Η σημερινή μέρα μας φέρνει στο νου κάθε χρόνο, την τραγωδία της Κύπρου, το πραξικόπημα στη Μεγαλόνησο, την εισβολή και την κατοχή, αλλά και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα.
Τριάντα πέντε χρόνια μετά από το πραξικόπημα στην Κύπρο, δεν ξεχνάμε και δεν λησμονούμε ότι η τραγωδία της Κύπρου, του Κυπριακού Ελληνισμού, ήταν η αφορμή για το τέλος της δικτατορίας των συνταγματαρχών στην Ελλάδα.
Η 15η Ιουλίου είναι ημέρα μνήμης, πόνου και συλλογικής περισυλλογής για ολόκληρο τον Ελληνισμό. Θυμόμαστε όλους τους αγωνιστές, τους εγκλωβισμένους, τους αγνοούμενους, τα δεινά που επιφύλαξε η τουρκική εισβολή με αφορμή, το άφρον πραξικόπημα. Μας φέρνει στο νου τους αγώνες, τις θυσίες, για μια ελεύθερη, ανεξάρτητη και δημοκρατική Κύπρο.
Αγωνιζόμαστε και σήμερα για να δικαιώσουμε αυτούς τους στόχους και αυτές τις θυσίες, ώστε η Κύπρος να πάψει να είναι διαιρεμένη.
Είναι θλιβερό, εδώ και 35 χρόνια, το Κυπριακό ζήτημα να παραμένει ανοιχτό ως ζήτημα εισβολής και κατοχής από την Τουρκία. Αυτή είναι η ουσία του Κυπριακού προβλήματος. Η ουσία του προβλήματος είναι η κατοχή. Η παραβίαση του διεθνούς νόμου της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας, και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό κι εμείς το υπενθυμίζουμε με κάθε ευκαιρία και προς πάσα κατεύθυνση.
Σ' αυτή την πληγή έχει ανοίξει ένα παράθυρο ελπίδας. Συμμεριζόμαστε το όραμα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια και όλης της πολιτικής ηγεσίας της Κύπρου, για μια επανενωμένη, ευρωπαϊκή Κύπρο, όπου θα διασφαλίζονται τα συμφέροντα και η ευημερία όλων των κατοίκων της. Στηρίζουμε τη νέα προσπάθεια που γίνεται χωρίς έξωθεν επιβολές, τεχνητά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία.
Το ΠΑΣΟΚ απέδειξε διαχρονικά και στην πράξη τη συνεπή θέση του. Αγωνιζόμαστε για μια βιώσιμη και λειτουργική λύση σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και τις Αρχές και Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με πλήρη σεβασμό του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου.
Προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο, όχι μόνο είναι καταδικαστέες, αλλά δεν συμβάλλουν στην προσπάθεια παραγωγικής σχέσης και επίλυσης σοβαρών ζητημάτων.
Η λύση του Κυπριακού προϋποθέτει αλλαγή στρατηγικής αντίληψης από την Τουρκία. Προϋποθέτει ενσωμάτωση στην πολιτική της πράξη, βασικών αρχών του Δικαίου, αρχών που βρίσκονται στο κέντρο του αξιακού συστήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χωρίς παζάρια, όρους και προϋποθέσεις.
Και απαιτείται ν' αφήσει η Τουρκία τους Τουρκοκύπριους να διαπραγματευθούν ελεύθερα ένα κοινό μέλλον σε μια επανενωμένη Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, της οποίας η Τουρκία επιδιώκει να γίνει κράτος - μέλος. Η Τουρκία οφείλει ως υποψήφια χώρα προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να εκπληρώσει στο ακέραιο όλες τις δεσμεύσεις της απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όλα τα κράτη μέλη της και να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές.
Οφείλει πρώτα απ' όλα, ν' αποσύρει τα στρατεύματα κατοχής κι έτσι να συμβάλλει έμπρακτα και να συνεργαστεί εποικοδομητικά. Οι δυνατότητες και οι ευκαιρίες υπάρχουν, με πρώτο και σημαντικό σταθμό την επανεξέταση των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον προσεχή Δεκέμβριο.
Είναι μια ευκαιρία και για την Ελλάδα να προσδιορίσει και πάλι με αποφασιστικότητα τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία και να διασφαλίσει και πάλι, όπως το πετύχαμε και στο Ελσίνκι το 1999, τα συμφέροντά της. Σε όλα τα θέματα που έχει άμεσο ενδιαφέρον και συμφέρον, όπως και στο θέμα των λαθρεμπόρων μεταναστών.
Και τονίζω για άλλη μια φορά αυτό που η Ελληνική κυβέρνηση έχει παραλείψει να πει και οφείλει να έχει ως οδηγό της: Κανείς δεν πρέπει να θεωρεί τη στάση της Ελλάδας, τον Δεκέμβριο, δεδομένη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου