Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2009

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ : Ο ΥΠΕΡΜΑΧΟΣ ΤΗΣ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ


Ρεπορτάζ : Π. Παπαδόπουλος
(από το Βήμα της Κυριακής)


O κ. Ι. Ραγκούσης δεν έχει πολλούς φίλους στην κυβέρνηση και αυτό είναι φυσικό, αφού εισήλθε τελευταίος στον στενό «κύκλο Παπανδρέου». Το καλοκαίρι του 2007 ήταν ακόμη δήμαρχος Πάρου και, όπως έχει αποδειχθεί σε πολλές περιπτώσεις, η απότομη άνοδος είναι θανάσιμο αμάρτημα στη χώρα των επετηρίδων. Γνωρίζοντας αυτό το κρίσιμο δεδομένο ο κ. Ραγκούσης, ως εκπρόσωπος Τύπου και στη συνέχεια ως Γραμματέας του ΠαΣοΚ, εφάρμοσε μια «στρατηγική σεμνότητας» που αφενός προστάτευσε τον ίδιο από συντροφικά μαχαιρώματα και αφετέρου συνέβαλε ώστε να ξεπλυθεί γρηγορότερα η ρετσινιά της...
αλαζονείας που κουβαλούσε το ΠαΣοΚ μετά τις ατελείωτες τετραετίες στενής επαφής των στελεχών του με την εξουσία. Η στρατηγική αυτή του κ. Ραγκούση εφαρμόζεται ακόμη πιο συστηματικά μετά την 4η Οκτωβρίου μέσα από πρωτοβουλίες που τυλίγουν όχι μόνο το υπουργείο Εσωτερικών, αλλά ολόκληρο το κυβερνητικό σκάφος με έναν «θώρακα σεμνότητας», ο οποίος ελπίζεται ότι θα το βοηθήσει να αντέξει στην επερχόμενη σύγκρουση με την πραγματικότητα.
Το σύνθημα «σεμνότητα και ταπεινότητα» που σφράγισε την αρχή, τη διαδρομή, αλλά και- ως πικρό επίγραμμα- το τέλος της προηγούμενης κυβέρνησης μπορεί να μην ακούγεται σήμερα, αλλά στην πράξη είναι περισσότερο ενεργό από ποτέ, καθώς έχει σιωπηρά υιοθετηθεί από τη νέα κυβέρνηση και έχει αναχθεί στην κυρίαρχη πολιτική πυξίδα της. Είναι άλλωστε δύσκολο να βρει κανείς στελέχη του ΠαΣοΚ και της Νέας Δημοκρατίας που να διαφωνούν με την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση Καραμανλή κατέρρευσε όταν έχασε το περίφημο «ηθικό πλεονέκτημα».
Η κλοπή των ιματίων της ΝΔ
Σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο γίνεται συχνά συζήτηση για τα «πολιτικά κλοπιμαία» μεταξύ Κεντροδεξιάς και Κεντροαριστεράς. Για παράδειγμα, τη δεκαετία του ΄90 οι Νέοι Εργατικοί στη Βρετανία έκλεψαν τις πολιτικές της Θάτσερ για την οικονομία, ενώ σήμερα οι επερχόμενοι Συντηρητικοί έχουν κλέψει τον αστικό μοντερνισμό και την «αγάπη για το ΕΣΥ» των Νέων Εργατικών. Στην Ελλάδα, όπου οι πολιτικές των δύο μεγάλων κομμάτων δεν θεωρείται ότι απέχουν... πελάγη μεταξύ τους, το κλειδί της νίκης βρίσκεται σε αυτό που λέγαμε παλαιότερα «ήθος και ύφος» της εξουσίας.
Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες ο κ. Ραγκούσης, παρ΄ ότι ο ίδιος δεν το επιβεβαιώνει, ήταν ο πρώτος συνεργάτης του κ. Γ. Παπανδρέου που μελέτησε συστηματικά την άνοδο και την πτώση της κυβέρνησης Καραμανλή και εντόπισε- κάνοντας τις κατάλληλες εισηγήσεις-ότι το πολιτικό παιχνίδι θα κρινόταν και πάλι στο γήπεδο του ήθους.
Μόλις λοιπόν η Νέα Δημοκρατία έβγαλε τα ιμάτια σεμνότητας και ταπεινότητας τολμώντας καταδύσεις σε ύδατα ασαφή, το ΠαΣοΚ τα πήρε, τα φρέσκαρε, τα φόρεσε και δεν τα επέστρεψε ό,τι κι αν ψέλλιζε ένας απελπισμένος γαλάζιος κυβερνητικός μηχανισμός για τη Siemens ή για άλλα σκάνδαλα που υποτίθεται ότι φωτογράφιζαν στελέχη του ΠαΣοΚ στο ίδιο κρεβάτι με διάφορους απεχθείς ισχυρούς. Το αποτέλεσμα της 4ης Οκτωβρίου δικαίωσε τη «στρατηγική σεμνότητας», και μάλιστα με το παραπάνω.
Το πέρασμα του ΠαΣοΚ στην κυβέρνηση έδωσε την ευκαιρία στον κ. Ραγκούση να πάει από τη θεωρία στην πράξη. Ο περιορισμός του αριθμού των κρατικών αυτοκινήτων, τα σχέδια για αντικατάσταση του κρατικού στόλου με «πράσινα» οχήματα και το τελεσίγραφο στα μέλη της κυβέρνησης να ξεχάσουν τις υπουργικές Μercedes και να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το βουλευτικό τους αυτοκίνητο αξιολογήθηκαν θετικά από την κοινή γνώμη.
Επρόκειτο για το πρώτο επιτυχημένο πείραμα που απέδειξε ότι η σεμνότητα δεν είναι ασύμβατη με τον σοσιαλισμό. Υπάρχει βέβαια σκοπιμότητα πίσω από την πρωτοβουλία. «Δεν γίνεται να ζητήσουμε θυσίες για την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος χωρίς να έχουμε δείξει πρώτοι εμείς αυτοσυγκράτηση» λέει κυβερνητικό στέλεχος.
Εκτός από τα κρατικά αυτοκίνητα, όλες οι άλλες πρωτοβουλίες του υπουργείου Εσωτερικών προκύπτουν από το ίδιο DΝΑ ηθικών αρχών. Η διαβούλευση με τους πολίτες μέσω Διαδικτύου για τα νέα νομοσχέδια στόχο έχει να δημιουργήσει την εικόνα μιας κυβέρνησης που συνδιαλέγεται με τον απλό πολίτη ως ίση προς ίσον. Η διασκευή του «γερμανικού εκλογικού μοντέλου» στα ελληνικά δεδομένα συμβολίζει τον εξορκισμό του πολιτικού χρήματος και την πίστη στις αξίες της διαφάνειας και της λογοδοσίας.
Η πρωτοβουλία του κ. Ραγκούση να συναντήσει δαφνοστεφείς «πρώην», όπως οι κκ. Λ. Κύρκος και Αν. Πεπονής, και η συμπερίληψη του κ. Κ. Σημίτη στην ίδια κατηγορία στόχο είχαν να οριοθετήσουν το «παρελθόν» από το «μέλλον» μέσα από τον απέραντο σεβασμό του δεύτερου προς το πρώτο. Μάλιστα ο απέραντος σεβασμός απέναντι στον ακαδημαϊκό κ. Δ. Τσάτσο έκανε τον τελευταίο να υπερβεί τις ενστάσεις του για την απόφαση του ΠαΣοΚ να «εργαλειοποιήσει» , όπως είχε πει, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πρόκληση πρόωρων εκλογών και να αποδεχθεί πρόταση να εργαστεί ως σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών με αντικείμενο τον νέο εκλογικό νόμο!
Οσο για τη νέα αρχιτεκτονική της Διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης, καθώς και τη διακήρυξη για την αναμόρφωση του ΑΣΕΠ, στόχο έχουν την επιβολή, όπως λέει ο κ. Ραγκούσης, «απόλυτης και μόνιμης αξιοκρατίας μέσα και έξω από το Δημόσιο».
Η συνταγή μιας «πολιτικής αρχών και αξιών» παραλίγο να διαταραχθεί προ δεκαημέρου λόγω του χειρισμού του θέματος των σταζ, καθώς, σύμφωνα με μια ορισμένη αντίληψη, η αξιοκρατία οφείλει να σταματά εκεί που αρχίζει η ευαισθησία απέναντι σε οικονομικά ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Τελικώς η κυβέρνηση, έχοντας στο μυαλό της τους βρυχηθμούς του δημοσιονομικού τέρατος, επέλεξε την «αξιοκρατία» έναντι της «ευαισθησίας» και τα σταζ καταργήθηκαν.
Το ταπεινό μαύρο Volkswagen Golf
Ο υπουργός Εσωτερικών, όπως λένε φίλοι του, έχει ηλικία ίση με το ποσοστό του ΠαΣοΚ στις πρόσφατες εκλογές: είναι... 43,9 ετών. Είναι ο νεότερος της ιστορικής ομάδας των «γεννηματικών», γνώρισε τον Γιώργο Γεννηματά στις αρχές της δεκαετίας του ΄90 και βρίσκεται σήμερα στο ίδιο υπουργείο από το οποίο ο Γεννηματάς ξεκίνησε την πολιτική διαδρομή του στην κυβέρνηση της Αλλαγής πριν από 27 χρόνια. Δεν το διατυμπανίζει όμως, ούτε καν το λέει, παρ΄ ότι συγκινείται όταν του το επισημαίνουν και αμέσως αλλάζει θέμα.
Ανθρωποι που τον γνωρίζουν βεβαιώνουν ότι η σεμνότητα που τον χαρακτηρίζει είναι έμφυτη. Γνωρίζει όμως ο κ. Ραγκούσης ότι η εξουσία απεχθάνεται τη σεμνότητα, τη διαβρώνει και λίγο λίγο την εξαφανίζει, γι΄ αυτό λαμβάνει αυστηρά μέτρα προστασίας - για παράδειγμα, το υπουργικό του αυτοκίνητο είναι ένα σεμνό μαύρο Volkswagen Golf.
«Δεν θέλω να συνηθίσω σε προνόμια που δεν θα μπορώ να τα έχω όταν δεν θα βρίσκομαι στην εξουσία» λέει σε συνομιλητές του αιτιολογώντας γιατί δεν πήρε ακριβότερο αυτοκίνητο, γιατί δεν έχει αγοράσει καινούργια κοστούμια και γιατί δεν ανταποκρίνεται στις προσκλήσεις για εκδηλώσεις και δεξιώσεις που πέφτουν σαν όλμοι στο γραφείο του. «Δεν θέλω να τρέχω σε σαλόνια που τώρα είναι ανοιχτά και αύριο θα είναι κλειστά» λέει. «Προτιμώ να γυρίζω στο σπίτι μου και να κοιμάμαι». Επιλογή και πάλι σωστή. Μετά τα μεσάνυχτα ο υπέρμαχος της πράσινης σεμνότητας δεν μπορεί παρά να φοράει μια σεμνή πιζάμα.
«Πετύχαμε όλους τους στόχους μας»
O κ. Ραγκούσης ήθελε να τερματίσει τη διαδρομή του ως Γραμματέα του ΠαΣοΚ στις εθνικές εκλογές και να δοκιμαστεί σε κυβερνητική θέση, αλλά, όπως λέει, δεν χρειάστηκε αυτό να το ζητήσει από τον κ. Παπανδρέου. Αλλες πηγές λένε ότι ο κ. Παπανδρέου τον ρώτησε, όπως έκανε και με άλλους συνεργάτες του, και συμφώνησε με την άποψη που άκουσε. Πολλοί προεξοφλούσαν ότι θα ακολουθούσε τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, ως υπουργός Επικρατείας.
Ωστόσο ο κ. Παπανδρέου τού έκανε ένα μεγαλύτερο δώρο. Στο υπουργείο Εσωτερικών προφυλάσσεται από τη φθορά που υφίστανται οι εκάστοτε Ηρακλείς του στέμματος, χωρίς να χάνει έστω ελάχιστη από την προνομιακή πρόσβαση στον Πρωθυπουργό. «Πετύχαμε όλους τους στόχους που είχαμε θέσει» είπε ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στον πρώην Γραμματέα στην ομιλία του κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος.
Λίγες ημέρες αργότερα έφαγαν οι δυο τους σε εστιατόριο της Νέας Ερυθραίας συζητώντας για τους επόμενους στόχους, λ.χ. την πάταξη της διαφθοράς και τη δημοσιονομική εξυγίανση χωρίς την απώλεια της λαϊκής υποστήριξης, οι οποίοι, όσο δύσκολοι και αν είναι, σίγουρα δεν φαίνονται δυσκολότεροι απ΄ όσο φαινόταν το φθινόπωρο του 2007 η επιστροφή του ΠαΣοΚ στην κυβέρνηση.

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: