Τρίτη 16 Ιουνίου 2009

Στη... δίνη του Γ. Μανώλη ...


Σε καθεστώς πολιτικής ομηρείας από τον βουλευτή Αργολίδας κ. Γ. Μανώλη βρίσκεται από χθες το απόγευμα ο κ. Κ. Καραμανλής. Η κυβέρνηση είναι τις τελευταίες ώρες στον «αέρα», καθώς ο πρωθυπουργός, παρά το ότι προκλήθηκε από τον βουλευτή, δεν μπορεί να τον διαγράψει -λόγω της ισχνής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που διαθέτει- και έδωσε εντολή στους συνεργάτες του να του ζητήσουν να παραιτηθεί σήμερα.
Από χθες το απόγευμα βρίσκεται σε εξέλιξη ένα ακόμη πολιτικό θρίλερ με πρωταγωνιστές τον κ. Μανώλη αυτή τη φορά και τον πρωθυπουργό. Ολα ξεκίνησαν με την επιστολή-καταπέλτη που απέστειλε στον κ. Καραμανλή ο βουλευτής Αργολίδας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το...
περιεχόμενο της επιστολής είναι τέτοιο που -όπως επισημαίνουν στελέχη που την ανέγνωσαν- εάν η ΝΔ διέθετε πάνω από 151 βουλευτές θα έπρέπε ο κ. Καραμανλής να είχε ήδη διαγράψει τον βουλευτή. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Μανώλης κάνει λόγο για φαινόμενα διαφθοράς στην κυβέρνηση και ζητεί αλλαγές στην πολιτική της και στο κόμμα.

Παράλληλα, επισημαίνει στον πρωθυπουργό ότι ο ίδιος με τις δηλώσεις του περί επανίδρυσης δεν θέλησε να δημιουργήσει πρόβλημα στην παράταξη της ΝΔ, αλλά αντίθετα να εκπέμψει μήνυμα ανανέωσης.

Ο κ. Μανώλης, αφού αναφέρεται στην πορεία του στο κόμμα και στις συνδικαλιστικές οργανώσεις, εκφράζει την πικρία του για τον πόλεμο που -όπως σημειώνει- δέχθηκε για τις πρόσφατες δηλώσεις του. Σε ένα σημείο της επιστολής του τονίζει ότι εάν ο κ. Καραμανλής θεωρεί πως ο ίδιος είναι το πρόβλημα, τότε είναι έτοιμος να παραιτηθεί.

Αμέσως μόλις έφτασε στο γραφείο του πρωθυπουργού η επίμαχη επιστολή, ο κ. Καραμανλής συνεκάλεσε σύσκεψη, στην οποία μετείχαν οι κ. Αντώναρος, Αγγέλου και Ανδριανός.

Ολοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η επιστολή αυτή είναι απαράδεκτη και ο κ. Καραμανλής έδωσε εντολή στους συνεργάτες του να επικοινωνήσουν με τον κ. Μανώλη και να του ζητήσουν να παραιτηθεί.

Αυτό έγινε αργά χθες το βράδυ και οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα το πρωί. Κυβερνητικοί βουλευτές δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να υποβάλει τελικά σήμερα το πρωί την παραίτησή του από τη βουλευτική έδρα ο κ. Μανώλης. Σε επικοινωνιακό επίπεδο, η κυβέρνηση, υπό την πίεση μίας ακόμη αιφνιδιαστικής εξέλιξης, οδηγήθηκε σε νέο Βατερλό.

Επιβεβαίωση
Αργά το βράδυ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Β. Αντώναρος επιβεβαίωσε μεν την ύπαρξη της επιστολής, αλλά διέψευσε και την πραγματοποίηση της σύσκεψης, για την οποία υπήρχαν διαρροές νωρίτερα, αλλά και το ότι γνωρίζει το περιεχόμενο της επιστολής Μανώλη.

«Εξ όσων γνωρίζω, έφτασε σήμερα (σ.σ.: χθες) στο γραφείο του πρωθυπουργού μία επιστολή από τον κ. Γ. Μανώλη. Το περιεχόμενό της το αγνοώ», ήταν η ρητή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Νωρίτερα χθες, ο κ. Μανώλης, σε παρεμβάσεις που έκανε στα Μέσα Ενημέρωσης, επέμεινε στην πρότασή του για επανίδρυση της ΝΔ και αλλαγή ονόματος και συμβόλων του κόμματος, αλλά διαχώρισε από αυτήν τη διαδικασία τον ΛΑΟΣ.

Σε δηλώσεις του στο Mega, πάντως, απέρριψε τον χαρακτηρισμό «άκρο» που έχει προσδώσει στο κόμμα του κ. Καρατζαφέρη ο ίδιος ο πρωθυπουργός, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εγώ, ένα κόμμα που πήρε 7% στις εκλογές δεν το ονομάζω άκρο».

ΓΑΛΑΖΙΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΝΔ
Ζητούν ανοιχτά παραιτήσεις «Βατοπεδινών» και Παυλίδη

Τον δρόμο για την άσκηση πίεσης σε όλα τα στελέχη της ΝΔ που ενεπλάκησαν σε υποθέσεις αδιαφάνειας «άνοιξε» η απόφαση του κ. Θ. Ρουσόπουλου να μην είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές.

Από την Παρασκευή το μεσημέρι, οπότε και ο πρώην υπουργός έδωσε στη δημοσιότητα την επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, πολλοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ζήτησαν δημόσια από τα πρόσωπα που αντιμετώπισαν καταγγελίες για ανάμειξή τους στο σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου, αλλά και από τον κ. Α. Παυλίδη, να παραιτηθούν άμεσα.

Η κυβέρνηση, επισήμως, αποφεύγει να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο, αλλά θεωρείται βέβαιον ότι πολύ σύντομα θα ζητηθεί (ίσως και δημόσια) η παραίτηση των προσώπων που -όπως λέει συχνά - πυκνά το τελευταίο διάστημα ο πρωθυπουργός- πλήγωσαν τη ΝΔ.

Στο εσωτερικό της Κ.Ο. το κλίμα παραμένει «βαρύ» για τους κ. Βουλγαράκη, Δούκα, Μπασιάκο, Κοντό, καθώς και για τον κ. Παυλίδη. Βουλευτές της ΝΔ τους «φωτογράφισαν» με δημόσιες παρεμβάσεις τους και παράλληλα τους ζήτησαν να παραιτηθούν.

Ο κ. Θ. Καράογλου επεσήμανε ότι θα πρέπει όλοι να διευκολύνουν τον πρωθυπουργό, ενώ ο κ. Αργ. Ντινόπουλος (ρ/ς 9,84) χρησιμοποίησε μία φράση του Ευ. Αβέρωφ προκειμένου να καταγράψει το κλίμα που επικρατεί στην κομματική βάση της ΝΔ για τα πρόσωπα αυτά: «Ο μακαρίτης Ευάγγελος Αβέρωφ έλεγε ότι ο Νεοδημοκράτης μπορεί να ανεχθεί πάρα πολλά.

Δεν ανέχεται όμως ένα πράγμα: να ντρέπεται για την παράταξή του. Και δυστυχώς, κάποιες συμπεριφορές δημιούργησαν αυτό το συναίσθημα στους Νεοδημοκράτες, ασχέτως αν ήταν ή όχι ηθικές ή δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο. Αρα, νομίζω ότι είναι πιο χρήσιμο σε μία εκλογική μάχη, να μην είναι υποψήφιοι άνθρωποι οι οποίοι κατά τον α ή β τρόπο, θέλοντας ή μη, δημιούργησαν προβλήματα στην παράταξη».

Ο κ. Π. Καμμένος, αναφερόμενος (ρ/ς ΕΡΑ) στην παραίτηση Ρουσόπουλου, αφού τη χαρακτήρισε «θαρραλέα πολιτική κίνηση», έσπευσε να προσθέσει ότι «ανταποκρίνεται και σε αυτό που ο κόσμος ζητά».

Τις παραιτήσεις των κ. Βουλγαράκη και Παυλίδη ζήτησε ονομαστικά ο γαλάζιος αγροτο-συνδικαλιστής κ. Θ. Κοκκινούλης, ο οποίος σε δηλώσεις του (ρ/ς Alpha) διαχώρισε τον κ. Ρουσόπουλο από τους δύο πρώην υπουργούς.

«Για πολιτικούς με μικρή θητεία, όπως ο κ. Ρουσόπουλος» -είπε χαρακτηριστικά- «κριτής μοναδικός είναι ο λαός, για παλαιο-πολιτικούς οι οποίοι στην πορεία μας έδειξαν ότι το νόμιμο είναι και ηθικό ή που κουνάν το δάχτυλο απαξιωτικά, νομίζω ότι γι αυτούς πρέπει να επεμβαίνει ο πρωθυπουργός.

Για τον Βουλγαράκη και τον Παυλίδη λέω». «Αυτά τα δύο πρόσωπα έπρεπε να τα καλέσει ο πρωθυπουργός και να τους πει σηκωθείτε και φύγετε και αν δεν έφευγαν, να πάει σε εκλογές», κατέληξε.

Λαθρομετανάστευση
«Καρφιά» από Ν. Κακλαμάνη

Σαφείς αιχμές κατά του πρωθυπουργού και δύο κορυφαίων υπουργών, του κ. Πρ. Παυλόπουλου και της κ. Ντ. Μπακογιάννη, εξαπολύει ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Ν. Κακλαμάνης, με αφορμή τα εξαγγελθέντα για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης.

Ο κ. Κακλαμάνης αποκάλυψε σε παρέμβασή του χθες (ρ/ς Αλφα) ότι έθεσε το θέμα στην κυβέρνηση, καταθέτοντας και συγκεκριμένες προτάσεις εδώ και έναν χρόνο και ακόμη -όπως είπε- περιμένει απάντηση.

«Εδώ και έναν χρόνο», είπε χαρακτηριστικά, «είδα τον πρωθυπουργό για το θέμα αυτό και του είχα ζητήσει να το πάει σε σύνοδο κορυφής και είδα ότι τώρα έστειλε επιστολή για να συζητηθεί σε σύνοδο κορυφής».

«Εχω στείλει απόρρητες επιστολές επί εποχής Χηνοφώτη και εξαιτίας αυτής της επιστολής έγιναν και οι δύο συσκέψεις με την παρουσία μου και του κ. Σγουρού», πρόσθεσε.

Για την υπουργό Εξωτερικών σημείωσε ότι της έχει καταθέσει «εδώ και 6-7 μήνες πρόταση για πρόγραμμα επιστροφής των λαθρομεταναστών στην πατρίδα τους, όπου θα τους χορηγείται κι ένα ποσό για εγκατάστασή τους αλλά και για να ανοίξουν μια δουλειά». «Περιμένουμε την έγκρισή του υπουργείου Εξωτερικών για να ενεργήσουμε», πρόσθεσε.
ΕΘΝΟΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια: