Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2009

ΕΡΤ : ΧΡΥΣΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΚΑΙ ΜΑΥΡΕΣ ΤΡΥΠΕΣ...


Ρεπορτάζ : Δ. Γαλάνης
(από το Βήμα της Κυριακής)


Επιστολή προς τους υπουργούς Εσωτερικών κ. Γιάννη Ραγκούση, Επικρατείας κ. Χάρη Παμπούκη, Πολιτισμού κ. Παύλο Γερουλάνο, Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου και την υπουργό Οικονομίας κυρία Λούκα Κατσέλη έστειλε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΕΡΤ ΑΕ την περασμένη Πέμπτη, στην οποία εκθέτει τα μεγάλα προβλήματα της δημόσιας τηλεόρασης, καθώς και τα θέματα που χρήζουν άμεσης επίλυσης. Το ακριβές κείμενο της επιστολής δεν έχει γίνει γνωστό, αλλά σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Παναγόπουλος αναφέρει ως «καυτά» θέματα στη δημόσια τηλεόραση τη συγκρότηση νέου διοικητικού συμβουλίου, την επίλυση...
του προβλήματος των συμβασιούχων καθώς και ζητήματα που αφορούν την επίσπευση των διαδικασιών για τη μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση. Επίσης θίγει το θέμα της ανανέωσης της σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Συνδέσμου Ανωνύμων Καλαθοσφαιρικών Εταιρειών (ΕΣΑΚΕ) και της ΕΡΤ.
Επισημαίνεται ότι πρόσφατα αντιπροσωπεία του ΕΣΑΚΕ επισκέφτηκε τον κ. Παναγόπουλο προσφέροντας στη δημόσια τηλεόραση το δικαίωμα μετάδοσης των δύο πρώτων αγωνιστικών του πρωταθλήματος μπάσκετ δωρεάν υπό την προϋπόθεση της ανανέωσης της περυσινής σύμβασης μεταξύ των δύο πλευρών για το υπόλοιπο της αγωνιστικής περιόδου. Στην απάντησή του ο κ. Χρήστος Παναγόπουλος επικαλέστηκε τις παραιτήσεις μελών του ΔΣ και σημείωσε ότι η ΕΡΤ μπορεί να προχωρήσει σε αποδοχή της πρότασης μόνο έπειτα από έγγραφη άδεια των συναρμόδιων υπουργείων.
Ως το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής ο κ. Παναγόπουλος δεν είχε λάβει απάντηση από κανένα από τα υπουργεία στα οποία απέστειλε την επιστολή.
Τι λέει ο πρόεδρος της ΕΡΤ
1 Οι σωρευμένες ζημιές από 110 εκατ. ευρώ το 2005 μειώθηκαν στις 31.12.2008 σε 100,8 εκατ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι οι ζημιές αυτές επιβαρύνθηκαν με το κόστος των 45,7 εκατ. ευρώ για την εθελούσια έξοδο του 2001. Τα τρία τελευταία χρόνια εξάλλου τα πρωτογενή αποτελέσματα της εταιρείας είναι θετικά.
2 Το κόστος των εξωτερικών παραγωγών της ΕΡΤ προσδιορίζεται μέσα από σειρά διαδικασιών και εισηγήσεων επιτροπών που προβλέπονται στην ισχύουσα για την ΕΡΤ νομοθεσία. Οι τελικές αποφάσεις λαμβάνονται από το Διοικητικό Συμβούλιο. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την εκπομπή «Στην υγειά μας» του κ. Σπύρου Παπαδόπουλου, επισημαίνεται ότι είναι ένα από τα φθηνότερα προγράμματα του είδους στην ελληνική τηλεόραση (τα αντίστοιχα των ιδιωτικών καναλιών κοστίζουν υπερδιπλάσια ποσά), διαρκεί περίπου τρεις ώρες, έχει υψηλότατες τηλεθεάσεις και διακρίνεται για την υψηλή ποιότητά του.
3 Συμβάσεις έργου ή συμβάσεις αποκλειστικής απασχόλησης αποτελούν τρέχουσα πρακτική της ΕΡΤ ΑΕ τουλάχιστον από τη δεκαετία του 1980 και προβλέπονται ρητά στον ιδρυτικό νόμο της εταιρείας 1730/87, όπως ισχύει, καθώς και στη σχετική κείμενη νομοθεσία. Οι συμβάσεις έργου συνάπτονται σύμφωνα με τις σχετικές κοινές υπουργικές αποφάσεις ύστερα από γνωμοδότηση αρμόδιας επιτροπής και δεν υπερβαίνουν το έτος. Οι συμβάσεις αποκλειστικότητας των δημοσιογράφων επανεξετάζονται επίσης κατ΄ έτος και υπογράφονται έπειτα από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου. Οι αμοιβές των ανωτέρω κινούνται αυστηρά στο πλαίσιο της αγοράς.
4 Οι αποδοχές των στελεχών της διοίκησης καθορίζονται με νόμο και υπουργικές αποφάσεις που εφαρμόζονται πλέον της δεκαετίας. Οι αποδοχές αυτές υπολείπονται αντιστοίχων του ιδιωτικού τομέα. 5 Το Στρατηγικό Επιχειρησιακό Σχέδιο 2007-2012 της ΕΡΤ έχει υλοποιηθεί επιτυχώς στο μέγιστο μέρος του. Ειδικότερα, έχουν πληρωθεί όλες οι προβλέψεις του για τη λειτουργία των τριών νέων ψηφιακών καναλιών και την ανάπτυξη του αναγκαίου δικτύου. Εχουν ολοκληρωθεί οι υποδομές για την ψηφιοποίηση του Αρχείου της ΕΡΤ και ήδη το κοινό έχει πρόσβαση σε αυτό. Οι επενδύσεις ολοκληρώθηκαν στο μέγιστο μέρος τους. Ο ετήσιος μέσος όρος τηλεθέασης των δημόσιων καναλιών έχει ανέλθει στο 15,8% για το 2008, ενώ οι ραδιοφωνικές ακροαματικότητες κινούνται στο 23%. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΡΤ εκπέμπει από επτά τηλεοπτικά κανάλια (τρία αναλογικά, τρία ψηφιακά και ένα δορυφορικό) με σύνολο εκπομπής 62.000 ώρες σε ετήσια βάση και 26 ραδιοφωνικούς σταθμούς (6 κεντρικούς, 19 περιφερειακούς, 1 διεθνή) με 100.000 ώρες προγράμματος ετησίως.
Τι συμβαίνει
1 Μπορεί, όπως επισημαίνει ο κ. Παναγόπουλος, τα τρία τελευταία χρόνια τα πρωτογενή αποτελέσματα της εταιρείας να είναι θετικά, αλλά γεγονός παραμένει ότι παρά την αύξηση του ανταποδοτικού τέλους, το οποίο το 2008 έφθασε στα 298 εκατ. ευρώ (σημειώνοντας αύξηση της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ από το 2001), παρά το γεγονός ότι τα έσοδα της εταιρείας το 2008 ανήλθαν σε 369,7 εκατ. ευρώ, η κρατική τηλεόραση τον περασμένο χρόνο σημείωσε ζημιές ύψους 4,8 εκατ. ευρώ (επιβαρημένες με το κόστος της πρόωρης συνταξιοδότησης). Το πιο σημαντικό ίσως είναι το γεγονός ότι από τις δαπάνες της εταιρείας μόνο το 17% διατίθεται για την παραγωγή προγράμματος, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 67,5 εκατ. ευρώ.
2 Ο κ. Παναγόπουλος αποφεύγει να δώσει παραδείγματα άλλων αντίστοιχων εκπομπών στην ελληνική τηλεόραση ίσως επειδή, αυτή την εποχή τουλάχιστον, δεν υπάρχει καμία άλλη εκπομπή τέτοιου είδους σε ελληνικό τηλεοπτικό σταθμό. Η τελευταία αντίστοιχη εκπομπή ήταν «Το πάρτι της ζωής σου» που παρουσίαζε ο δημοσιογράφος κ. Ακης Παυλόπουλος στο Αlter. Οπως διαβεβαιώνουν πηγές από το Αlter, το κόστος των εκπομπών του κ. Παυλόπουλου δεν συγκρίνεται με αυτό της εκπομπής του κ. Σπ. Παπαδόπουλου, η οποία θα πρέπει να είναι μία από τις πιο ακριβές παραγωγές της ελληνικής τηλεόρασης, δεδομένου ότι το κάθε επεισόδιο κοστίζει στους έλληνες πολίτες περίπου 65.000 ευρώ. Αξίζει να επισημάνουμε ότι το κόστος για τέσσερα επεισόδια του «Πάρτι της ζωής σου» ήταν λίγο μικρότερο από το κόστος μιας εκπομπής του κ. Παπαδόπουλου, ο οποίος θα πρέπει να είναι ένας από τους καλύτερα αμειβόμενους Ελληνες, αφού εισπράττει 20.000 ευρώ ανά επεισόδιο.
3 Στην κρατική τηλεόραση επικρατεί το εξής παράδοξο: ενώ υπάρχουν στρατιές υπαλλήλων που υποαπασχολούνται και αμείβονται με παχυλούς μισθούς, προσλαμβάνονται ταυτόχρονα και εκατοντάδες συμβασιούχοι προκειμένου αφενός να εξυπηρετηθούν πολιτικές σκοπιμότητες και αφετέρου να καλυφθούν ανάγκες σε τμήματα τα οποία πραγματικά έχουν ανάγκη. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ο αριθμός των συμβασιούχων στην ΕΡΤ να ξεπερνάει αυτή τη στιγμή τους 1.300. Αρκετοί από αυτούς συνεχίζουν να εργάζονται μετά τη λήξη της σύμβασής τους χωρίς να αμείβονται, με την υπόσχεση ότι θα πληρωθούν όταν οι συμβάσεις τους ανανεωθούν ξανά. Καθώς η ανανέωση των συμβάσεων έχει παγώσει αυτόν τον καιρό, πολλές εκπομπές της κρατικής τηλεόρασης παραμένουν «στον αέρα», ενώ η αγωνία των συμβασιούχων παρατείνεται.
4 Αξίζει να επισημανθεί ότι οι αμοιβές του κ. Παναγόπουλου ανέρχονται σε 347.000 ευρώ τον χρόνο, κατά πολύ υψηλότερες αυτών του Προέδρου της Δημοκρατίας ή του Πρωθυπουργού. Οσο για τα υπόλοιπα στελέχη της διοίκησης, οι αμοιβές τους φθάνουν συχνά και στα 200.000 ευρώ ετησίως, χωρίς σε αυτό το ποσόν να συνυπολογίζονται οι αμοιβές για την παρουσία σε κάθε είδους επιτροπές που ανέρχονται σε 200-300 ευρώ την ώρα. Επίσης στην ΕΡΤ απασχολούνται δεκάδες εργαζόμενοι με το καθεστώς του Προσωπικού Ειδικών Θέσεων, οι αμοιβές των οποίων ξεπερνούν κατά πολύ αυτές του ιδιωτικού τομέα.
5 Υπάρχουν μεγάλα και άλυτα προβλήματα στον ψηφιακό τομέα της δημόσιας τηλεόρασης ο οποίος, όπως καταγγέλλουν εκπρόσωποι των εργαζομένων, λειτουργεί με αδιαφανείς διαδικασίες και τα κενά καλύπτονται με προσλήψεις από το παράθυρο. Το μεγαλύτερο ίσως ζήτημα με την ψηφιακή δημόσια τηλεόραση είναι η απόκλιση ανάμεσα στο σύστημα αποκωδικοποίησης της ΕΡΤ και στο σύστημα που έχουν επιλέξει οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί και η οποία αφήνει στον αέρα περίπου 200.000 τηλεθεατές που διαθέτουν αποκωδικοποιητή παλιάς τεχνολογίας και τώρα θα πρέπει να προμηθευτούν καινούργιο.
Η απόφαση της ΕΡΤ για πρόσληψη συμβούλου με ετήσια αμοιβή 124.236 ευρώ
305.421 ευρώ για τρεις συμβούλους
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι, όπως προκύπτει από στοιχεία που έχει στη διάθεσή του «Το Βήμα της Κυριακής», στις 2 Ιανουαρίου 2009 η διοίκηση της ΕΡΤ αποφάσισε την κατάρτιση σύμβασης μίσθωσης έργου με τρεις συμβούλους περιεχομένου αρχείου με διάρκεια απασχόλησης 12 μηνών. Η σύμβαση του ενός από τους τρεις συμβούλους προβλέπει ότι η συνολική αμοιβή του για τους 12 μήνες ανέρχεται σε 112.200 ευρώ (πλέον εργοδοτικών εισφορών), του δεύτερου σε 124.236 ευρώ και του τρίτου σε 68.985 ευρώ. Με λίγα λόγια, η δημόσια τηλεόραση διέθεσε το 2009 συνολικά 305.421 ευρώ μόνο για τις αμοιβές τριών συμβούλων στο αρχείο.
Ενα άλλο ζήτημα είναι και το καθεστώς του Προσωπικού Ειδικών Θέσεων που δίνει τη δυνατότητα στη διοίκηση της δημόσιας τηλεόρασης να προσλαμβάνει με σύμβαση ενός χρόνου διαφόρους υπαλλήλους με αστρονομικές αμοιβές. Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του «Το Βήμα της Κυριακής», στις 25 Ιουνίου η διοίκηση της ΕΡΤ αποφάσισε την εκ νέου σύναψη σύμβασης εργασίας με εργαζόμενο στον ψηφιακό τομέα οι αμοιβές του οποίου ανέρχονται σε 7.930 ευρώ τον μήνα (μεικτά). Στην ίδια συνεδρίαση αποφασίστηκε η σύναψη σύμβασης με υπάλληλο για τη θέση υπευθύνου διοίκησης έργου με μηνιαίες αποδοχές 7.930 ευρώ.
Στο τέλος του 2008 είχε αποφασίσει τη σύναψη σύμβασης με μια υπάλληλο ως προσωπικό ειδικών θέσεων στον τομέα της διεύθυνσης μάρκεντινγκ με μηνιαίες αποδοχές 9.800 ευρώ. Στην ίδια συνεδρίαση αποφασίστηκε η πρόσληψη ενός υπαλλήλου στη θέση του διευθυντή σύνταξης με μηνιαίες αποδοχές 8.000 ευρώ (μεικτά).

fimotro.

Δεν υπάρχουν σχόλια: