Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Στη δίνη της κρίσης το ΠΑΣΟΚ...



Στην κρισιμότερη φάση της 38χρονης ιστορίας του βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ την επαύριον της ψηφοφορίας στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο. Διευρύνεται το ρήγμα που δημιουργήθηκε με τις έξι διαγραφές. Η αντιπαράθεση του προέδρου του Κινήματος, Ευ. Βενιζέλου, με...
τον Α. Λοβέρδο λαμβάνει μετωπικό χαρακτήρα, ενώ ο Μ. Ανδρουλάκης διέβη την έξοδο της Ιπποκράτους.
Ενα βήμα πριν από την ανοιχτή σύγκρουση, που προς το παρόν αποφεύγουν αναμένοντας την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, βρίσκονται η ηγεσία και κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Οι «ειδήσεις» -συνήθως αρνητικές- σκάνε πια με... φόρα και με ιλιγγιώδη ταχύτητα στην Ιπποκράτους, που μετά τη θυελλώδη νύχτα για την ψήφιση των μέτρων και τις 6 διαγραφές βουλευτών, άρχισε να μετρά νέα «επεισόδια» υψηλής επικινδυνότητας για την εσωτερική συνοχή και το φυλλορρόημα των δυνάμεων του κόμματος. Η πρώτη «βόμβα» έφτασε χθες πρωί πρωί (λίγο μετά τις 7) στο γραφείο του Ευ. Βενιζέλου στην Ιπποκράτους μέσα σε έναν κλειστό φάκελο με την ένδειξη Ι.Α.Χ. και αποστολέα τον Ανδρέα Λοβέρδο.

Λίγη ώρα αργότερα, ο Μίμης Ανδρουλάκης γνωστοποιούσε την ανεξαρτητοποίησή του με έτερη επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής, μειώνοντας στους 26 τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
Ανδρέας Λοβέρδος
Ανδρέας Λοβέρδος

Είναι αυτονόητο ότι η κίνηση του Ανδρέα Λοβέρδου να στείλει επιστολή με το αίτημα να συγκληθεί αμέσως μετά το Eurogroup της Δευτέρας η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος για να συζητήσει για αλλαγές σε όλα τα επίπεδα, φέρνει πιο κοντά ραγδαίες εξελίξεις στο εσωκομματικό πεδίο και προαναγγέλλει μετωπική σύγκρουση των δύο (επί χρόνια στενών φίλων), των κ. Βενιζέλου και Λοβέρδου.

Η δε αποχώρηση στελεχών, όπως του Μ. Ανδρουλάκη, σε μια κρίσιμη συγκυρία, επιβεβαιώνει την εικόνα της «κινούμενης άμμου» στον ευρύτερο χώρο και με το ΠΑΣΟΚ περισσότερο ευάλωτο στη δίνη της κρίσης.
Κώστας Σκανδαλίδης
Κώστας Σκανδαλίδης

Το γεγονός ωστόσο ότι η επιστολή Λοβέρδου θέτει εμμέσως θέμα ηγεσίας, μπορεί να αντιμετωπίστηκε από το επιτελείο του Ευ. Βενιζέλου ακόμη και με ειρωνικά σχόλια, δείχνει όμως ότι ο πρώην υπουργός δεν πρόκειται να καθυστερήσει το επόμενο βήμα του - ούτε και ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ να μην αξιοποιήσει εγκαίρως όλα τα «χαρτιά» του.

Η Ιπποκράτους, βέβαια, ενώ επιχείρησε να υποβαθμίσει την «πρόκληση» Λοβέρδου και αντιθέτως να σκληρύνει τη στάση της σε σχέση με τους έξι διαγραφέντες, επανήλθε με σχόλιό της λέγοντας ότι «ουδείς μπορεί ή πρόκειται να επιβάλει στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τον χρόνο σύγκλησης της κοινοβουλευτικής ομάδας, παραπέμποντας στο νόημα δύο γνωστών τραγουδιών, όπως σε εκείνο του Σινάτρα με τίτλο I did it my way...
Μίμης Ανδρουλάκης
Μίμης Ανδρουλάκης

Μάλιστα στενοί συνεργάτες του κ. Βενιζέλου πρόσθεσαν έναν ακόμη κρίκο στα ειρωνικά σχόλια λέγοντας ότι οι αρμόδιοι της ΚΟ αναζητούν ρόλο εισηγητή (Παιδείας, Τουρισμού, Γεωργίας κ.ά.) για τον Α. Λοβέρδο, αφού οι θέσεις έμειναν κενές μετά τις διαγραφές...

Η αντιπαράθεση
Νωρίτερα βέβαια, ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μανιάτης, έχοντας ήδη επικοινωνήσει με τον αποδέκτη της επιστολής Λοβέρδου, τον κ. Βενιζέλο, απάντησε με έτερο γράμμα στον πρώην υπουργό για να «στάξει» επίσης ειρωνεία, υπογραμμίζοντας εξαρχής ότι τον καλωσορίζει στη λειτουργία και τη δράση της «πράσινης» ομάδας.
Γιάννης Μανιάτης
Γιάννης Μανιάτης

Εμπειρα στελέχη εκτιμούν ότι η αντιπαράθεση δεν θα αργήσει κι ότι η «παραίνεση» του κ. Μανιάτη προς τον κ. Λοβέρδο να καταθέσει τις απόψεις του στο Συνέδριο δεν είναι παρά η πρώτη «νύξη» για σύγκρουση «εντός των τειχών».

Αν και είναι δηλαδή γνωστό ότι ο Α. Λοβέρδος δεν αποκλείει να προχωρήσει σε πρωτοβουλίες -ακόμη και ίδρυση νέου κόμματος- εκτός ΠΑΣΟΚ, η ηγεσία φαίνεται ότι δεν έχει αποχωριστεί την ιδέα για αναμέτρηση σε κορυφαίο επίπεδο γύρω στον Φλεβάρη (εάν φυσικά γίνει τότε το Συνέδριο).
Εικόνα από άλλες εποχές για το ΠΑΣΟΚ, το οποίο τώρα βρίσκεται στη δίνη της κρίσης
Εικόνα από άλλες εποχές για το ΠΑΣΟΚ, το οποίο τώρα βρίσκεται στη δίνη της κρίσης

Το ερωτηματικό που παραμένει και εμφανώς ταλανίζει όχι μόνο τον κ. Βενιζέλο και τον Α. Λοβέρδο είναι η εξασφάλιση των αναγκαίων συμμαχιών και δη με κορυφαία στελέχη (παρότι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ διεκδικεί την ανάδειξη της νεότερης γενιάς, π.χ. των κ. Μανιάτη, Σαχινίδη κ.ά.).

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΛΟΒΕΡΔΟΥ
Η κρίση είναι πολύ βαθύτερη

«Η κρίση που βιώνει η δημοκρατική παράταξη δεν αντιμετωπίζεται με κυβερνητικούς χειρισμούς, κυβερνητικά ανταλλάγματα και τακτικισμούς - όλοι συμφωνούμε πως είναι πολύ βαθύτερη» καταλήγει η επιστολή του Α. Λοβέρδου, του οποίου η κίνηση κρύβει -σύμφωνα με στέλεχος της Ιπποκράτους- διάθεση μη αξιοποίησης πολιτικών στελεχών και του Ευ. Βενιζέλου στη θέση του αντιπροέδρου στην κυβέρνηση εφόσον αποφασιστεί ευρύτερος ανασχηματισμός.
Οπαδοί του ΠΑΣΟΚ σε παλαιότερη προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος
Οπαδοί του ΠΑΣΟΚ σε παλαιότερη προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος

Εντούτοις, κύκλοι του ΠΑΣΟΚ έλεγαν χθες ειδικά για τον ανασχηματισμό: «Είμαστε το ΠΑΣΟΚ ο κρίκος που κρατά τη χώρα σ' αυτήν τη δύσκολη και ευαίσθητη περίοδο που ουσιαστικά θα διεξάγεται η διαπραγμάτευση - κανένα θέμα ανασχηματισμού δεν μας απασχολεί».

Ο υπαινιγμός περί διαπραγμάτευσης μπορεί να αφορά στο Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο η επισήμανση ότι η Ιπποκράτους «δεν συζητά περί ανασχηματισμού» καταδεικνύει τον κίνδυνο εκταμίευσης της δόσης με το... σταγονόμετρο, τη στιγμή που η πρόταση Σόιμπλε για ειδικό λογαριασμό μένει πάνω στο τραπέζι.

«Η αυτοθυσία»
«Η αυτοθυσία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ δεν συνδέθηκε με κάποια παράλληλη προσπάθεια για την αντιμετώπιση της ύφεσης και την έξοδο της χώρας και των πολιτών από την κρίση - οι θυσίες, ο αγώνας και ο μόχθος του ελληνικού λαού υπάρχει κίνδυνος να είναι χωρίς αντίκρισμα» τονίζει δε στην επιστολή ο Α. Λοβέρδος, εξηγώντας παράλληλα ότι απείχε από τις συνεδριάσεις της ΚΟ γιατί λόγω των ριζικών διαφωνιών του (έλλειψη μετεκλογικά στρατηγικής και τακτικής) η στάση του θα «εξαγόταν» ως διαρκής ενδοκομματική σύγκρουση, «η οποία θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στην προσπάθεια της χώρας και στην ενότητα της παράταξης». Να σημειωθεί ότι ο Α. Λοβέρδος θα ψηφίσει «ναι» και στον προϋπολογισμό με επιστολική ψήφο, αφού θα απουσιάζει στην Πράγα για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ.

ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ ΓΙΑ Μ. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ
Εστειλε διπλό μήνυμα μετά την ανεξαρτητοποίηση

Με ένα θετικό και ένα προειδοποιητικό μήνυμα απάντησαν χθες κύκλοι της Ιπποκράτους στην απόφαση του Μίμη Ανδρουλάκη να δηλώσει ανεξάρτητος βουλευτής. «Χαιρετίζουμε τη στάση του κατά την ψηφοφορία για την έγκριση των μέτρων και την πειθαρχεία του τόσο καιρό στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Χαιρόμαστε για τον ανεξάρτητο και συνθετικό ρόλο που θέλει να παίξει, αρκεί όμως να απευθυνθεί σε όσους είναι ευεπίφοροι στην προσπάθεια διασφάλισης του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της χώρας και της ανασυγκρότησης της δημοκρατικής παράταξης και όχι σε όσους δίνουν μάχες οπισθοφυλακής», έλεγαν κύκλοι της Ιπποκράτους ξεκαθαρίζοντας επί της ουσίας ότι δεν επιζητούν και δεν επιδιώκουν γέφυρες με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η πρωτοβουλία του Μ. Ανδρουλάκη να στείλει επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής ήρθε μετά την απόφασή του να «αμφισβητήσει» την ψήφιση του προϋπολογισμού την Κυριακή, ειδικά για τα εργασιακά.

«Πιστεύω πως ως ανεξάρτητος βουλευτής από ''κοντά'' και σε γόνιμη ''απόσταση'' προς όλα τα σχήματα της ευρύτερης προοδευτικής αριστερής παράταξης, θα συμβάλω ιδεολογικά σε μια νέα σύνθεση και θα διατηρήσω μια πιο ανοιχτή, ειλικρινή και θερμή επικοινωνία με τον προοδευτικό λαϊκό κόσμο, ο οποίος με στήριξε ολόψυχα δίχως ίχνος πελατειακής ανταπόδοσης στη σχέση μας», υποστήριξε μεταξύ άλλων στην επιστολή του προς τον κ. Βενιζέλο ο Μίμης Ανδρουλάκης, που επιδιώκει -προβλέπουν συνάδελφοί του που έμειναν στο ΠΑΣΟΚ- να παίξει ρόλο ομπρέλας στα διάφορα κόμματα-σχήματα της Κεντροαριστεράς, χωρίς ωστόσο ο ίδιος να αρνείται τις γέφυρες και με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το σίγουρο είναι ότι παρά την αποχώρησή του από το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Ανδρουλάκης διατηρεί φιλική σχέση σε προσωπικό επίπεδο με τον Ευ. Βενιζέλο, κάτι που «εικάζουν» και στο επιτελείο του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας ότι μόλις προχθές θύμιζαν σε «διαρροές» ότι είναι σύμβουλός του.

Ευ. Βενιζέλος: «Θα συγκαλέσω την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ όταν εγώ κρίνω κατάλληλο τον χρόνο, δεν θα μου το επιβάλει κανείς!», φέρεται ότι είπε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ σε συνεργάτες του, διαβάζοντας την επιστολή Λοβέρδου και θέλοντας προφανώς να υποβαθμίσει το θέμα. Ξέρει -το δηλώνει άλλωστε- ότι το ΠΑΣΟΚ έχει τραυματιστεί, αλλά ετοιμάζεται για τη σύγκρουση εσωκομματικά...

Ανδρέας Λοβέρδος: Με την επιστολή του πέταξε το γάντι στην ηγεσία, βάζοντας ευθέως θέμα αμφισβήτησης της στρατηγικής της Ιπποκράτους. «Το ΠΑΣΟΚ έχει, όπως είναι σήμερα, κλείσει τον ιστορικό του κύκλο», είχε δηλώσει άλλωστε προ δύο εβδομάδων στο «Εθνος». Λέγεται ότι σχεδιάζει νέες πρωτοβουλίες, καθυστερεί, ωστόσο, όσο δεν κλείνει ο βασικός κύκλος των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας.

Κώστας Σκανδαλίδης: Είναι από τους διαγραφέντες λόγω της μη υπερψήφισης των νέων άγριων μέτρων. Ως «γέννημα θρέμμα» του ΠΑΣΟΚ διεκδικεί ρόλο στην «επόμενη μέρα», αλλά τονίζει προς το παρόν ότι θα υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό την Κυριακή. Η σχέση του με τον Ευ. Βενιζέλο περνά κρίση ή είναι πια ανύπαρκτη, παρότι τον στήριξε για την εκλογή του στην ηγεσία.

Μίμης Ανδρουλάκης: Εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο καταψήφισης του προϋπολογισμού του 2013, αν και καταγράφηκε στα «ναι» της προχθεσινής διαδικασίας στη Βουλή, στηρίζοντας την εφαρμογή των μέτρων. Θέλει να παίξει ρόλο «συνδέσμου» των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς και δεν θα διαφωνούσε ο Ευ. Βενιζέλος, αν έκοβε εκ των προτέρων τις γέφυρες με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Γιάννης Μανιάτης: Απάντησε ως αντ' αυτού στον Α. Λοβέρδο. Την επιστολή έλαβε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ - έστειλε νέα ως γραμματέας της ΚΟ του κόμματος στον κ. Λοβέρδο για να τον καλωσορίσει στις διαδικασίες. Ο κ. Μανιάτης όπως και ο κ. Σαχινίδης προωθούνται σε ρόλους-κλειδιά για την «επόμενη μέρα» από τον Ευ. Βενιζέλο...
ethnos.gr

ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: