Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Ανησυχεί το ΔΝΤ για την υλοποίηση της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου

Στο επίκεντρο το «κούρεμα»

(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Την ανησυχία ότι η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που θα συντάξει η τρόικα κατά την έκτη αξιολόγηση της προόδου εφαρμογής του προγράμματος οικονομικής πολιτικής της Ελλάδας θα αναδείξει πως το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων δεν είναι αρκετό για να καταστεί το χρέος διατηρήσιμο εκφράζουν στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Χάνεται χρόνος και αυτό είναι εις βάρος της Ελλάδας. Όσο οι δημοσιονομικές αποκλίσεις παραμένουν, οι ιδιωτικοποιήσεις δεν προωθούνται και η ύφεση βαθαίνει τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες αχρήστευσης του PSI+, όπως συνέβη και με την συμφωνία του Ιουλίου», δήλωσε στο in.gr στέλεχος κοντά στην τρόικα. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε πως το «κούρεμα» που θα επιβληθεί στους ιδιώτες ομολογιούχους θα είναι ακόμη μεγαλύτερο του 50%.

Το ίδιο στέλεχος αποκάλυψε πως ήδη σε επίπεδο ΔΝΤ έχουν εκφρασθεί αντίστοιχες ανησυχίες, όπως και επιφυλάξεις για την χρηματοδότηση του προγράμματος τους επόμενους 12 μήνες. Σημειώνεται πως προϋπόθεση για να εκταμιευθεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στην έκτη δόση του μηχανισμού στήριξης ύψους 2,2 δισ. ευρώ είναι το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ να αποφανθεί πως το χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ελλάδας μπορεί να συνεχισθεί απρόσκοπτα το επόμενο έτος.

Το ΔΝΤ εμφανίζεται να ανησυχεί και για τις πιέσεις που ασκεί η κρίση στην Ευρωζώνη στη δυνατότητα κάποιων κρατών μελών να καλύψουν τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας. Και καθώς η αναταραχή στις αγορές ομολόγων συντηρείται και το χρήμα γίνεται πιο ακριβό, οι «απειλές» για την Ελλάδα αυξάνονται.

Επίσης, οι πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων στην Ελλάδα σε συνδυασμό με την εκτέλεση του Προϋπολογισμού που πλέον κινείται ξεκάθαρα εκτός στόχων έχουν δημιουργήσει διαφορετικά δεδομένα αναφορικά με τις οικονομικές προοπτικές της χώρας, σε σχέση με τα δεδομένα στη βάση των οποίων πάρθηκαν οι αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου. Αυτό αναμένεται εξάλλου να καταδειχθεί το επόμενο διάστημα από την μίνι – αξιολόγηση που θα κάνει η τρόικα.

Το καλό σενάριο σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών είναι ο προϋπολογισμός 2011 να κλείσει κοντά στα επίπεδα που προβλέπει το επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής και να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις έως τα τέλη Μαρτίου με το πρόγραμμα που έχει ήδη συμφωνηθεί.

Θανάσης Κουκάκης

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: