Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010

ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΣΗ ΟΛΟΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ...


Ρεπορτάζ : Κ. Π. Παπαδιόχος
(από την Κυριακάτικη Καθημερινή)


Η «βαθμολογία πρώτου τριμήνου» των υπουργών της κυβέρνησης Παπανδρέου και των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αποτυπώνεται σε έρευνα της Public Issue για λογαριασμό της «Κ». Στην αξιολόγηση των μελών του υπουργικού συμβουλίου, με άριστα το 10, όλοι οι υπουργοί περνούν τη «βάση» του 5, με τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου να προηγείται, και με την ιδιότητα του υπουργού...
Εξωτερικών, με 7,2. Ακολουθούν ο κ. Ευάγγ. Βενιζέλος με 7,1 και οι κ.κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Μ. Χρυσοχοΐδης και Γ. Παπακωνσταντίνου με 6,7.
Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών αξιολογείται ως «το καλύτερο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ σήμερα» με ποσοστό 23% και ακολουθούν οι κ. Ευάγγ. Βενιζέλος με 9%, ο κ. Ανδρ. Λοβέρδος επίσης με 9%, ο κ. Μ. Χρυσοχοΐδης με 7% και ο κ. Θ. Πάγκαλος με 3%.
Σε αντίστοιχο ερώτημα για τα στελέχη της Ν.Δ., εξαιρουμένου του προέδρου του κόμματος κ. Αντ. Σαμαρά, η κ. Ντόρα Μπακογιάννη καταλαμβάνει την πρώτη θέση με ποσοστό 14%. Ακολουθεί ο κ. Δημ. Αβραμόπουλος με 4%, οι κ. Π. Παναγιωτόπουλος και Κ. Χατζηδάκης με 3% και ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής με 2%.
Η αναγνωρισιμότητα
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα ευρήματα της έρευνας της Public Issue αναφορικά με την αξιολόγηση των κυβερνήσεων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ της περιόδου 2003 - 2010 με βάση τους μέσους όρους βαθμολογίας των υπουργών τους. Στη σχετική κατάταξη «προηγείται» η κυβέρνηση Καραμανλή του 2004, με 6,5 βαθμούς. Ακολουθεί η παρούσα κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με 6,3 και η κυβέρνηση Σημίτη του 2003 με 6,1. Τις τελευταίες δύο θέσεις καταλαμβάνουν η κυβέρνηση της Ν.Δ. του 2005 με 5,5 και η κυβέρνηση της Ν.Δ. του 2009 με 5,1.
Αναφορικά με την αναγνωρισιμότητα των υπουργών της κυβέρνησης, ευλόγως τις πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν είτε στελέχη με πολυετή παρουσία στην πρώτη γραμμή της πολιτικής σκηνής, είτε πρόσωπα που εκ της ιδιότητός του βρίσκονται το τελευταίο τρίμηνο στην αιχμή της επικαιρότητας: Συγκεκριμένα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου και οι κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, Ανδρ. Λοβέρδος, Μ. Χρυσοχοΐδης, Λ. Κατσέλη, Θ. Πάγκαλος και Αννα Διαμαντοπούλου.
Αντιθέτως, σαφώς μικρότερη αναγνωρισιμότητα καταγράφουν υπουργοί που έφερε στο προσκήνιο μέσω του σχηματισμού της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός, όπως οι κ.κ. Τίνα Μπιρμπίλη, Κατερίνα Μπατζελή, Π. Γερουλάνος και Χ. Παμπούκης.

fimotro.

Δεν υπάρχουν σχόλια: