Κυριακή 26 Ιουλίου 2009

ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ


Της Ιωάννας Μάνδρου
(από την Καθημερινή της Κυριακής)

ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ

Δεν συμπλήρωσε ούτε έξι χρόνια ζωής και έπειτα από μια προβληματική εφαρμογή, που προκάλεσε θεσμικά παρατράγουδα, ο πολυσυζητημένος νόμος για την ποινική ευθύνη των πολιτικών, αλλάζει. Το σχετικό νομοσχέδιο είναι έτοιμο και θα κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα. Σε μια προσπάθεια σύγκλισης των προτάσεων που υποβλήθηκαν από κόμματα, φορείς αλλά και εκπροσώπους της Δικαιοσύνης, η κυβέρνηση υιοθέτησε τελικά τη λύση ενός δικαστικού οργάνου που θα φιλτράρει όλες τις δικογραφίες και τις αναφορές κατά πολιτικών προσώπων πριν αυτές φθάσουν στη Βουλή.
Το τελικό κείμενο του νόμου που παρουσιάζει σήμερα η «Κ» έχει ως στόχο, να αποφευχθούν οι θεσμικές επιπλοκές που προκάλεσε ο νόμος που ισχύει εμπλέκοντας στη δίνη της πολιτικής αντιπαράθεσης και τη Δικαιοσύνη. Δεν ήταν λίγες οι φορές τα τελευταία χρόνια που προκλήθηκαν τριβές, σκληρές πολιτικές κόντρες και έντονες αμφισβητήσεις για το αν ένας φάκελος όφειλε να σταλεί από τη Δικαιοσύνη στη Βουλή, προκειμένου να αναζητηθούν ποινικές ευθύνες πολιτικών και ποιος είχε θεσμικά και το μαχαίρι και το πεπόνι.
Τριμελές συμβούλιο
Με τις νέες διατάξεις επιχειρείται να θεραπευθούν αυτού του είδους οι θεσμικές ακρότητες, που επικρίθηκαν πολλές φορές ότι οδήγησαν σε ατιμωρησία πολιτικά πρόσωπα και εμφάνισαν τη δικαιοσύνη να συμπράττει άλλοτε εκούσα και άλλοτε άκουσα. Ετσι, με τις νέες ρυθμίσεις, δημιουργείται ένα αμιγώς δικαστικό όργανο που θα φιλτράρει όλες τις δικογραφίες πριν αυτές φθάσουν στη Βουλή. Το τριμελές αυτό συμβούλιο, θα συγκροτείται από έναν εισαγγελέα και δύο προέδρους εφετών και η σύνθεσή του θα αποφασίζεται από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου.
Στους τρεις δικαστικούς λειτουργούς θα απευθύνονται οι εισαγγελείς που ερευνούν υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονται και πολιτικά πρόσωπα. Εκεί θα αποστέλλουν οτιδήποτε προκύπτει από τις δικαστικές έρευνες. Αν μία δικογραφία ή το πόρισμα μιας εισαγγελικής έρευνας κατά πολιτικού πρόκειται να φθάσει στη Βουλή για τα περαιτέρω, θα αποφασίζεται τελεσίδικα από το τριμελές συμβούλιο των δικαστών.
Σε περίπτωση που εκείνοι αποφασίσουν πως η υπόθεση αξίζει να φθάσει στη Βουλή η δικογραφία θα αποστέλλεται στον πρόεδρο του Κοινοβουλίου και η Βουλή θα αποφασίζει ανάλογα για τη σύσταση εξεταστικής ή προανακριτικής επιτροπής. Αν το τριμελές δικαστικό συμβούλιο εισηγηθεί αρνητικά, η δικογραφία θα μένει στα χέρια της Δικαιοσύνης.
Η επικείμενη ρύθμιση, όπως δηλώνει στην «Κ» ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Ν. Δένδιας, «ήταν απαραίτητη για να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στον πολιτικό κόσμο και τους πολίτες» διευκρινίζει όμως πως η απόφαση περί παραπομπής ενός πολιτικού είναι και θα είναι απόφαση του κοινοβουλίου.
Εκτός όμως από τη δημιουργία τριμελούς δικαστικού συμβουλίου, ο νέος νόμος επιχειρεί να βελτιώσει και τις διατάξεις που σήμερα ισχύουν σχετικά με την παραγραφή των αδικημάτων των πολιτικών, οι οποίες έχουν επικριθεί ως «πλυντήριο» και θεωρούνται, από έγκριτους νομικούς και έμπειρους πολιτικούς, «ελληνική πατέντα».

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: