Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

Συνέντευξη στο Euronews Τσίπρας: Οι Κασσάνδρες διαψεύδονται


"Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι η αναγκαία ελάφρυνση του χρέους ώστε να απογειωθεί η οικονομία, να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των επενδυτών, να γυρίσουμε επιτέλους στην ανάκαμψη" ανέφερε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη που έδωσε σήμερα το μεσημέρι στο τηλεοπτικό δίκτυο Euronews, λίγες ώρες μετά τη δημοσίευση των στοιχείων της Eurostat.
Alexis Tsipras
"Δεν πρέπει επ’ ουδενί αυτή την κρίσιμη στιγμή να επιτρέψουμε σε κάποιους να επιστρέψουν τη χώρα στο σκοτάδι της ύφεσης. Πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά και να ξεπεράσουμε την κρίση" ανέφερε και πρόσθεσε "Δε ζητάμε τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. Η συμφωνία θα υλοποιηθεί, η χώρα θα βγει από την κρίση, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι επαρκής. Αρκεί να μην επιτρέψουμε σε κάποιους να θελήσουν επιπρόσθετα βάρη από αυτά που ορίζει η συμφωνία".
Ολόκληρη η συνέντευξη:
Euronews: Κύριε Πρόεδρε, τα στοιχεία της Eurostat που δημοσιεύτηκαν τώρα δείχνουν σημάδια δημοσιονομικής ανάκαμψης. Ωστόσο από ό,τι φαίνεται ότι υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος. Εσείς πως αξιολογείτε αυτά τα στοιχεία;
Α. Τσίπρας: Πράγματι, τα στοιχεία της Eurostat αποδεικνύουν ότι η δημοσιονομική απόδοση της Ελλάδας το 2015 ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Και ας μην ξεχνάμε ότι το 2015 ήταν μια δύσκολη χρονιά για την Ελλάδα. Είχαμε δύο εκλογικές αναμετρήσεις, ένα δημοψήφισμα, τραπεζική αργία αλλά και μια πρωτοφανή προσφυγική κρίση, η οποία έπεσε σχεδόν στο σύνολό της στις πλάτες της Ελλάδας. Παρόλα αυτά τι  λέει η Eurostat; Ότι είχαμε πρωτογενές πλεόνασμα 0,7%, αντί για πρωτογενές έλλειμμα 0,25% που ήταν ο στόχος. Δηλαδή ότι υπερκεράσαμε το στόχο του προγράμματος σχεδόν 1%. Και την ίδια στιγμή ας μη ξεχνάμε ότι οι προβλέψεις του ΔΝΤ ήταν για έλλειμμα  0,76%, δηλαδή υπερκεράσαμε τις προβλέψεις του ταμείου κατά 2,3 δισ. ευρώ και όλα αυτά σε μια δύσκολη χρονιά. Όλα αυτά δεν έγιναν τυχαία. Έγιναν διότι εργαστήκαμε με σχέδιο, επιμονή και υπομονή. Συμμαζέψαμε τις σπατάλες του κράτους, δώσαμε ανάσα στην οικονομία με το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, πάνω από 5 δισ. στην ελληνική οικονομία και για πρώτη φορά η Ελλάδα  ήταν πρώτη στην απορροφητικότητα, είχαμε ένα εξαιρετικό ρεκόρ στον τουρισμό, καταφέραμε και υπερβήκαμε το στόχο σε έσοδα κατά 2 δισ., ενώ ταυτόχρονα αποκλιμακώσαμε την ανεργία η οποία μειώθηκε κατά 1,5%. Η ήπια δημοσιονομική προσαρμογή με έγνοια πάντοτε και την προστασία των πιο αδύναμων, για την προστασία των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, με την προστασία της υγείας και της παιδείας από περαιτέρω περικοπές αποδίδει καρπούς. Φαίνεται λοιπόν ότι η ελληνική οικονομία είναι ένα βήμα πριν από την ανάκαμψη. Οι Κασσάνδρες διαψεύδονται. Όλοι όσοι έλεγαν ότι καταστρέψαμε  την οικονομία πέρυσι διαπραγματευόμενοι, διαψεύδονται παταγωδώς. Τώρα είναι η κρίσιμη στιγμή να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις.
Euronews: Πιστεύετε ότι αυτή η εξέλιξη θα βοηθήσει τη συζήτηση, να ανοίξει εν πάση περιπτώσει η συζήτηση για το θέμα της ρύθμισης του χρέους
Α. Τσίπρας: Πιστεύω ότι τούτη την ώρα έχοντας την εικόνα ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται στο κατώφλι της εξόδου από την κρίση πρέπει να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις που σημαίνει ότι η Ελλάδα στην τελευταία στροφή χρειάζεται ώθηση προς τα εμπρός και όχι σπρωξιά προς τα πίσω. Αν τελικώς όλοι έχουν κάνει τεράστια λάθη με λάθος επιλογές και λάθος προβλέψεις να μην αφεθούν να επαναλάβουν τα ίδια λάθη. Η Ελλάδα λοιπόν έχει πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ, 1% πάνω από το στόχο. Δε χρειάζεται νέα έκτακτα μέτρα. Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι η αναγκαία ελάφρυνση του χρέους ώστε να απογειωθεί η οικονομία, να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των επενδυτών, να γυρίσουμε επιτέλους στην ανάκαμψη. Δεν πρέπει επ’ ουδενί αυτή την κρίσιμη στιγμή να επιτρέψουμε σε κάποιους να επιστρέψουν τη χώρα στο σκοτάδι της ύφεσης. Πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά και να ξεπεράσουμε την κρίση.
Euronews: Πιστεύετε ότι αυτή τη στιγμή η κυβερνητική δύναμη των επιπλέον 3 βουλευτών που έχετε διασφαλίζει την ψήφιση όλων των νομοσχεδίων που πρόκειται να έρθουν στη Βουλή το επόμενο διάστημα;
Α. Τσίπρας: Για πρώτη φορά στην Ελλάδα η σημερινή κυβέρνηση έχει λάβει εντολή υλοποίησης μιας δύσκολης συμφωνίας, μετά το κλείσιμο της συμφωνίας και όχι πριν. Για πρώτη φορά ο ελληνικός λαός ήξερε τι είναι πάνω στο τραπέζι. Συνεπώς δεν υπάρχει κανένα ζήτημα σε ό,τι αφορά την υλοποίηση της συμφωνίας. Γι’ αυτό λέμε και ξαναλέμε: ό,τι ακριβώς προβλέπει η συμφωνία. Δε ζητάμε τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. Η συμφωνία θα υλοποιηθεί, η χώρα θα βγει από την κρίση, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι επαρκής. Αρκεί να μην επιτρέψουμε σε κάποιους να θελήσουν επιπρόσθετα βάρη από αυτά που ορίζει η συμφωνία. Και, βεβαίως, δεν έχουν καμία δικαιολογία πλέον να επιμένουν σε αυτό γιατί τα αποτελέσματα, τα νούμερα, η πραγματικότητα τους διαψεύδουν.
http://www.matrix24.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: