Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

Άκαρπη η ολονυχτία διαπραγματεύσεων...


Άκαρπη η ολονυχτία διαπραγματεύσεων, νέα προσπάθεια στο παρά  πέντε

Νέα προσπάθεια στο παρά πέντε

Ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων ξεκινά το πρωί στις 10 πμ για τα κόκκινα δάνεια αλλά και για το πακέτο μέτρων των 5,4 δισ. ευρώ μετά την αποτυχία εύρεσης πεδίων σύγκλισης στον υπερ-μαραθώνιο γύρο της Τετάρτης...
που ξεκίνησε στις 10.30 πμ και ολοκληρώθηκε στις 3 τα ξημερώματα. Για "ένα διάλειμμα ωρών" και επανεκκίνηση διαπραγματεύσεων έκανε λόγο κορυφαίο στέλεχος της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας.
Αναφέρθηκε σε σύγκλιση "αλλού περισσότερο και αλλού λιγότερο" κατά τη διάρκεια του βραδινού γύρου αλλά ερωτηθείς αν περιμένει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο στο νέο γύρο συζητήσεων ανέφερε "θα δούμε". "Πάμε με τις θέσεις μας στο Eurogroup όπου θα αναζητηθεί κάποια λύση" στο ασφαλιστικό ανέφερε ο υπουργός Εργασίας αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο τα νομοσχέδια να μην κατατεθούν σήμερα αλλά την Παρασκευή.
Ο χρόνος που απομένει είναι πάρα πολύ λίγος, καθώς το απόγευμα αναχωρεί ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος αλλά και οι επικεφαλής των 4 θεσμών για το Eurogroup που λαμβάνει χώρα το πρωί της Παρασκευής στο Άμστερνταμ.
Στο τραπέζι σήμερα τίθενται ξανά πέρα από τα μέτρα και τα κόκκινα δάνεια, με τις διαφωνίες να παραμένουν ακέραιες παρά την προσπάθεια που επιχειρήθηκε επί σειρά ωρών σε τεχνικό επίπεδο αλλά και σε διαπραγματεύσεις κορυφής.
Χθες, πηγές εκ Βρυξελλών έκαναν σαφές ότι είναι εξαιρετικά απίθανο να υπάρξει συμφωνία στο Εurogroup της Παρασκευής αλλά και επιβεβαίωσαν τη μεγάλη απόσταση που υπάρχει στο ασφαλιστικό. Πρόσθεσαν μάλιστα ότι η διενέργεια νέου έκτακτου Εurogroup την επόμενη εβδομάδα θα αποφασιστεί όταν και εφόσον υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. Σημειώνεται ότι εδώ και μέρες πηγές των θεσμών θεωρούν ως πιθανή την ημερομηνία της Μεγάλης Πέμπτης 28 Απριλίου για τη διενέργεια μιας έκτακτης συνόδου του Eurogroup, ενώ ο ΥΠΟΙΚ είχε προσδιορίσει ως πιθανό ορόσημο την 24η - 25η Απριλίου.

Οι διαπραγματεύσεις της Τετάρτης
Τα ξημερώματα της Πέμπτης ολοκληρώθηκε ένας υπερμαραθώνιος διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών με στόχο να βρεθούν πεδία σύγκλισης στα μεγάλα ανοιχτά μέτωπα.
Ο βραδινός γύρος "σάρωσης" άρχισε στις 9.30 το βράδυ της Τετάρτης. Η αρχή έγινε από το ταμείο αποκρατικοποιήσεων και ακολούθησαν τα κόκκινα δάνεια όπου οι αποστάσεις παραμένουν μεγάλες με τους θεσμούς να επιμένουν σε μεταβατική περίοδο το πολύ μέχρι το τέλος του 2016 αλλά και σε περιορισμένα κριτήρια προστασίας της πρώτης κατοικίας.
Τα πακέτα των μέτρων και τα νομοσχέδια
Το κυρίως "πιάτο" ήταν το πακέτο των μέτρων ων 5,4 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση επιχειρεί να καταθέσει σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο με τα δύο από τα τρία υπο-πακέτα των μέτρων για το ασφαλιστικό και την φορολογία εισοδήματος (αξίας 1,8 δισ. ευρώ έκαστο) και επιθυμεί να έχει την σύμφωνη γνώμη των θεσμών.
Ωστόσο, χθες το βράδυ, σύμφωνα με διαπραγματευτικές πηγές, στο πεδίο του ασφαλιστικού ανοιχτό έμενε το θέμα των επικουρικών συντάξεων αλλά και των εισφορών, ενώ στο φορολογικό πακέτο το μεγαλύτερο αγκάθι ήταν το ύψος του αφορολόγητου με τους δανειστές να επιμένουν στη μείωση του περί τα 8.100 ευρώ. Ανοιχτό παρέμενε και το πακέτο των έμμεσων φόρων με μεγαλύτερο ζητούμενο τη μείωση της ψαλίδας που παραμένει αναφορικά με την απόδοσή τους. Ελληνικές πηγές νωρίτερα είχαν ανακοινώσει συμφωνία για το θέμα της αύξησης του ΦΠΑ από το 23% στο 24% με παράλληλη διατήρηση του μειωμένου συντελεστή στο 13%.
Όσον αφορά τα πρόσθετα "προληπτικά", όπως ονομάζονται, μέτρα αξίας τουλάχιστο 2,6 δισ. ευρώ που ζητούν οι δανειστές να ενεργοποιηθούν σε περίπτωση που υπάρξουν αποκλίσεις, οι δηλώσεις που έγιναν σήμερα από τις Βρυξέλλες δείχνουν ότι υπάρχει διάσταση απόψεων και μεταξύ των θεσμών. Πηγές κοντά στη Γερμανία επέμεναν χθες ότι πρέπει τα μέτρα όχι μόνο να προσδιοριστούν, αλλά και να ψηφιστούν πριν από την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης.

Το πρωτογενές πλεόνασμα
Η κυβέρνηση ποντάρει πολλά στη σημερινή ανακοίνωση από την Εurostat των επικυρωμένων στοιχείων για τις δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας το 2015. Αναμένεται από κυβερνητικές πηγές πρωτογενές πλεόνασμα στο φάσμα του 0,2% -0,4% του ΑΕΠ (ακόμη και στο 0,7% του ΑΕΠ σε ένα σενάριο), έναντι στόχου του προϋπολογισμού για πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ και με το οποίο επιχειρείται να λειανθεί το πακέτο μέτρων που ζητούν οι δανειστές.
Ωστόσο πηγές των θεσμών κάνουν σαφές ότι η καλύτερη επίδοση του 2015 δεν πρέπει να προδικάζει ανάλογη απόδοση φέτος καθώς αρκετά από τα μέτρα είναι προσωρινά. Το καλό σενάριο - αναφέρουν - είναι μία υπέρβαση του στόχου του 2015 να συνεπάγεται βελτίωση των επιδόσεων του 2016 κατά το ήμισυ, ενώ για τα υπόλοιπα χρόνια το όφελος φθίνει σημαντικά.

capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: