Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Κέρδη και ζημιές από την κυβερνητική τους παρουσία μετρούν στην ΝΔ









Κέρδη και ζημιές από την κυβερνητική τους παρουσία μετρούν στην ΝΔ
Ως πρώτο βήμα ανάκτησης των πολιτικών απωλειών από την επιλογή συμμετοχής στη μεταβατική κυβέρνηση Παπαδήμου χαρακτηρίζουν από την ΝΔ τη χθεσινή αναφορά του πρωθυπουργού περί ρητών και όχι ενυπόγραφων δεσμεύσεων από τους πολιτικούς αρχηγούς, σχετικά με τις εγγυήσεις ως προς την εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης και 27ης Οκτωβρίου.


Ωστόσο, η αντιφατική στάση των Ευρωπαίων αξιωματούχων σχετικά με το θέμα, προκαλεί εύλογο προβληματισμό στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τους επιτελείς του κ. Σαμαρά να επιχειρούν να αποκωδικοποιήσουν τις κινήσεις Βερολίνου, Βρυξελλών και Παρισιού, που δείχνουν να χτυπούν «μια στο καρφί και μια στο πέταλο».

Φαίνεται πάντως ότι έχει εξευρευθεί κάποιου είδους λύση αναφορικά με τη μορφή των δεσμεύσεων των πολιτικών αρχηγών καθώς, μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι και ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. προσχώρησε χθες στη «γραμμή Σαμαρά» καλώντας τον κ. Παπαδήμο να διαμηνύσει στους Ευρωπαίους, στο πλαίσιο των επαφών που θα έχει τα επόμενα 24ωρα ο Πρωθυπουργός, ότι Έλληνες έχουν «φιλότιμο και μπέσα».

Από εκεί και πέρα, η επισήμανση του κ. Παπαδήμου περί άμεσης προσφυγής στην κάλπη μετά την ολοκλήρωση του έργου της κυβέρνησής του –παρ’ ότι, όπως ο ίδιος είπε, ο χρόνος είναι δυσανάλογα μικρός για το μέγεθος των όσων η κυβέρνηση καλείται να υλοποιήσει- ήταν ακόμη ένα σημείο που αφήνει ικανοποιημένη την Συγγρού. Είναι όμως προφανές ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρη και δεδομένη ημερομηνία εκλογών, γεγονός που αφήνει περιθώρια για πολλαπλές ερμηνείες.

Όπως έλεγε στο Newpost.gr άνθρωπος του στενού προεδρικού περιβάλλοντος, με δεδομένο ότι ο χρόνος των εκλογών προσδιορίζεται ουσιαστικά από την εξέλιξη του PSI, τα χρονικά περιθώρια για την υλοποίησή του, δεν μπορούν να μετακινηθούν πολύ πέρα από τα τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου.

«Περί τα μέσα Ιανουαρίου θα γνωρίζουμε αν η εθελοντική ανταλλαγή ομολόγων θα «τσουλήσει» ή όχι. Κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει με ακρίβεια. Με την προηγούμενη απόφαση, για 21%, υπήρχε μια χρονική παράταση της τάξης των τριών εβδομάδων.

Με το 50% μπορεί να είναι και μικρότερη η παράταση, πάντως δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, αν και το χρονικό πλαίσιο δείχνει δεδομένο, οποιαδήποτε πρόβλεψη είναι επισφαλής, λόγω των εξελίξεων συνολικά στο ευρωπαϊκό επίπεδο. Δεν είναι καν στο χέρι μας. Για παράδειγμα, τα όσα συμβαίνουν στην Ιταλία και τα όσα επίκεινται στην Ισπανία, απειλούν ανά πάσα στιγμη να τινάξουν οποιοδήποτε σχέδιο στο αέρα».


Πάνος Ρασσιάς

Δεν υπάρχουν σχόλια: