Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Φοροεπιδρομή στα "ιερά" ακίνητα

Φοροεπιδρομή στα "ιερά" ακίνητα
Φοροεπιδρομή στα ακίνητα της Εκκλησίας ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, επιβάλλοντας τον νέο, ενιαίο φόρο ακινήτων, που θα ισχύσει από το 2013 και σε κτίσματα που ανήκουν στην Εκκλησία και χρησιμοποιούνται για εμπορικούς και κοινωφελείς σκοπούς.
Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών επιχειρούν να ενοποιήσουν το ειδικό τέλος ακινήτων και τον φόρο ακίνητητης περιουσίας σε έναν νέο ενιαίο φόρο, που θα επιβληθεί στα ακίνητα από το 2013, πιθανώς με κάποιο μικρό αφορολόγητο (για μικρά ακίνητα και για νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα) και με οκτώ κλιμακωτούς συντελεστές που θα ξεκινούν από 0,15% και θα φθάνουν έως το 3% για ακίνητα αξίας άνω των 5.000 ευρώ.
Για να επιτευχθεί όμως ο μνημονιακός στόχος της είσπραξης 3 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως από τον συγκεκριμένο φόρο, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να τον επιβάλλει και σε ακίνητα που ανήκουν στην Εκκλησία και χρησιμοποιούνται για κοινωφελείς σκοπούς (π.χ. εντευκτήρια, χώροι φιλοξενίας κ.λ.π.). Όσον αφορά τα εμπορικά ακίνητα που εκμεταλλέυεται, θα φορολογούνται με τον νέο φόρο ως επιχειρηματικά ακίνητα. Σε κάθε περίπτωση, όπως διευκρινίζουν πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, θα απαλλαχθούν από τον νέο φόρο οι χώροι λατρείας (ιεροί ναοί, μοναστήρια κ.α).

Πηγή: Δημοκρατία
enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: