Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Ο Τσίπρας είναι έτοιμος να κυβερνήσει κι αύριο το πρωί...



Την ανάγκη να μην περάσει το νέο πακέτων μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο συνεδριακό κέντρο «Ι.Βελλίδης» της Θεσσαλονίκης.
«Για μας αυτό που έχει σημασία είναι ... να μην συνεχίσουμε τον δρόμο τον ολισθηρό προς την κοινωνική καταστροφή», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι «στόχος μας είναι να μην περάσουν αυτά τα μέτρα των 1,5 δισ. ευρώ».

«Η κυβέρνηση δεν μπορεί να καταδικάσει την Ελλάδα σε μία παρατεταμένη περίοδο ύφεσης», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι εάν δεν μπορεί να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της να παραχωρήσει την κυβέρνηση σε άλλες δυνάμεις.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, στις εκλογές χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης η οποία θα μπορούσε να κερδίσει όσα θέλει ο ελληνικός λαός.

«Η ευκαιρία αυτή χάθηκε κάτω από την πίεση των απειλών, των τρομοκρατικών διλημμάτων και την εξαπάτηση», τόνισε, προσθέτοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί μεγάλη πλειοψηφία για να κάνει πράξη όσα υπόσχεται.

Σε ερώτηση για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να κυβερνήσει αύριο το πρωί με δεδομένο ότι τα πράγματα, τόσο κοινωνικά όσο και πολιτικά, φτάνουν σε οριακό σημείο, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «ήμασταν έτοιμοι να κυβερνήσουμε μετά τις 18 Ιουνίου, πόσο μάλλον τώρα». «Αν η τριτοκομματική κυβέρνηση καταρρεύσει, βεβαίως και είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τη βαριά ευθύνη αύριο το πρωί», πρόσθεσε, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι δεν ζητάει εκλογές αλλά συσπείρωση της κοινωνίας για να αποκρουστεί το νέο σκληρό πακέτο μέτρων.

Όσον αφορά την ψήφιση των νέων μέτρων και το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να μην μακροημερεύσει, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι το πιο λογικό είναι να βρουν μια χρυσή τομή. «Να μακρύνουν την περίοδο λιτότητας, να μακρύνουν δηλαδή το σκοινί με το οποίο θα μας κρεμάσουν», τόνισε, προσθέτοντας ότι έχουν ήδη καταλύσει τους δημοκρατικούς θεσμούς και θα περάσουν τα μέτρα με ένα μόνο άρθρο.

«Λες και είμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση. Και το χειρότερο είναι ότι αυτά τα προσυπογράφει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας», πρόσθεσε.

Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι την στρεβλή δημόσια διοίκηση την κατασκεύασαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι «εάν εκχωρήσουμε τη δημόσια ασφάλεια σε ιδιώτη δεν θα σκεφτεί το ανταποδοτικό κοινωνικό χαρακτήρα αλλά το κέρδος».

«Θυμίζω ότι το 1953 διαγράφηκε το 50% του γερμανικού χρέους με ρήτρα ανάπτυξης για την αποπληρωμή του υπόλοιπου χρέους. Αυτό προτείνουμε να γίνει και εμείς στην περίπτωση της Ελλάδας», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στους θεσμικούς παράγοντες της ΕΕ, οι οποίοι αρνούνται να συναντηθούν και να συνομιλήσουν με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για υποτίμηση της Δημοκρατίας και καταπάτηση των δημοκρατικών διαδικασιών, επισημαίνοντας ότι αν το κόμμα του ήταν κυβέρνηση οι Ευρωπαίοι θα αναγκαζόντουσαν να συνομιλήσουν και να υποστούν απώλειες σε σχέση με τις δικές τους απαιτήσεις.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι στην Ελλάδα συγκρούονται δύο αντιλήψεις. Η πρώτη θέλει την χώρα να μην έχει καμία διαπραγματευτική ικανότητα και να είναι τρόφιμος σωφρονιστηρίου και η δεύτερη αντίληψη θέλει την Ελλάδα να μπορεί να διεκδικήσει ανασυγκρότηση της παραγωγικής της βάσης. «Για να επικρατήσει η δεύτερη αντίληψη πρέπει ο λαός να μας εκλέξει κυβέρνηση ισχυρής πλειοψηφίας», πρόσθεσε.

Ακόμη, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι στην Ελλάδα εφαρμόζουν τη θεωρία του σοκ της φιλελεύθερης πολιτικής, με την προϋπόθεση εάν επιτύχει να την εφαρμόσουν και αλλού. «Το πρόβλημα της Ευρώπης είναι δομικό, δεν είναι ελληνικό», σημείωσε.

Σχετικά με την Χρυσή Αυγή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι είναι μια οργάνωση έξω από τα όρια της νομιμότητας και αποτελεί απειλή για την δημοκρατία.

«Δεν είναι τυχαία οργάνωση, είναι το μακρύ χέρι του συστήματος. Πίσω από την δράση αυτή μπορεί να βρίσκονται σχέδια σχέδιο αποσταθεροποίησης του πολιτικού συστήματος», τόνισε, υποστηρίζοντας ότι όσοι επιχειρούν το τελευταίο διάστημα, με ιδιαίτερη αφέλεια, να ταυτίσουν τη δράση του λαού που αντιστέκεται με την δράση αυτών των σκοτεινών ομάδων, είτε επιχειρούν να ξεπλύνουν τη δράση της Χρυσής Αυγής, είτε είναι ανιστόρητοι.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας, σε ερώτηση αν φοβάται άνοδο της Χρυσής Αυγής στην εξουσία, σε περίπτωση αποτυχίας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι το κόμμα του είναι το τελευταίο ανάχωμα της Δημοκρατίας στον τόπο.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πρόσφατη σύγκριση που έκανε της Ελλάδας με την Αργεντινή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «οι συγκρίσεις με την Αργεντινή δείχνουν ότι η ύφεση και η ανεργία στη χώρα μας είναι χειρότερες. Ο επικίνδυνος Ντε Λα Ρούα είναι ο Σαμαράς. Αυτός κινδυνεύει να φύγει με ελικόπτερο από τη χώρα».

«Εάν δεν είχε ευρώ η Ελλάδα θα είχε αφεθεί πολύ πιο σύντομα από όσο νομίζουμε στην τύχη της. Και τότε άλλοι ήταν αυτοί που θα είχαν φύγει από την Ελλάδα με ελικόπτερο», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση γιατί χαρακτηρίζει ξεπούλημα τις ιδιωτικοποιήσεις και αν κινδυνεύουν με φυλακή όσοι τις υπογράψουν, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «θα ελέγξουμε τη νομιμότητα. Σχεδιάζουν αποκρατικοποιήσεις νύχτα. Δεν θα επιτρέψουμε το πλιάτσικο στον δημόσιο πλούτο».

Αναφερόμενος στον τομέα των επενδύσεων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι για την απουσία επενδύσεων. Οι αδυναμίες της οικονομίας είναι υπεύθυνες».

«Όταν μιλάμε για οργανισμούς υψηλής στρατηγικής σημασίας, όπως η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ, δεν πρέπει να είμαστε απρόσεκτοι. Που είναι οι φοβεροί επενδυτές από την απελευθέρωση της ενέργειας; Πήραν τα λεφτά και χρεοκόπησαν. Ακόμη και τα χαράτσια πήρανε και έφυγαν. Δεν θέλουμε λεηλασία, θέλουμε επενδύσεις», επεσήμανε.

Ακόμη, ο κ. Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα της εξίσωσης του πετρελαίου θέρμανσης με αυτό της κίνησης, σημείωσε ότι «ότι αυτόν τον χειμώνα θα θρηνήσουμε θύματα από το κρύο. Κρούουμε τον κώδωνα για την εξίσωση της τιμής, ενέργεια η οποία θα έχει απρόβλεπτες διαστάσεις».

voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: