Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Έφυγε ο κομαντάντε της Βενεζουέλας Πέθανε ο Ούγκο Τσάβες μετά από μάχη με τον καρκίνο


Ο Ούγκο Τσάβες
Ο Ούγκο Τσάβες   (Φωτογραφία:  Reuters )

Καράκας, Βενεζουέλα
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, πέθανε μετά από μάχη δύο ετών με τον καρκίνο, ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος Νίκολας Μαδούρο. Ηγέτης που συγκέντρωσε στο πρόσωπό του την αγάπη των συμπολιτών του και την οργή –αν όχι την απέχθεια– των αντιπάλων του εντός και εκτός της χώρας, ο Τσάβες υπήρξε πρόεδρος της Βενεζουέλας για 14 χρόνια, έχοντας επιβιώσει ενός πραξικοπήματος.

Νωρίτερα ο αντιπρόεδρος είχε αναφέρει ότι ο Τσάβες περνά «τις πιο δύσκολες ώρες του» μετά την εγχείριση στην οποία υποβλήθηκε τον Δεκέμβριο στην Κούβα, πάσχοντας από λοίμωξη του αναπνευστικού. Κινούμενος δε στη γραμμή που είχε χαράξει και ο ίδιος ο Τσάβες, απέδωσε την πάθηση του προέδρου σε ενέργεια των εχθρών του.

Ο 58χρονος Τσάβες έπασχε από καρκίνο, αν και η κυβέρνηση δεν είχε δώσει πολλές λεπτομέρειες για την ακριβή κατάσταση της υγείας του. Το πέπλο μυστικότητας τροφοδοτούσε φήμες ότι είναι σε βαρύτερη κατάσταση από όσο γίνεται γνωστό ή ότι έχει πεθάνει και ο θάνατός του έχει αποκρυβεί.

Τον Οκτώβριο του 2012 ο Τσάβες είχε κερδίσει μάλλον εύκολα -και για τέταρτη φορά- τις προεδρικές εκλογές. Ωστόσο η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε σημαντικά και χρειάστηκε να μεταφερθεί στην Κούβα για νέα εγχείριση.

Εκτός από μία φωτογραφία με τις κόρες του, όσο ήταν στην Κούβα, ο Τσάβες δεν είχε εμφανιστεί δημόσια από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ο αντιαμερικανός, αντιιμπεριαλιστής, Τσάβες έγινε παράδειγμα ηγέτη εκτός της χώρας του ακριβώς για την πολιτική του.

Η Βενεζουέλα έκανε σημαντικά βήματα στην ανόρθωση της οικονομίας της χάρη και στα σημαντικά κέρδη από την πώληση πετρελαίου και φυσικού αερίου: το βιοτικό επίπεδο βελτιώθηκε για τα κατώτερα στρώματα που στήριξαν τον πρόεδρο αναφανδόν, καθώς τον αισθάνονταν έναν από αυτούς.

Παρά το ότι με το πέρασμα των χρόνων οι κατηγορίες μέσα και έξω από τη χώρα για συγκεντρωτική συμπεριφορά αυξάνονταν, η δημοφιλία του παρέμενε σε υψηλά επίπεδα, χωρίς η αντιπολίτευση να είναι σε θέση να τον κάμψει στις προεδρικές, τις βουλευτικές και τις τοπικές εκλογές.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: