Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2009

ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΜΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ...



Ρεπορτάζ : Γιάννης Αντύπας

Σε 100 ημέρες θετικό σοκ ρευστότητας στην αγορά για να πάρει μπρος η οικονομία και σε 3 χρόνια έξοδο από την κρίση μέσω του νέου προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης που παρουσίασε, υποσχέθηκε από τη ΔΕΘ ο Γ. Παπανδρέου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποκάλυψε πως σχεδιάζει παρέμβαση στην τραπεζική αγορά, ώστε να λειτουργεί σε όφελος και του κοινωνικού συνόλου, διαπραγμάτευση με την... Αρχή κυρίως κείμενο Ντόιτσε Τέλεκομ και τον όμιλο Μαρφίν για τον ΟΤΕ και την Ολυμπιακή αντίστοιχα, επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, ακύρωση των διαδικασιών για την πώληση της ΕΥΑΘ, πάγωμα του ΦΠΑ και των τιμολογίων των ΔΕΚΟ, αύξηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, αιματηρό πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής και των καρτέλ και προσφυγή στον διεθνή δανεισμό μονάχα αν δεν γίνεται αλλιώς.
Δημόσιος πυλώνας στο τραπεζικό σύστημα...Με αφορμή ερώτηση για το αν σχεδιάζει να επανακρατικοποιήσει την Εθνική Τράπεζα, ο Γ. Παπανδρέου εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί σήμερα το τραπεζικό σύστημα.
Επεσήμανε πως «οι ελληνικές τράπεζες, που έχουν τεράστια κέρδη, βλέπουν τους ισολογισμούς τους και όχι την ουσιαστική επένδυση στον μικρομεσαίο επιχειρηματία για να κινηθεί η αγορά, επιβάλλουν υπέρογκες εισφορές στις πιστωτικές κάρτες και επιμένουν στα μικρά γράμματα στους διαφόρους δανειολήπτες»!
Και είχε και συνέχεια: «Τράπεζες όπου υπάρχουν πολλοί εργαζόμενοι, νέοι άνθρωποι, που παλεύουν και δεν παίρνουν καν υπερωρίες. Τράπεζες που δίνουν ακόμα αυτά τα προκλητικά bonus σε διάφορα στελέχη, όταν ζητάμε από την άλλη το πάγωμα των μισθών του εργαζόμενου, του μισθωτού».
«Είναι απαραίτητο, ο τραπεζικός κόσμος και οι τράπεζες στη χώρα μας να αναπροσανατολιστούν, να στηρίξουν την ανάπτυξη και να συμβάλουν σε μια δίκαιη αναδιανομή του πλούτου» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επεσήμανε πως «για να στηριχθεί το σύστημα σε αυτή την κατεύθυνση, πρέπει να έχουμε έναν ισχυρό πυλώνα όπου θα έχει λόγο το Δημόσιο και θα μπορεί να συμβάλει και στον ανταγωνισμό και στον καθορισμό της στρατηγικής μας σε αυτό τον τομέα».
Διαπραγμάτευση για τον OTE...Ο Γ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε πως η νέα κυβέρνηση θα μπει σε διαδικασία διαπραγμάτευσης με την Ντόιτσε Τέλεκομ, ώστε να αυξήσει τη συμμετοχή του Δημοσίου, το οποίο θα πρέπει να αποκτήσει τον στρατηγικό έλεγχο των αποφάσεων που αφορούν στον νευραλγικό τομέα των επικοινωνιών.
Μεικτό σχήμα στην Ολυμπιακή...Για την Ολυμπιακή, υπογράμμισε πως «εμείς έχουμε προτείνει τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού φορέα και τη συμμετοχή του Δημοσίου στην Ολυμπιακή».
Νέα διαπραγμάτευση για Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη...Ο Γ. Παπανδρέου χαρακτήρισε τη συμφωνία της ΝΔ με τη Ρωσία για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη «λεόντεια υπέρ τρίτων και όχι υπέρ της ελληνικής πλευράς» και προανήγγειλε «διαπραγμάτευση για τα συμφέροντα της χώρας».
Οχι στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ...«Είμαστε αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση των υδάτινων πόρων» τόνισε σε ερώτηση για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ «και μάλιστα τώρα, με τις κλιματικές αλλαγές, το νερό είναι ένας πολύτιμος πόρος, ένα δημόσιο αγαθό το οποίο πρέπει να προστατεύσουμε».
Πόλεμο στα καρτέλ...Με αφορμή ερώτηση για το αν σχεδιάζει επανακρατικοποίηση των ΕΛΠΕ, ο Γ. Παπανδρέου αρκέστηκε να πει πως η κυβέρνησή του θα παρέμβει στην αγορά με στόχο «να έχουμε όσο γίνεται πιο χαμηλά τις τιμές του πετρελαίου».
Εμφαση στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων...Ο Γ. Παπανδρέου δεσμεύτηκε πως θα αυξήσει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων στο 4% του ΑΕΠ ώστε να αξιοποιηθούν και οι πόροι του ΕΣΠΑ.
Οχι στη μείωση του ΦΠΑ Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ρωτήθηκε αν θα μειώσει τον ΦΠΑ και απάντησε πως «εμείς δεν θα μειώσουμε τον ΦΠΑ. Θα ήταν ευχής έργον αν μπορούσαμε. Δεν θα αυξήσουμε όμως τον ΦΠΑ».
Οχι στην αύξηση των ορίων ηλικίας...Σε ό,τι αφορά στο Ασφαλιστικό ο Γ. Παπανδρέου είπε όχι στην αύξηση των ορίων ηλικίας, μίλησε για συνενώσεις Ταμείων και δεσμεύθηκε για έκδοση των συντάξεων σε τρεις μήνες μέχρι το 2010. Ταυτόχρονα, προσδιόρισε το ύψος της βασικής σύνταξης στα 500 ευρώ για το άτομο και στα 950 για το ζευγάρι.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: