Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2009

ΔΕΙΓΜΑ ΓΡΑΦΗΣ ΜΕ ΔΕΚΑ ΚΙΝΗΣΕΙΣ...


Ρεπορτάζ : Γιάννης Αντύπας

Με εννιά συν μία μεγάλες κινήσεις τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησής του ο Γ. Παπανδρέου σχεδιάζει να κάνει πράξη τις προεκλογικές του εξαγγελίες και «να αποδείξει ότι στην πολιτική δεν είναι όλοι ίδιοι». Στόχος του νέου πρωθυπουργού είναι να εκθέσει την αξιωματική αντιπολίτευση και να πετάξει το γάντι στα κόμματα της Αριστεράς. Η στρατηγική «γοητείας» της νέας κυβέρνησης ουσιαστικά υποκρύπτει το σχέδιο της Ιπποκράτους για μία μακρά πολιτική ηγεμονία. Το εκλογικό... αποτέλεσμα, άλλωστε, είναι τέτοιο που επιτρέπει, αν δεν επιβάλλει, τον μακρόπνοο σχεδιασμό. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους» ο Γ. Παπανδρέου:
Θα συγκαλέσει συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για θέματα διαφάνειας. Σε αυτό θα συζητηθούν οι ανεξάρτητες αρχές που πρέπει να δημιουργηθούν, η ενίσχυση των υφιστάμενων και η δημιουργία ενός νέου πλαισίου για τις δημόσιες προμήθειες και τα δημόσια έργα.
Θα καλέσει όλα τα κόμματα σε διάλογο για την αλλαγή του εκλογικού νόμου στην κατεύθυνση ενίσχυσης της αυτονομίας του πολιτικού συστήματος.
Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ είναι μία παραλλαγή του γερμανικού συστήματος με 180 μονοεδρικές και 120 βουλευτές σε λίστες στις περιφέρειες. Το κυβερνών κόμμα μελετά και το ενδεχόμενο των ολιγοεδρικών περιφερειών.
Θα ξεκινήσει διάλογο με κόμματα και εμπλεκόμενους φορείς για τις αλλαγές στο κράτος, μέσα από την αναβάθμιση των ΚΕΠ και τον ορισμό τους ως σημείων επαφής του πολίτη με τη διοίκηση. Στον ίδιο διάλογο ενδέχεται να ενταχθούν ο θεσμός του αιρετού περιφερειάρχη και η κατάργηση του 42% για την ανάδειξη δημάρχων και νομαρχών.
Θα ορίσει το ΑΣΕΠ ως τον μοναδικό τρόπο για την πρόσληψη μόνιμων υπαλλήλων στο κράτος και θα φροντίσει με αποφάσεις του να δείξει ότι εννοεί την αξιοκρατία και στις θέσεις μετακλητών ή πολιτικής ευθύνης.
Ολοι οι διοικητές που έχουν διοριστεί από τη ΝΔ θα αξιολογηθούν και όσοι κριθούν ικανοί θα διατηρηθούν στις θέσεις τους.
Οσοι, όμως, έσπευσαν να ανανεώσουν τα συμβόλαιά τους παραμονές εκλογών με τεράστιες ποινές σε περίπτωση αντικατάστασής τους θα δουν τα ονόματά τους κάτω από το φως της δημοσιότητας.
Σε ό,τι αφορά στις προσλήψεις, αυτές θα γίνονται με ετήσιο διαγωνισμό, στο πλαίσιο τριετούς, τουλάχιστον, προγραμματισμού.
Σύμφωνα με πηγές της Ιπποκράτους, «όλα τα παραθυράκια για προσλήψεις με τη μέθοδο του κατ επείγοντος κ.τ.λ. θα κλείσουν οριστικά».
Στο πλαίσιο της νέας νοοτροπίας αντιμετώπισης του βασικού αντιπάλου, η ΝΔ θα κληθεί να στείλει εκπροσώπους της στην καταγραφή της κατάστασης που παρέδωσε σε όλους τους βασικούς τομείς της οικονομίας και τους μεγάλους οργανισμούς.
Είσοδος στα ΑΕΙ
Θα ξεκινήσει διάλογος για τις αλλαγές στην εκπαίδευση, την καθιέρωση του εθνικού απολυτηρίου και την αλλαγή του τρόπου εισαγωγής των νέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Θα απευθύνει προτάσεις για συνεργασία στην Αριστερά και τους Οικολόγους Πράσινους.
Θα καταθέσει νέο νόμο στη Βουλή για τις δημοσκοπήσεις. Θα πρόκειται για ρυθμιστικό πλαίσιο το οποίο θα βάλει τάξη στη συγκεκριμένη αγορά. Είναι πιθανό οι εταιρείες ερευνών να τεθούν εκτός κρατικής πίτας για τη δημοσιότητα και την προβολή.
Θα δοθούν οι οριστικές άδειες στα ΜΜΕ και θα επιβληθούν κανόνες διαφάνειας στη χρηματοδότησή τους.
ΕΝΙΣΧΥΟΥΝ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΤΟΥΣ
Ποιοι είναι οι δύο στόχοι του σχεδίου
Οι επιτελείς του Γ. Παπανδρέου θέλουν με αυτές τις κινήσεις να υπογραμμίσουν το ήθος και το ύφος της εξουσίας τους και να ενισχύσουν την αξιοπιστία τους. Παράλληλα, θεωρούν πως θα εξυπηρετήσουν ταυτόχρονα δύο ακόμη στόχους:
Θα καθυστερήσουν τη συσπείρωση της ΝΔ.
Θα θέσουν προ των ευθυνών τους τα υπόλοιπα κόμματα του προοδευτικού χώρου.
Ειδικά το πρώτο θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για να μπορέσει η νέα κυβέρνηση να περάσει τους σκοπέλους των πρώτων μηνών. Στο πλαίσιο αυτής της προσέγγισης θα χρησιμοποιηθεί με ιδιαίτερη φειδώ και το μέτρο των εξεταστικών επιτροπών για τις υποθέσεις σκανδάλων της προηγούμενης περιόδου.
Η Ιπποκράτους δεν θέλει να νιώσουν οι οπαδοί της ΝΔ πως βρίσκονται υπό διωγμόν. Εχει, όμως, να εκπληρώσει και τη δέσμευσή της πως «ο ελληνικός λαός θα μάθει την αλήθεια». Με αυτό το δεδομένο φαίνεται πως η πρώτη και σίγουρη εξεταστική θα είναι για τη Siemens, η οποία θεωρείται και... διακομματική!
ΑΝΑΘΕΡΜΑΝΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Εντός των πρώτων 100 ημερών Θα υπογραφούν και όλες οι αποφάσεις (επίδομα αλληλεγγύης, ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δανειολήπτες κ.τ.λ.) που περιλαμβάνονται στο σχέδιο αναθέρμανσης της οικονομίας. Πέρα από τα γνωστά πέντε νομοσχέδια ο νέος πρωθυπουργός θα αξιοποιήσει τις πρώτες εβδομάδες στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να μεταστρέψει και το κλίμα απαισιοδοξίας που επικρατεί στην αγορά. Με αυτό τον σκοπό οι επιτελείς του σχεδιάζουν κινήσεις στον τραπεζικό χώρο και στις μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά και ένα νέο επενδυτικό νόμο.
Τόσο για εγχώρια όσο και για εισαγόμενα κεφάλαια. Ουσιαστικά, πρόκειται για συμπλήρωμα της δέσμευσης για απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών για την ίδρυση νέας επιχείρησης και απάντηση στην κριτική πως «θα φύγουν οι ξένοι εξαιτίας της αύξησης στη φορολόγηση των μερισμάτων και των διανεμόμενων κερδών».
ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ
Τα ταξίδια και το ραντεβού με Ομπάμα
Οι κινήσεις αυτές στο εσωτερικό θα συνδυαστούν με κινητικότητα στο εξωτερικό. Οι συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου ήδη αναζητούν την κατάλληλη ημερομηνία για την επίσκεψη στην Ουάσιγκτον και τη συνάντηση του νέου πρωθυπουργού με τον πρόεδρο Μπ. Ομπάμα.
Από εκεί και πέρα, θα ακολουθήσουν ταξίδια στη Ρωσία, την Κίνα, την Ιαπωνία και την Αυστραλία, προκειμένου να αποκατασταθεί η συνέχεια στις εξωτερικές σχέσεις της χώρας.
Το πρώτο ταξίδι, όμως, θα είναι στην Κύπρο, για συμβολικούς και ουσιαστικούς λόγους, και το δεύτερο στη Σουηδία ή τις Βρυξέλλες για συνεννοήσεις με τη σουηδική προεδρία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ψηλά στις προτεραιότητες είναι και το ταξίδι στην Ισπανία του Χ. Λ. Θαπατέρο και την Πορτογαλία του Ζ. Σόκρατες.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: