Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2009

Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ : Ο ΚΥΜΑΤΟΘΡΑΥΣΤΗΣ ΤΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ...


Ρεπορτάζ : Δήμητρα Κρουστάλλη
(από το Βήμα της Κυριακής)


Την 28η Οκτωβρίου ο κ. Θ. Πάγκαλος εκπροσώπησε την κυβέρνηση στις εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο του «Οχι» στα Ιωάννινα. Εκεί ο νομάρχης κ. Αλ. Καχριμάνης τον υποδέχτηκε με την προσφώνηση «κύριε υπουργέ...». Το ολίσθημα διορθώθηκε αμέσως, αλλά είναι ενδεικτικό της δυσκολίας που έχουν οι εκτός Υπουργικού Συμβουλίου να κατανοήσουν τον ρόλο του κ. Πάγκαλου. Οι υπουργοί πάντως τον έχουν εμπεδώσει και με το παραπάνω καθώς, όπως λένε, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δεν χάνει ευκαιρία σε κάθε άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο να υπενθυμίζει την παρουσία...
του. Τυπικώς, ο ρόλος του κ. Πάγκαλου είναι να εποπτεύει την οικονομία και την άμυνα. Επίσης να αντικαθιστά τον κ. Γ. Παπανδρέου όταν απουσιάζει στο εξωτερικό. Την περασμένη Πέμπτη, π.χ., συνάντησε σε επίσημο γεύμα τη γενική κυβερνήτητου Καναδά κυρία
Μichaelle Jean, σε τόσο καλή διάθεση που έκανε την αίθουσα να σείεται από τα γέλια. Είναι φανερό ότι κ. Πάγκαλος δεν αποτελεί τον κλασικό αντιπρόεδρο μιας κυβέρνησης, στην πραγματικότητα τα καθήκοντά του είναι πολύ πιο σύνθετα από αυτά που περιγράφονται στο Προεδρικό Διάταγμα.
Πολλοί πιστεύουν ότι ο κ. Παπανδρέου έκανε δύο στρατηγικές επιλογές τοποθετώντας τους κκ. Θ. Πάγκαλο και Χ. Παμπούκη σε θέσεις αντιπροέδρου και υπουργού Επικρατείας, αντιστοίχως, με αρμοδιότητες ασαφείς και πολυσχιδείς. Λέγεται, ότι στο θέμα της Cosco ο κ. Πάγκαλος αναμείχθηκε έντονα όχι μόνο επειδή αφορούσε μια υπόθεση σχετιζόμενη με την οικονομία αλλά κυρίως επειδή του το ζήτησε ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου πριν από το άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο, στο οποίο άσκησε κριτική στην κυρία Λούκα Κατσέλη για τους χειρισμούς της.
Οι μηχανολόγοι έχουν έναν όρο, την «άεργο ισχύ». Πρόκειται για την ισχύ που μπορεί να μετρηθεί αλλά δεν παράγει έργο. Κάτι ανάλογο συμβαίνει με την κυβέρνηση: οι πρωτοβουλίες της (π.χ. για τη δημόσια ασφάλεια ή για το περιβάλλον) και οι καινοτομίες της (όπως η διαδικασία για τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων) δημιουργούν κοινωνική δυναμική, χειροπιαστό αποτέλεσμα όμως δεν υπάρχει. Μολονότι είναι νωρίς για κριτική, οι δυσλειτουργίες στο κυβερνητικό σχήμα είναι εμφανείς. Στην προσπάθεια όμως για το νοικοκύρεμα του κράτους ο κ. Πάγκαλος διατηρεί ένα σημαντικό πλεονέκτημα: ευρισκόμενος στη φάση της ζωής του που δεν τον ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος, μπορεί να υποστηρίζει μη δημοφιλείς αποφάσεις της κυβέρνησης, όπως έκανε με τα προγράμματα σταζ.
Σκληρή γλώσσα
Την ώρα που άλλοι υπουργοί είτε στρογγύλευαν τις δηλώσεις τους είτε απέφευγαν να μιλήσουν, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης χρησιμοποίησε ιδιαιτέρως σκληρή γλώσσα για «τα παιδιά των σταζ». «Οσοι προσλήφθηκαν στα σταζ μετά την προκήρυξη των εκλογών είναι μη νόμιμοι,άρα δεν υπάρχουν και επομένως δεν πληρώνονται». Επίσης, επεσήμανε την αδικία να αποκτά κάποιος επαγγελματική εμπειρία στα υπουργεία «όπου βαράνε μύγες» και να μοριοδοτείται με 50% στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, ενώ στον ιδιωτικό τομέα να εργάζεται κανονικά και να μην παίρνει μόρια. Προέτρεψε μάλιστα όσους απειλούνται με ανεργία, από την απόφαση της κυβέρνησης, να στραφούν δικαστικά εναντίον αυτών που τους εξαπάτησαν και να ζητήσουν αποζημιώσεις. Ο κ. Πάγκαλος τράβηξε με άνεση πάνω του όλα τα πυρά, ενώ στο παρασκήνιο πολλοί κυβερνητικοί παράγοντες παραδέχονται ότι η απόφαση για τα σταζ είναι σωστή και ότι «αν διαμαρτύρονται 80.000, υπάρχουν διπλάσιοι και τριπλάσιοι νέοι που αισθάνονται ικανοποιημένοι γιατί έληξε μια παράνομη και άδικη κατάσταση». Είναι φανερό ότι ο αντιπρόεδρος μόνο διακοσμητικός δεν θα είναι. Αντιθέτως, φαίνεται ότι θα αναλαμβάνει όλες τις δύσκολες αποστολές, εντός και εκτός κυβέρνησης. Επίσης, φανερό είναι ότι ο κ. Παπανδρέου έχει επιλέξει έναν άλλο ρόλο για τον εαυτό του. Με τα ταξίδια στο εξωτερικό για τα εθνικά θέματα και την οικονομία θα ασκεί υψηλή πολιτική ενώ με τις αιφνιδιαστικές επισκέψεις όπως αυτή στο ΙΚΑ της πλατείας Αττικής επιχειρεί να οικοδομήσει ένα προφίλ στο πλευρό του πολίτη, ενδεχομένως για να αποτελέσει τον «κυματοθραύστη» σε περίπτωση κατά την οποία η κυβέρνηση αναγκαστεί να λάβει αντιλαϊκά οικονομικά μέτρα.
Παρά το γεγονός ότι η αντιπαράθεση του κ. Πάγκαλου με την Αριστερά έχει αφήσει ιστορία, κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι και ο νέος πρόεδρος της ΝΔ αυτόν θα βρει απέναντί του. Αλλωστε, ποιος είναι περισσότερο κατάλληλος για μια τέτοια αποστολή από τον άνθρωπο που δεν έχει πάψει στιγμή να αναφέρεται στην υπόθεση Siemens και στα σκάνδαλα της προηγούμενης κυβέρνησης, που έχει αντιπαρατεθεί με την αφρόκρεμα των στελεχών της ΝΔ και με τα «τσιράκια τους» και που δεν δίστασε να πει στη Βουλή ότι πέρασε η εποχή κατά την οποία οι εφοπλιστές ευνοούνταν από ρυθμίσεις του ελληνικού κράτους. «Ας κλάψουν και αυτοί οι εφοπλιστές, ας στενοχωρηθούν» σημείωσε. Τι να απαντήσουν οι βουλευτές της ΝΔ στην τοποθέτηση «κι εμείς το υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης το βάλαμε κάπου» , όταν εγκαλούσαν την κυβέρνηση για την κατάργηση του συγκεκριμένου υπουργείου;
Με τα κόμματα της Αριστεράς ο κ. Πάγκαλος έχει «απλωμένο τραχανά» όπως θα έλεγε και ο Χαρίλαος Φλωράκης. Οι επιθέσεις του κατά του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να έχουν έντονη την προσωπική σφραγίδα (όπως οι αναφορές του στα οικονομικά του ΚΚΕ) αλλά δεν είναι μια προσωπική υπόθεση. Ενα μεγάλο κομμάτι των στελεχών του ΠαΣοΚ θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξει ένα ανάχωμα απέναντι στην Αριστερά και ότι δεν πρέπει να μένουν αναπάντητες οι επιθέσεις στην κυβέρνηση. Το θέμα το ανέδειξε ο κ. Παπανδρέου στη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντας αξιοπερίεργη τη στάση του Περισσού που «εξήγγειλε με το “καλημέρα” όσες κινητοποιήσεις δεν έκανε τα τελευταία πέντε χρόνια». Προ δεκαημέρου το επανέφεραν σε ένα από τα άτυπα Υπουργικά Συμβούλια οι κκ. Μιχ.Χρυσοχοΐδης, Α.Λοβέρδος και η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθούν πεδία σύγκρουσης στον κοινωνικό χώρο και το ΚΚΕ επιδιώκει να πρωταγωνιστήσει στον σχηματισμό ενός αντικυβερνητικού μετώπου. Για τον Περισσό, το αποτέλεσμα των εκλογών σήμανε τα τύμπανα του πολέμου καθώς ιστορικά έχει πληρώσει ακριβά τη «συνύπαρξη» με το ΠαΣοΚ, και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι κινείται σε «αντιλαϊκή κατεύθυνσηστη βάση των ευρωατλαντικώνεπιταγών» προβάλλοντας ένα «φιλολαϊκό πρόσωπο-βιτρίνα για να περάσει πολιτικές υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου».
Η οργή του ΣΥΡΙΖΑ
Κόκκινο πανί αποτελεί και για την Κουμουνδούρου ο κ. Πάγκαλος, αν και ο αγαπημένος του στόχος είναι ο κ. Τσίπρας τον οποίο συγκαταλέγει στους «ντιντήδες των βορείων προαστίων» και προσφάτως τον κάλεσε να μη μιλάει για τις επιχειρήσεις της αστυνομίας στα Εξάρχεια, σε μια από τις οποίες συνελήφθησαν και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των οποίων ο εκφωνητής του Πολυτεχνείου κ. Δ. Παπαχρήστος, επειδή ζει μεταξύ Εκάλης και Δροσιάς. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι οι τρόποι του αποτελούν πρόβλημα για την κυβέρνηση και για τη δημοκρατία. «Δεν μπορεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης να λοιδορεί αρχηγούς άλλων κομμάτων. Δεν έχουμε κανένα θέμα με την πολιτική αντιπαράθεση αλλά αυτό είναι ένα προβληματικό φαινόμενο και καλούμε τον κ.Παπανδρέου να πάρει θέση» λένε και συγκρίνουν τις επιθέσεις του κ. Πάγκαλου με αυτές που έχουν δεχτεί από τον κ. Β. Πολύδωρα και τα στελέχη του ΛΑΟΣ. Πάντως, όσο και αν προβληματίζονται τα στελέχη των άλλων κομμάτων για τα ξεσπάσματα του κ. Πάγκαλου, τίποτε δεν μπορεί να συγκριθεί με την αγωνία ορισμένων μελών του Υπουργικού Συμβουλίου για τη στιγμή που ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα υπερβεί τα όρια του ρόλου του και θα κάνει την κυβέρνηση... Πεκίνο.

fimotro.

Δεν υπάρχουν σχόλια: