Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Σε συνθήκες ασφυξίας η οικονομία, λέει ο Χρήστος Σταϊκούρας

Στο συνέδριο του Economist


Ο Χρήστος Σταϊκούρας
Ο Χρήστος Σταϊκούρας   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας τελειώνουν, καθώς η χώρα περιμένει την αποδέσμευση της επόμενης δόσης του δανείου της, είπε την Παρασκευή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

«Η κατάσταση των ταμειακών διαθεσίμων του κράτους είναι οριακή» είπε μιλώντας σε συνέδριο του Economist.

«Το γεγονός αυτό δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας στην οικονομία» πρόσθεσε.

Ο κ. Σταϊκούρας είπε ακόμη ότι «η Ελλάδα περνά από τη σφαίρα των λόγων και των προθέσεων στο πεδίο των δύσκολων, αλλά αναγκαίων, αποφάσεων και πράξεων. Ήδη διαφαίνονται ορισμένες αχνές, πλην όμως θετικές, ενδείξεις για την αποτελεσματικότητα των ενεργειών και της πολιτικής που εφαρμόζεται τους τελευταίους μήνες».

«Εμείς θα συνεχίσουμε ακόμα πιο εντατικά, ώστε να βγούμε το ταχύτερο δυνατό από την κρίση. Και θα το πετύχουμε με ενότητα, σχέδιο, αισιοδοξία και σκληρή δουλειά. Οι εταίροι μας, από την πλευρά τους, έχουν το λόγο. Μακριά από μαξιμαλιστικές, μη ρεαλιστικές απαιτήσεις» τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, ο οποίος ανέφερε ότι άμεσος στόχος είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος από του χρόνου και η μετάθεση της επίτευξης υψηλού πρωτογενούς πλεονάσματος, ύψους 4,5% του ΑΕΠ από το 2016.

Για το 2013, ειδικότερα, προβλέπεται να ληφθούν μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής συνολικής εκτιμώμενης καθαρής επίδρασης περίπου 9,4 δισ. ευρώ, δημιουργώντας και ένα δημοσιονομικό απόθεμα ασφαλείας.

Χωρίς καμία αμφιβολία, πρόκειται για μέτρα σκληρά, επώδυνα και δυσβάστακτα. Μέτρα όμως αναγκαία και αναπόφευκτα, εάν αναλογιστούμε ότι οι δαπάνες για συντάξεις, μισθούς και κοινωνικά επιδόματα ξεπερνούν πλέον το 75% των πρωτογενών δαπανών της Γενικής Κυβέρνησης, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός.

Έτσι επιτυγχάνεται η συνέχιση του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής και, κατ' επέκταση, ο απεγκλωβισμός της οικονομίας και της χώρας από τη χρηματοδοτική «ασφυξία».

Θα τονωθούν τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους, θα προωθηθεί η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και θα ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος.

Καθίσταται σαφές ότι η διασφάλιση της σταθερότητας του εγχώριου τραπεζικού συστήματος και κατ' επέκταση της πραγματικής οικονομίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την επιτυχή συνέχιση του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής, τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: