Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τη δόση, δήλωσε ο Γ.Στουρνάρας

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό



O υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας εμφανίστηκε καθησυχαστικός
O υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας εμφανίστηκε καθησυχαστικός   (Φωτογραφία:  Fosphotos )

Αθήνα
Δεν υπάρχει λογος ανησυχία για τη δόση, δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις ανησυχίες που έχουν δημιουργηθεί μετά τις δηλώσεις κορυφαίων ευρωπαίων αξιωματούχων, που ξεκαθάρισαν ότι απόφαση για την εκταμίευσης στο Eurogroup της Δευτέρας δεν πρόκειται να ληφθεί. Λάδι στη φωτιά ρίχνουν και ανάλογα δημοσιεύματα.

Συγκεκριμένα, ο Γ.Στουρνάρας μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά δήλωσε: «Συζητήσαμε για το Eurogroup της Δευτέρας, όπου θέλω να σας πω ότι ουδείς λόγος ανησυχίας υπάρχει. Η Ελλάδα κάνει αυτό που πρέπει να κάνει και να είστε σίγουροι ότι και η Ευρώπη θα κάνει, αυτό που πρέπει να κάνει και η δόση θα εκταμιευτεί».

Ερωτηθείς πως ερμηνεύονται οι δηλώσεις Σόιμπλε, ο κ. Στουρνάρας απάντησε: «Υπάρχει ένα ζήτημα που έχει να κάνει με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, που υπάρχουν διαφορετικές απόψεις μεταξύ των πιστωτών μας, αλλά εδώ δεν είναι κάτι που ζητάνε από εμάς. Εμείς προσπαθούμε να συμμετάσχουμε δημιουργικά στη συζήτηση αυτή και να κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε».

Σε ερώτηση για το εάν υπάρχει περίπτωση καθυστέρησης ή τμηματικής καταβολής της δόσης, ο κ. Στουρνάρας επανέλαβε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και σημείωσε ότι τη Δευτέρα η Αθήνα αναμένει από το Eurogroup μια πολιτική δήλωση.

Με την αποστροφή του «τη Δευτέρα περιμένουμε μια πολιτική δήλωση» ο υπουργός Οικονομικών ουσιαστικά επιβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται να δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ στο Eurogroup της Δευτέρας, κάτι που σημαίνει ότι η απόφαση αναμένεται πλέον στα τέλη Νοεμβρίου σε έκτακτο Eurogroup.

Σε αυτή την κατεύθυνση δείχνουν και οι δηλώσεις Ευρωπαίου αξιωματούχου του Eurogroup, ο οποίος τονίζει ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους. «Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της ελληνικής κυβέρνησης τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο θα είναι καλυμμένες, ως την καταβολή της επόμενης δόσης» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ανώτατος αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Συνεχίζοντας, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε ότι η τρόικα εργάζεται πάνω στην υπόθεση διετούς επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος, κάτι το οποίο απαιτεί επιπλέον χρηματοδότηση του ελληνικού χρέους.
Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο επαναγοράς ελληνικών ομολόγων, ο αξιωματούχος του Eurogroup δήλωσε ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερα περίπλοκη διαδικασία και τεχνικά και χρηματοδοτικά. Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ανέφερε ότι το ελληνικό χρέος που κατέχουν ιδιώτες πιστωτές, μετά το «κούρεμα», ανέρχεται σε 50-60 δισ. ευρώ.

Της δήλωσης του υπουργού Οικονομικών έχουν προηγηθεί δημοσιεύματα και αναλύσεις που υποστηρίζουν μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα σπρώχνεται στη χρεωκοπία, καθώς αν δεν δοθεί η δόση άμεσα, η χώρα δεν θα μπορεί να αποπληρώσει το ομόλογο των 5 δισ. ευρώ που λήγει στις 16 Νοεμβρίου.

Επιπλέον, o γενικός διευθυντής της Moody's εξέφρασε την Παρασκευή την εκτίμηση ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ παραμένει ένας υπαρκτός κίνδυνος για την Ευρωζώνη.

Ο υπουργός Οικονομικών είχε σύσκεψη με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup τη Δευτέρα, προκειμένου να καθοριστεί η στρατηγική που θα ακολουθηθεί.

Επιπλέον, ο Αντώνης Σαμαράς θα μεταβεί στις Βρυξέλλες την Τρίτη για να έχει επαφές με κορυφαίους ευρωπαίους αξιωματούχους, προκειμένου να πιέσει για την εκταμίευση της δόσης.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και Χέρμαν βαν Ρομπάι, τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Πέδρο Πάσος Κοέλιο, τον Πολωνό ομόλογό του Ντόναλντ Τουσκ, καθώς και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά πλέον η δόση να εκταμιευθεί στα τέλη Νοεμβρίου, ωστόσο υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες, τόσο μεταξύ των εταίρων και της ελληνικής κυβέρνησης, όσο και μεταξύ των δανειστών.


Newsroom ΔΟ
Λ

Δεν υπάρχουν σχόλια: