Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2009

Αλλαγές στη φορολογία ακινήτων

Μεγάλες αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων, ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών. Πενταπλάσιο φόρο αναμένεται να καταβάλουν οι ιδιοκτήτες ακριβών ακινήτων μετά την κατάργηση του ΕΤΑΚ και την επαναφορά του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής.

Στα σχέδια του υπουργείου βρίσκεται η αύξηση του αφορολόγητου ορίου, ώστε να μην επιβαρυνθούν σημαντικά οι μικροί ιδιοκτήτες. Στο στόχαστρο θα τεθούν οι μεγάλες περιουσίες και εκείνες που είναι γραμμένες σε offshore εταιρείες.

Επίσης, επανέρχεται και ο φόρος γονικών παροχών και κληρονομιών, ο οποίος θα υπολογίζεται με υψηλούς συντελεστές και θα πυροδοτήσει σημαντικές επιβαρύνσεις.

Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος συνιστά τη μείωση του ελλείμματος, κυρίως μέσω της περιστολής της κρατικής σπατάλης.

Το 30% σπαταλάται χωρίς να προσφέρονται αντίστοιχες υπηρεσίες στους πολίτες, αναφέρει στην Kαθημερινή της Κυριακής και επισημαίνει ότι το έλλειμμα θα πρέπει να μειωθεί κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες την πρώτη διετία.

«Η κρίση θα πρέπει σήμερα να αντιμετωπιστεί ως πρόκληση αλλά και ως ευκαιρία για τον αναπροσανατολισμό της οικονομικής πολιτικής και την προώθηση ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου. Δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για καθυστερήσεις ή ημίμετρα», τονίζει ο διοικητής της ΤτΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: