Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Πολυπληθής η πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία για την Εξέγερση του Πολυτεχνείου

Κορύφωση των εκδηλώσεων τιμής και μνήμης

Μεγάλος ο όγκος της πορείας, ισχυρές οι αστυνομικές δυνάμεις μπροστά από την αμερικανική πρεσβεία
Μεγάλος ο όγκος της πορείας, ισχυρές οι αστυνομικές δυνάμεις μπροστά από την αμερικανική πρεσβεία (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Λίγο πριν από τις 3 το μεσημέρι έκλεισε η κεντρική πύλη του Πολυτεχνείου, για να ξεκινήσει η πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία. Στην πορεία, που ολοκληρώθηκε γύρω στις 7, υπολογίζεται ότι συμμετείχαν τουλάχιστον 20.000 ενώ αρκετά από τα συνθήματα που ακούγονταν στρέφονταν κατά του μνημονίου, της τρόικας και της κυβέρνησης.

Πολυπληθής, και γενικά σε ειρηνικό κλίμα, ήταν η πορεία και στη Θεσσαλονίκη. Ξεχωριστές πορείες ξεκίνησαν από τους χώρους του ΑΠΘ, την πλατεία Συντριβανίου και το άγαλμα του Βενιζέλου που κατέληξαν στο αμερικανικό προξενείο.

Ισχυρή η συμμετοχή του κόσμου και στις πορείες και στις υπόλοιπες πόλεις, όπως την Πάτρα, όπου σημειώθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια, τα Ιωάννινα, τα Χανιά κα τον Βόλο.

  • Στις 4:10 η κεφαλή της πορείας των φοιτητών (της ΠΑΣΠ) με τη σημαία του Πoλυτεχνείου έφτασε στην πρεσβεία. Συμμετείχαν περίπου 600 άτομα.
  • Στις 4:20 ξεκίνησε ένα ακόμα τμήμα της πορείας από την παλαιά Βουλή με κατεύθυνηση το Σύνταγμα και από εκεί την πρεσβεία των ΗΠΑ.
  • Στις 5:00 σημειώθηκαν αψιμαχίες μπροστά από τη Βουλή με μολότοφ από πλευράς κουκουλοφόρων και χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης.
  • Μπλοκ αντεξουσιαστών παραμένει μπροστά από τον Αγνωστο Στρατιώτη.
  • Στις 5:25 το τελευταίο μπλοκ πέρασε μπροστά από τη Βουλή, όπου παραμένουν οι αντεξουσιαστές.
  • Στις 5:30 ξεκίνησε η συγκέντρωση του ΚΚΕ από την Ομόνοια με κατεύθυνση τη Βουλή και την πρεσβεία των ΗΠΑ.
  • Στις 5:50 τα πρώτα τμήματα έφτασαν μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ.
  • Στις 6:10 αντεξουσιαστές βγήκαν από την οδό Σούτσου και πέταξαν μολότοφ στους αστυνομικούς, οι οποίοι απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου-λάμψης.
  • Στις 6:30, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων μπροστά από τη Μαβίλη, απωθώντας την ομάδα προς τον Πύργο Αθηνών. Ο κόσμος που συμμετείχε στην ίδια την πορεία έφευγε, περνώντας μπροστά από την αμερικανική πρεσβεία, από τη Σούτσου αλλά και τα κάτω στενά.
  • Η πορεία ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 7:00, ενώ την ίδια ώρα η ένταση μεταφέρθηκε στην Αλεξάνδρας, μπροστά από το κτίριο της ΓΑΔΑ.
Σε επιφυλακή βρίσκονται χιλιάδες αστυνομικοί, ενώ κλειστό είναι το μεγαλύτερο τμήμα του Κέντρου της Αθήνας.


Από την Αστυνομία έχουν γίνει 80 προσαγωγές και 11 συλλήψεις, ενώ τραυματίστηκαν 8 αστυνομικοί.

Κλειστοί οι σταθμοί του Μετρό που βρίσκονται στην πορεία προς τους Αμπελόκηπους (δηλαδή το το Πανεπιστήμιο, το Σύνταγμα, ο Ευαγγελισμός και το Μέγαρο Μουσικής, όχι πάντως ο ίδιος ο σταθμός στους Αμπελόκηπους).

Οι σταθμοί άρχισαν να δίνονται στην κυκλοφορία αργά το απόγευμα, με εξαίρεση το Πανεπιστήμιο και το Σύνταγμα που παρέμεναν κλειστοί.


Κλικ για το χάρτη σε νέο παράθυρο


Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: