Δευτέρα 6 Απριλίου 2009

Ο γερμανικός Τύπος κατηγορεί την Άγκυρα ότι "ασκεί την πολιτική του παζαριού".


Ο γερμανικός Τύπος κατηγορεί σήμερα την Άγκυρα ότι ασκεί την πολιτική του "παζαριού", για τον τρόπο με τον οποίο διαπραγματεύτηκε το τουρκικό "πράσινο φως" στην υποψηφιότητα του δανού πρωθυπουργού Άντερς Φογκ Ράσμουσεν για το αξίωμα του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ.

"Καλωσορίσατε στο παζάρι", γράφει ο τίτλος του κεντρικού άρθρου της εφημερίδας Die Welt....

η οποία εκτιμά ότι η Τουρκία χρησιμοποίησε "έναν μικρό εκβιασμό" στους ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους της, πριν αποδεχθεί την υποψηφιότητα Ράσμουσεν.

"Οι άκαμπτες μέθοδοι της τουρκικής κυβέρνησης έδωσαν μία πρόγευση στα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία είναι ήδη επιφυλακτικά έναντι της Τουρκίας, του τι θα επακολουθήσει εάν η Τουρκία γίνει μέλος της ΕΕ", προσθέτει η Die Welt.

Στους κόλπους της ΕΕ, η Τουρκία, η οποία θα αποτελεί το πολυπληθέστερο κράτος-μέλος, θα περνάει τον καιρό της "παζαρεύοντας χωρίς τέλος, απαιτώντας και εκβιάζοντας", εκτιμά η εφημερίδα.

Για την εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ασκώντας πίεση στο ΝΑΤΟ, πραγματοποίησε "μία επίδειξη δύναμης παρόμοια με αυτές του παρελθόντος".

"Δεν θα το ξεχάσουμε, ειδικά εμείς στην Ευρώπη. Δεν θα βρει έτσι το δρόμο προς την Ευρώπη ο Ερντογάν", προειδοποιεί η εφημερίδα.

Η Άγκυρα κατηγορούσε τον Ράσμουσεν για την υποστήριξή του προς εφημερίδα της Δανίας που είχε δημοσιεύσει σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ το 2005 και για την άρνησή του να κλείσει τον τηλεοπτικό σταθμό Roj TV, ο οποίος εκπέμπει από τη Δανία και οι τουρκικές αρχές τον θεωρούν όργανο των κούρδων αυτονομιστών του ΡΚΚ.

Η Τουρκία ήρε τελικά τις ενστάσεις της εναντίον του Ράσμουσεν κατά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Στρασβούργο, αφού ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα φέρεται να "εγγυήθηκε" την τήρηση μιας σειράς δεσμεύσεων, σύμφωνα με δηλώσεις του Ερντογάν.

Σύμφωνα με τις περισσότερες τουρκικές εφημερίδες, η Άγκυρα απέσπασε την υπόσχεση ότι θα απαγορευθεί στον σταθμό Roj TV να εκπέμπει από τη Δανία.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα New York Times, η ΕΕ δέχθηκε να ανοίξει, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας, δύο από τα οκτώ θεματικά κεφάλαια που είχαν παγώσει.

Από την πλευρά της, η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ επανέλαβε χθες τις επιφυλάξεις της για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, υπογραμμίζοντας ότι τίποτα δεν έχει αποφασιστεί ακόμη και ότι μία εναλλακτική επιλογή θα μπορούσε να είναι και η προνομιακή συνεργασία της ΕΕ με τη χώρα αυτή.





Δεν υπάρχουν σχόλια: