωστόσο, αυτό που βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και απασχολεί το Μέγαρο Μαξίμου είναι ο τρόπος που θα καταλήξει η υπόθεση. Σύμφωνα με την επικρατούσα άποψη, οι παραπομπές πρώην υπουργών δεν θα ξεπερνούν τις 3 έως 4 από τη λίστα των 15 προσώπων, για τα οποία ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ζητούν την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης. Κι αυτό υπό τον φόβο να επαναληφθεί το φιάσκο της μυστικής ψηφοφορίας για τους Βατοπεδινούς, αφού στην υπόθεση Siemens δεν προέκυψαν ατράνταχτα στοιχεία για τα προτεινόμενα πολιτικά πρόσωπα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: