Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2009

ΠΑΣΟΚ ΜΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ ΣΟΚ...



Tου Τάσου Παππά

Ο Γ. Παπανδρέου θα αναλάβει πρωθυπουργός ακόμη και στην περίπτωση που οι αποψινές κάλπες του δώσουν αυτοδυναμία μίας και μόνο έδρας. Ομως, ζητούμενο για τον ίδιο είναι ο αριθμός τουλάχιστον 155 βουλευτών. Στην Ιπποκράτους υπολογίζουν ότι μια σχετική κοινοβουλευτική άνεση θα προσφέρει κατ' αρχήν χρόνο στη νέα κυβέρνηση σε συνδυασμό με την εσωκομματική κρίση που... Αρχή κυρίως κείμενο αναμένεται στη Ν.Δ. Κι ακόμη, ότι θα προσδώσει χαρακτήρα τετραετούς προοπτικής στο νέο σχήμα, μεγεθύνοντας και το διαπραγματευτικό εκτόπισμα της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Οσο για τις εσωτερικές συνέπειες;
«Μια ισχυρή κυβέρνηση μπορεί να επιβάλει κανόνες στην αγορά, να εμπεδώσει κλίμα ασφάλειας και να δημιουργήσει συνθήκες επανεκκίνησης της οικονομικής δραστηριότητας. Αν εδραιωθεί η αντίληψη ότι ήρθαμε για να μείνουμε, τα πράγματα θα μπουν σε σειρά», εκτιμά συνεργάτης του προέδρου.
* Η ίδια πηγή παραδέχεται στην «Κ.Ε.» ότι οι πολίτες «δεν θα επιτρέψουν ολιγωρίες, συμβιβασμούς και παλινωδίες» και εισηγείται «να ξεκινήσουμε δυναμικά, με ένα θετικό και δημιουργικό σοκ για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη της κοινωνίας».
Φόβοι για κρυφά χρέη
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;
*Διαφανείς διαδικασίες παράδοσης-παραλαβής, για καταγραφή της κατάστασης.
Μπορεί ο αρχηγός του κόμματος να έχει δηλώσει ότι «εμείς δεν θα αμαυρώσουμε την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό», και πρωτοκλασάτοι παράγοντες να έχουν αποκηρύξει το κλισέ περί «καμένης γης», ωστόσο πολλά στελέχη τονίζουν πως «είναι απαραίτητο να πούμε στο λαό σε ποιον χρωστάει το κράτος και ποιοι χρωστάνε στο κράτος».
Στο ίδιο μήκος κύματος, «πράσινοι» εμπειρογνώμονες φοβούνται ότι θα βρεθούν ενώπιον κρυφών χρεών, τα οποία ενδεχομένως να υποχρεώσουν τη νέα κυβέρνηση να αναθεωρήσει κάποιες από τις προτεραιότητές της: «Θέλουμε να είμαστε συνεπείς, αλλά δεν είμαστε ηλίθιοι. Δεν θα πληρώσουμε εμείς για την ανικανότητα των νεοδημοκρατών», επισημαίνει στέλεχος που έχει πολλές πιθανότητες να καταλάβει μια θέση στον κύκλο των οικονομικών υπουργείων.
*Νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα δίνουν την αίσθηση ότι κάτι αλλάζει στη χώρα και θα αφορούν τη στήριξη των χαμηλότερων εισοδημάτων, την προστασία των δανειοληπτών, την ενίσχυση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, την εξασφάλιση της ρευστότητας, τον εκσυγχρονισμό του πολιτικού συστήματος και την αντιμετώπιση της διαφθοράς.
* Ο Γ. Παπανδρέου, εφόσον πετύχει το κόμμα του την αυτοδυναμία, πρέπει επίσης ν' αποφασίσει αμέσως για ορισμένα κρίσιμα θέματα:
*Τη στελέχωση του πρωθυπουργικού γραφείου, το οποίο θα προικοδοτηθεί με πολλές αρμοδιότητες.
Τα πρόσωπα που θα πάνε εκεί πρέπει να είναι υψηλού κύρους, με συντονιστικές δεξιότητες ώστε να ελέγχουν υπουργούς, να αποτρέπουν προσωπικές στρατηγικές, να εκτονώνουν εντάσεις και να κρατούν τους βουλευτές σε πειθαρχία. Ο επικεφαλής του εκτός από άριστη σχέση με τον Γ. Παπανδρέου πρέπει να διαθέτει κύρος ώστε να εισακούγεται από τους υπουργούς, χωρίς όμως να τους δίνει την εντύπωση ότι λειτουργούν υπό καθεστώς επιτροπείας.
Τέτοιων προδιαγραφών στελέχη δεν υπάρχουν πολλά. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου και ο Ν. Αθανασάκης ανήκουν σ' αυτήν την κατηγορία, αν και κάθε πρόβλεψη κρίνεται παρακινδυνευμένη.
Υποψήφιοι «τσάροι»
*Τη συγκρότηση του νέου οικονομικού επιτελείου.
Οι διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες και η ανάγκη να κερδηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών απαιτούν ανθρώπους με αξιοπιστία και γνώση. Ακούγονται η Λούκα Κατσέλη, ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης, ο Γ. Ραγκούσης και ο Γ. Παπακωνσταντίνου, ενώ αναμένεται να χρησιμοποιηθούν σε διάφορες κρατικές θέσεις οι Γ. Στουρνάρας και Β. Ράπανος.
*Την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών.
Τους επόμενους μήνες τα ελληνοτουρκικά, το Σκοπιανό και το Κυπριακό θα απασχολήσουν έντονα την ελληνική διπλωματία και η διεθνής εμπειρία είναι το απαραίτητο προσόν για αυτόν-ην που θα αναλάβει τον συγκεκριμένο ρόλο. Ακούγονται τα ονόματα της Αννας Διαμαντοπούλου, του Χρ. Παπουτσή και του Π. Μπεγλίτη.
* Στο ΠΑΣΟΚ ξέρουν ότι οι πρώτες 100 μέρες θα είναι καθοριστικές. Αν και ισχυρίζονται, λοιπόν, ότι έχουν έτοιμο σχέδιο, εσχάτως επιχειρούν να χαμηλώσουν κάπως τον πήχη των προσδοκιών.
Ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου παραδέχτηκε την Πέμπτη ότι «δεν μπορώ ν' αλλάξω τη χώρα σε 100 μέρες, δεν έχω μαγικό ραβδάκι», ενώ ο Μ. Ανδρουλάκης με το γνωστό παιγνιώδες ύφος του έθεσε το θέμα σε θεολογική βάση: «Ο Θεός έφτιαξε τον κόσμο σε επτά μέρες, αλλά ο Παπανδρέου δεν μπορεί να τον αλλάξει σε εκατό»!
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: