Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2009

Παπανδρέου: «Να δώσουμε τέλος στον κύκλο αίματος»


Παπανδρέου: «Να δώσουμε τέλος στον κύκλο αίματος»

Στο τρομοκρατικό χτύπημα της περασμένης Τρίτης, στο Α.Τ. της Αγίας Παρασκευής αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

«Είμαστε ενωμένοι απέναντι στη βία που σημαδεύει απλούς και ένστολους πολίτες. Μπορούμε να δώσουμε ένα τέλος στο κύκλο αίματος. Απέναντι στη βία προτάσσουμε τη δημοκρατία. Η πολιτεία έχει υποχρέωση να προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα.»

Σε ερώτηση του protothema.gr εάν η χθεσινή συνάντησή του με τον Γκρουέφσκι συνιστά επί της ουσίας στροφή σε απευθείας ελληνοσκοπιανές διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση και τις εκκρεμότητες της ονομασίας, ο κ.Παπανδρέου τόνισε: «Κάνουμε μια απευθείας ειλικρινή συζήτηση, ντόμπρα, για να διαμορφωθεί η αίσθηση ότι δεν παίζουμε παιχνίδια».

Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε πως, η σύνοδος αυτή αποτελεί μία κρίσιμη διεθνή συγκυρία, ιδιαίτερα λόγω της παρούσας οικονομικής κρίσης.

«Η συζήτηση που κάναμε γίνεται σε μια κρίσιμη συγκυρία λόγω της κρίσης. Αυτό πού κρίνεται είναι αν η ΕΕ έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί σε αυτές τις προκλήσεις για θετικές λύσεις.» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

Θετική χαρακτήρισε την εξέλιξη για την υπογραφή της συνθήκης της Λισσαβόνας από την Τσεχία την ερχόμενη εβδομάδα, τονίζοντας ότι θα κλείσει έτσι μια περίοδο αβεβαιότητας.

«Στόχος είναι να βρίσκεται πρώτος στο επίκεντρο ο ευρωπαίος πολίτης. Η νέα συνθήκη ανοίγει τις προοπτικές για διεύρυνση της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια.» τόνισε.

Νέος στόχος είναι η ένταξη των Βαλκανίων μέχρι το 2014.

Η πρότασή μας αυτή θα δώσει νέο όραμα, που συμφέρει την Ελλάδα, θα συμβάλει σε ένα νέο δυναμικό, θα δώσει λύση σε προβλήματα όπως αυτό της ονομασίας.

«Το 2003 βάλαμε στη Θεσσαλονίκη τα θεμέλια για τα Δυτικά Βαλκάνια. Τα επόμενα χρόνια δυστυχώς χάθηκε αυτός ο προσανατολισμός.» τόνισε ο Γ. Παπανδρέου.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο μεγάλο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής τονίζοντας τα προβλήματα που ταλαιπωρούν την χώρα μας όπως η πυρκαγιές και το πρόβλημα των απορριμμάτων.

Για τις ΗΠΑ ανέφερε πως ο πρόεδρος Ομπάμα, σε αντίθεση με την προηγούμενη κυβέρνηση, έχει λάβει μέτρα για την αλλαγή της πολιτικής πάνω στο θέμα, ενώ για την Κίνα είπε πως, παρά τις επενδύσεις στην πράσινη ανάπτυξη, δεν έχει τη βούληση να παίξει ηγετικό ρόλο στο θέμα της κλιματικής αλλαγής «Όλοι μας ζούμε αυτά τα φαινόμενα που είναι παγκόσμια και η Ε.Ε. έχει να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο , είναι υποχρεωμένη να συμβάλλει στην επίλυση των προβλημάτων. Ο στόχος στην Ελλάδα πρέπει να είναι το πέρασμα στην πράσινη οικονομία. Η πράσινη τεχνολογία θα προσφέρει νέες δουλειές κα ανάπτυξη στη χώρα μας. Όλες αυτές οι αλλαγές και η μετάβαση στη πράσινη οικονομία είναι δύσκολη. Έγινε μεγάλη συζήτηση για τους τρόπους που θα γίνει αυτή η μετάβαση και τους τρόπους χρηματοδότησης.» πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.

Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι όσον αφορά το ζήτημα της οικονομίας και της κλιματικής, πρότεινε μαζί με τον Γκ. Μπράουν και τον Αυστριακό καγκελάριο φόρο επί των συναλλαγών και φόρο του διοξειδίου του άνθρακα, ώστε να βρεθούν οικονομικοί πόροι, πράγμα που θα εξετάσει η Επιτροπή. Επίσης, πρότεινε μαζί με τον κ. Μπράουν νέα στρατηγική σχετικά με την ανάπτυξη των θέσεων εργασίας.

Όσον αφορά το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης ο Πρωθυπουργός τόνισε «τα μηνύματα προ τη Τουρκία πρέπει να είναι ξεκάθαρα.», τονίζοντας ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν η Τουρκία έχει τη Θέληση να συνεργαστεί.

Το Δεκέμβριο που θα συζητηθεί το θέμα της λαθρομετανάστευσης, ζήτησε να υπάρξουν έργα από την τουρκική πλευρά. Ζήτησε από την Τουρκία να μην εμποδίζει τη συνεργασία της Frontex, «πρακτικές οι οποίες δείχνουν να παρεμποδίζει την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης», όπως υποστήριξε.


protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: