Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2009

Στενή συνεργασία Παπανδρέου-Μπράουν

Νέα συνάντηση Παπανδρέου-Μπράουν φέρνουν οι συνομιλίες που είχαν το Σάββατο στο Λονδίνο οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Βρετανίας.

Η συνάντηση αυτή δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα χρονικά, ούτε πού θα γίνει, αλλά όπως έγινε γνωστό, ο χρόνος τοποθετείται «στο άμεσο επόμενο διάστημα» και απομένει μόνο να οριστεί αν θα επανέλθει ο κ. Παπανδρέου στο Λονδίνο ή αν θα επισκεφτεί ο κ. Μπράουν την Αθήνα.

Όπως φάνηκε από τη συνάντηση στη Ντάουνινγκ Στριτ, αλλά και σ' αυτή που ακολούθησε με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Ντ. Μίλιμπαντ, οι δύο χώρες και οι δύο κυβερνήσεις, έχουν βρει κοινό βηματισμό σε ορισμένα θέματα, κάτι νέο στις διμερείς σχέσεις.

Η συνάντηση του Σαββάτου ήταν συνέχεια της σύντομης επαφής που είχαν οι δύο πρωθυπουργοί στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών και εκεί τους δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσουν περισσότερο εκτενώς τα θέματα για τα οποία ακροθιγώς μίλησαν στις Βρυξέλλες και για τα οποία, προφανώς, θα συζητήσουν εκτενέστερα στην επόμενη συνάντηση.

Οι δύο άνδρες είχαν κοινές προσεγγίσεις για πολλά από τα θέματα που συζήτησαν, όπως, π.χ. τα δύο μεγάλα προβλήματα της διεθνούς οικονομικής κρίσης και της κλιματικής αλλαγής και πέραν της κοινής στάσης που τήρησαν στη Σύνοδο Κορυφής, αναζήτησαν τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν οι πολύ σοβαρές εργασίες της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, τόσο της Επιτροπής Στίγκλιτς, όσο και της Επιτροπής Περιβάλλοντος. Γενικότερα, η Ελλάδα φιλοδοξεί «να φέρει φρέσκο αέρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Στη συνάντηση τέθηκαν και θέματα διεθνούς πολιτικής, όπως οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν, το Πακιστάν και το Ιράν. Στα θέματα αυτά ο κ. Παπανδρέου είχε την ευκαιρία να αναφερθεί στον προβληματισμό της Ελλάδας σχετικά με τους κινδύνους διόγκωσης του κύματος λαθρομεταναστών προς τη χώρα μας.

Το Ιράν υπήρξε ένα ακόμα θέμα των συζητήσεων, για το οποίο ο κ. Παπανδρέου διατύπωσε την πάγια θέση του, η οποία αφίσταται εκείνων των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας. Σύμφωνα με τη θέση Παπανδρέου, πρέπει να εξαντληθούν όλα τα ειρηνικά μέσα για να βρεθεί η λύση στο θέμα του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης. Και αυτό να γίνει στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός αποδίδει μεγάλη σημασία στο ρόλο του διεθνούς Οργανισμού, όπως έχει αποδείξει και σε θέματα άμεσου ελληνικού ενδιαφέροντος. Ξεκαθαρίζοντας την ελληνική θέση για την ΠΓΔΜ, τόσο στον Βρετανό ομόλογό του, όσο και στον Σκοπιανό, αλλά και προς όλους τους ηγέτες της ΕΕ δήλωσε ότι η λύση για το θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας, θα προέλθει μέσα από τις διαδικασίες του ΟΗΕ.

Στη συνάντηση Παπανδρέου-Μπράουν αλλά και Παπανδρέου-Μίλιμπαντ, στην οποία μετείχε και ο υπουργός Αναπληρωτής Δημήτρης Δρούτσας, συζητήθηκαν και θέματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, χωρίς, ωστόσο, η συζήτηση να προχωρήσει σε λεπτομέρειες των θεμάτων αυτών.

Αναφορικά με το ζήτημα των Σκοπίων, ο κ. Παπανδρέου, πέραν της αναφοράς του στο ρόλο του ΟΗΕ, κατέστησε για μια ακόμα φορά σαφές ότι η «εθνική κόκκινη γραμμή» παραμένει ισχυρή, ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο αναθεώρησής της και ότι πριν την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ-Σκοπίων, θα πρέπει να έχει λυθεί το ζήτημα της ονομασίας. Ζήτησε η γειτονική χώρα «να εγκαταλείψει τη λογική της ακραίας ρητορικής, η οποία δεν αφήνει περιθώρια ελπίδας για πρόοδο» και «να προσέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών, στο πλαίσιο του ΟΗΕ, με ανοιχτά μυαλά για ειλικρινή συζήτηση», ώστε να βρεθεί λύση στο πρόβλημα.

Η Ελλάδα προτίθεται, όπως διαμηνύει ο κ. Παπανδρέου στους συνομιλητές του, «να γίνει η ατμομηχανή για την είσοδο των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ», το συμβολικό έτος 2014, αλλά σε ό,τι αφορά στην έναρξη διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια, υπάρχει η απολύτως απαραίτητη προϋπόθεση της προηγούμενης επίλυσης του θέματος της ονομασίας.

Το Κυπριακό ήταν επίσης ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν και φάνηκε ότι οι δύο πρωθυπουργοί στηρίζουν τις συνομιλίες Χριστόφια-Ταλάτ. Αλλά και στο θέμα αυτό η ελληνική πλευρά ήταν κατηγορηματική σε ό,τι αφορά στις θέσεις της. Σύμφωνα με αυτή, οι δύο κοινότητες έχουν τη δυνατότητα μέσα από «ελεύθερες διαπραγματεύσεις» και χωρίς «έξωθεν πιέσεις», να καταλήξουν σε θετικό αποτέλεσμα.

Η Ελλάδα έχει επίσης σαφή και κατηγορηματική θέση, σχετικά με τα χρονοδιαγράμματα και τις πιέσεις. Και ξεκαθαρίζει ότι στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κυπριακών κοινοτήτων «δεν χωρούν τεχνητές πιέσεις και τεχνητά χρονοδιαγράμματα». Απορρίπτει επίσης τις «απειλές», που διατυπώνονται από διάφορες πλευρές, σύμφωνα με τις οποίες πρόκειται για την «τελευταία ευκαιρία» επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος και πως αν δεν λυθεί τώρα, μοιραία κατάληξη θα είναι η διχοτόμηση του νησιού.

Αυτού του είδους οι προσεγγίσεις δεν είναι δεκτές από την ελληνική πλευρά, η οποία στηρίζει πλήρως τις κινήσεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφια που «προσπαθεί με πολύ θετικό τρόπο». Δεν είναι, βέβαια, το ίδιο θετικές οι εκτιμήσεις για τον κ. Ταλάτ, η ανταπόκριση του οποίου, στις πρωτοβουλίες Χριστόφια, δεν είναι συνήθως αυτή που κάποιος θα περίμενε.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: