ΜΕΤΑ τις πρώτες θερμές δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών για άμεση σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής που θα διερευνήσει περαιτέρω το σκάνδαλο της Siemens, στα δύο μεγαλύτερα κόμματα αρχίζουν να επικρατούν δεύτερες και ψυχραιμότερες σκέψεις. «Δεν μπορούμε να εμπλέξουμε σε έναν νέο κύκλο σκανδαλολογίας όλους τους πρώην υπουργούς που χειρίστηκαν ζητήματα προμηθειών όταν είναι βέβαιον ότι τα όποια αδικήματα έχουν ήδη παραγραφεί
και είναι σχεδόν βέβαιον ότι δεν θα υπάρξουν νέα στοιχεία»
παρατηρούν κορυφαία στελέχη του ΠαΣοΚ. «Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε τη συκοφάντηση στελεχών μας όταν όλα τα στοιχεία που έχουν αποκαλυφθεί ενοχοποιούν το ΠαΣοΚ» σημειώνουν αντίστοιχα στελέχη της ΝΔ, εκ των οποίων πολλά διαφωνούν και με την ανάμειξη του κ. Κ. Σημίτη,
ιδίως μετά τη φραστική επίθεση που δέχθηκε ο πρώην πρωθυπουργός την περασμένη εβδομάδα. Με λίγα λόγια, η συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής που έδειχνε σίγουρη ως την περασμένη εβδομάδα δεν δείχνει πλέον και τόσο πιθανή,
επειδή αν πραγματοποιηθεί το μόνο που θα επιτύχει θα είναι να βάλει σε περιπέτεια ορισμένα στελέχη των δύο κομμάτων για τα οποία δεν μπορούν να σταθούν κατηγορίες πέραν των πολιτικών ευθυνών τους. Καθοριστικός παράγοντας για την έκβαση της υπόθεσης θα είναι το βούλευμα που αναμένεται από τη Δικαιοσύνη για το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου στις αρχές Φεβρουαρίου. Γιατί, όπως επισημαίνουν ΠαΣοΚ και ΝΔ, αν το φιάσκο του Βατοπαιδίου επαναληφθεί, τότε οι απώλειες για τον πολιτικό κόσμο θα είναι μεγαλύτερες από αυτές που προκαλεί το κλείσιμο μιας υπόθεσης.
Επίσημες αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμη στο ΠαΣοΚ, αλλά με βάση τις ενστάσεις που διατυπώνουν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Ακόμη και το «πάγωμα» της Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση Siemens.
Στην κυβέρνηση μελετούν προσεκτικά το πόρισμα αλλά περισσότερο αναμένουν το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου για την υπόθεση Βατοπαιδίου. Το βούλευμα αναμένεται να εκδοθεί στις 7 Φεβρουαρίου. Αυτό θα δημιουργήσει ένα ισχυρό προηγούμενο για την παραγραφή των αδικημάτων από το 2007 και έπειτα. Οι κορυφαίοι νομικοί και υπουργοί της κυβέρνησης κκ. Ευ.Βενιζέλος και Χ. Παμπούκης συμπίπτουν στην άποψη ότι, αν ισχύσει η απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου περί παραγραφής των αδικημάτων για το Βατοπαίδι, τότε δεν θα έχει νόημα η παραπομπή σε Προανακριτική Επιτροπή πρώην υπουργών για αδικήματα που θεωρούνται παραγεγραμμένα.
Πέραν των νομικών ενστάσεων, υπάρχουν και οι πολιτικοί ύφαλοι. Οι διατυπώσεις στο «κατηγορητήριο» του πορίσματος (για παράβαση καθήκοντος, απιστία και πλημμελή εποπτεία, που πολύ δύσκολα αποδεικνύονται) αλλά και το θέμα της παραγραφής αποτελούν ήδη αντικείμενο συζήτησης ανάμεσα στους βουλευτές του ΠαΣοΚ. Επιπλέον έχει ενισχυθεί το κλίμα που προϋπήρχε, ότι δηλαδή οι εξεταστικές επιτροπές δεν αποδίδουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Οι επικεφαλής τής ΚΟ του ΠαΣοΚ γνωρίζουν την ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί και, επειδή έχουν προηγηθεί οι διαρροές στην ψηφοφορία για το Βατοπαίδι, εκτιμούν ότι είναι παρακινδυνευμένη η επιβολή κομματικής πειθαρχίας.
Προθεσμία κατάθεσης του αιτήματος για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής δεν υπάρχει. Μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή στη διάρκεια της θητείας της παρούσας Βουλής.
Ο κ. Παπανδρέου, ωστόσο, όπως λένε στενοί συνεργάτες του, δεν θέλει να αφεθούν τα πράγματα στη μοίρα τους. Το επεσήμανε μάλιστα με ένταση στην ομιλία του στην ΚΟ την περασμένη Τετάρτη. «Δεν μπορεί θέματα τα οποία ταλαιπωρούν τον δημόσιο βίο για χρόνια να μένουν ανεξιχνίαστα και τελικά χωρίς να αποδίδεται δικαιοσύνη. Δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς και δεν θα μείνουμε» παρατήρησε.
Ηδη ο Πρωθυπουργός έχει δώσει οδηγίες στους αρμόδιους υπουργούς να κινηθούν από το Ελληνικό Δημόσιο αλλά και από τις επιχειρήσεις όπου αυτό είναι βασικός μέτοχος οι διαδικασίες για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων από τη Siemens. Τον συντονισμό της προσπάθειας αυτής τον ανέθεσε στον υπουργό Επικρατείας. Ο κ. Παμπούκης έχει ήδη ανταλλάξει επιστολές με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Siemens κ. Π.Ξυνή και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να συναντηθεί μαζί του.
Στο παρασκήνιο συζητείται το ενδεχόμενο ενός εξωδικαστικού συμβιβασμού με την εταιρεία. Ο κ. Παμπούκης, μολονότι λέει ότι επί της αρχής δεν αποκλείεται, θεωρεί τη συζήτηση άκαιρη. Οπως επισημαίνει, για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να έχουν οριστικοποιηθεί οι εκατέρωθεν απαιτήσεις και η ελληνική Πολιτεία δεν το έχει κάνει καθώς χρειάζεται πραγματογνωμοσύνη.
Η ΝΔ βάζει στο ψυγείο την πρότασή της
Οπως πληροφορείται «Το Βήμα», ο πρόεδρος της ΝΔ έχει αποφασίσει να περιμένει πρώτα τις κινήσεις του ΠαΣοΚ και στη συνέχεια να καθορίσει τη δική του στάση, έχοντας ήδη διαπιστώσει ότι και η κυβέρνηση επανεξετάζει το αρχικό σχέδιο.
Ως τις 25 Φεβρουαρίου,οπότε ο Πρόεδρος της Βουλής είναι υποχρεωμένος να θέσει προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν πρόκειται να καταθέσει δική του πρόταση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής,τονίζοντας ως τότε ότι θα υπερψηφίσει κάθε πρόταση της πλειοψηφίας για διερεύνηση τυχόν ευθυνών πρώην υπουργών της κυβέρνησης Καραμανλή.
Είναι ενδεικτικό ότι από την κατάθεση του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής κανείς από τη ΝΔ δεν έχει αναφερθεί ξανά στον πρώην πρωθυπουργό κ.Σημίτη.
Ειδικά μετά την πρόσφατη φραστική επίθεση αφισοκολλητών της Αριστεράς κατά του πρώην πρωθυπουργού οι απόψεις στελεχών της ΝΔ ότι δεν πρέπει να ζητηθεί έρευνα για τις ευθύνες του κ.Σημίτη έχουν πυκνώσει.Παρ΄ ότι το επιτελείο του κ.Σαμαρά δεν έκρυψε τη δυσφορία του για τις δηλώσεις του κ. Α.Σπηλιωτόπουλου με τις οποίες υπογράμμισε ότι«οι πρώην πρωθυπουργοί δεν παραπέμπονται», φαίνεται ότι η ΝΔ καταλήγει στην απόφαση να μην καταθέσει δική της πρόταση Προανακριτικής Επιτροπής που θα υπογράφεται από 30 βουλευτές αλλά να αναμένει την αντίστοιχη πρόταση του ΠαΣοΚ και να τοποθετηθεί επ΄ αυτής στην Ολομέλεια της Βουλής.
Με αυτόν τον τρόπο η πρόταση για διερεύνηση τυχόν ευθυνών του κ. Σημίτη δεν θα τεθεί σε ψηφοφορία στη Βουλή αν δεν την υιοθετήσει το κυβερνών κόμμα,χωρίς να φανεί ότι η αξιωματική αντιπολίτευση υπαναχωρεί από την αρχική της θέση.
Ταυτόχρονα πάντως η ΝΔ είναι αποφασισμένη να επιμείνει στη διερεύνηση τυχόν ευθυνών των επτά στελεχών του ΠαΣοΚ που έχει προτείνει αλλά και των επτά πρώην υπουργών της ΝΔ που προτείνει η κυβέρνηση,αν και γνωρίζει ότι για τη δεύτερη κατηγορία των εγκαλουμένων οι βουλευτές της ΝΔ δεν θα πειθαρχήσουν και θα «αθωώσουν» με την ψήφο τους τους περισσότερους συναδέλφους τους,με πρώτους τους κκ. Ι. Παπαθανασίου και Γ. Αλογοσκούφη..tovima.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου