Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2009

Χ. Καστανίδης: Ισχύει η δέσμευσή μας για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για Siemens

«Ισχύει απολύτως η δέσμευσή μας για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής σχετικά με το σκάνδαλο της Siemens, όπως και για άλλες μεγάλες υποθέσεις που απασχόλησαν τη δημόσια συζήτηση», δηλώνει ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης στη συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία.

«Την πρόταση θα την υποβάλει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, συνεπώς για τον χρόνο υποβολής της δεν είμαι αρμόδιος να σας απαντήσω», προσθέτει.

Ο κ. Καστανίδης αφήνει ανοιχτό να ελεγχθούν είτε ποινικά είτε πειθαρχικά δικαστές που συμμετείχαν στους λάθος χειρισμούς.

Στο ερώτημα περί εμπλοκής της Δικαιοσύνης στη διευκόλυνση της φυγής δύο βασικών εμπλεκομένων προσώπων, απαντά: «Πιστεύω ότι ορισμένοι δικαστικοί λειτουργοί δεν έκαναν τη δουλειά τους όπως έπρεπε».

Ο υπουργός δηλώνει ότι το πρώτο νοσοσχέδιο που θα εισηγηθεί, θα αφορά «την αποζημίωση των θυμάτων από εγκλήματα βίας». Θα ακολουθήσουν νομοθετήματα για την εναρμόνιση της ελληνικής ποινικής νομοθεσίας με αυτή του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και για την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης, προσθέτει.

Σχετικά με την αλλαγή του εκλογικού νόμου, απαντά ότι δεν θεωρεί ακόμη έτοιμο το ελληνικό πολιτικό σύστημα για την αποδοχή του και θεωρεί αναγκαίο τον «εντατικό διάλογο».

Τέλος, ως προς την μετατροπή σε κακούργημα της οπλοκατοχής, που ανακοίνωσε ο κ Χρυσοχοϊδης, σημειώνει ότι το θέμα θα συζητηθεί και εξέφρασε την θέση ότι «η υπέρμετρη αύξηση των ποινών δεν οδήγησε πάντα σε μείωση της εγκληματικής δραστηριότητας».
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: