Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Στο Υπουργικό Συμβούλιο ο προϋπολογισμός του 2012 εν μέσω ανησυχιών για το έλλειμμα

Κλείνει πάνω από το 9%

Ο κ. Παπαδήμος θα έχει μαζί του τον νέο προϋπολογισμό όταν την ερχόμενη Δευτέρα συναντήσει στις Βρυξέλλες τους κ.κ. Μπαρόζο και Ρομπάι
Ο κ. Παπαδήμος θα έχει μαζί του τον νέο προϋπολογισμό όταν την ερχόμενη Δευτέρα συναντήσει στις Βρυξέλλες τους κ.κ. Μπαρόζο και Ρομπάι (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Ο προϋπλογισμός του 2012 θα τεθεί επί τάπητος την Πέμπτη στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, εν όψει της κατάθεσης του στη Βουλή την Παρασκευή. Την ίδια ώρα, εντείνεται η ανησυχία ότι το εφετινό έλλειμμα θα κλείσει πάνω από το 9% του ΑΕΠ, καθώς στο δεκάμηνο η «μαύρη τρύπα» των εσόδων διευρύνθηκε στα 4,5 δισ. ευρώ, γεγονός που αναμένεται να φέρει πρόσθετα μέτρα εντός του νέου έτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν την Τετάρτη, τα καθαρά έσοδα την περίοδο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου, μειώθηκαν κατά 4,1% στα 39,23 δισ. ευρώ, έναντι στόχου (Στο Μεσοπρόθεσμο) για 43,8 δισ. ευρώ.

Μετά την αναθέωρηση των στόχων, τον περασμένο Οκτώβριο, η «μαύρη τρύπα» περιορίζεται στο 1 δισ. ευρώ περίπου. Συνολικά, το έλλειμμα έχει ξεφύγει κατά 1,1 δισ. ευρώ από τον τελευταίο αναθεωρημένο στόχο.

Το υπουργείο Οικονομικών αποδίδει την υστέρηση των εσόδων κυρίως στη μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη, κατά την περίοδο σύνταξης του προϋπολογισμού, ύφεση, στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά το τρέχον έτος λόγω της ευνοϊκότερης φορολόγησης βάσει του νέου φορολογικού νόμου και στη μείωση των εισοδημάτων.

Για να επιτευχθούν έστω και οι τελευταίοι στόχοι του προϋπολογισμού, στο δίμηνο Νοέμβριος - Δεκέμβριος το Δημόσιο θα πρέπει να εισπράττει κάθε μήνα 6,2 δισ. ευρώ ή 12,4 δισ.. ευρώ συνολικά.

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού η πρόεβλεψη για το εφετινό έλλειμμα ήταν 8,5%, ωστόσο δεν αποκλείεται τελικά να κλείσει πάνω από το 9% και να διαμορφωθεί στην περιοχή του 9,2-9,3% (περίπου 20 δισ. ευρώ).

Κάθε απόκλιση από τα συμφωνημένα μέτρα για το 2011 θα πρέπει να καλυφθεί με νέα μέτρα από το 2012, ενώ, όπως είχε πει, τον περασμένο Οκτώβριο, ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος, υπάρχει ένα «μαξιλάρι» μέτρων 0,5% του ΑΕΠ (ή 1,1 δισ. ευρώ) το οποίο μπορεί να κλείσει την «τρύπα» το 2012.

Τα στελέχη της τρόικας είναι πιθανό να ζητήσουν την κάλυψη των αποκλίσεων αυτών με νέα μέτρα στο σκέλος των δαπανών, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα μέσα στο 2012.

Οι παρεμβάσεις που έχουν συμφωνηθεί αλλά και οι νέες -εφόσον χρειασθούν- θα περιληφθούν στον προϋπολογισμό του 2012.

Η ύφεση για εφέτος εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 5,8% έναντι 5,5% που αναφερόταν στο προσχέδιο, ενώ για το 2012 εκτιμάται ότι διαμορφωθεί στο 2,8%. Σε ό,τι αφορά την ανεργία προβλέπεται η περαιτέρω αύξηση της στο 17% το 2012 από 15,4% φέτος.

Το έλλειμμα του 2012 προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στο 5,4% εφόσον έχει προχωρήσει το PSI, το οποίο, θα μειώσει τη δαπάνη για τόκους το νέο έτος κατά 4 δισ. ευρώ στα 14 δισ. ευρώ περίπου.

Άλλωστε, η επιτυχημένη εφαρμογή του PSI μπορεί να φέρει πλησιέστερα τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα το 2012, δηλαδή να υπάρξει πλεόνασμα στον προϋπολογισμό, χωρίς να υπολογίζονται οι δαπάνες για τόκους.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: