Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2010

Φόρος σε κέρδη για χρηματοδότηση Ασφαλιστικού

Φόρο στα κέρδη επιχειρήσεων που εξαιρούνται του ΦΠΑ, όπως τράπεζες, καζίνα και ιδιωτικές κλινικές, για την ενίσχυση του Ασφαλιστικού, μελετά η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τα Νέα του Σαββατοκύριακου, ο φόρος θα έχει συντελεστή χαμηλότερο του 19%. Η εφημερίδα επικαλείται ανώτερο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, το οποίο θεωρεί ότι το μέτρο θα περιληφθεί στο νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του φορολογικού που θα κατατεθεί τον Μάρτιο στη Βουλή.

Οπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, την καθιέρωση φόρου υπέρ του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης έχει θέσει στο τραπέζι του διαλόγου για το Ασφαλιστικό ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Προστασίας Α. Λοβέρδος.

Ανάλογες προτάσεις έχει υποβάλει στην κυβέρνηση και η ΓΣΕΕ, με τον κουμπαρά του Ασφαλιστικού να ενισχύεται από ειδικό έκτακτο φόρο στα υψηλά εισοδήματα, τμήμα των κερδών των ΔΕΚΟ, ποσοστό των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις, ποσοστό επί των υπεραξιών ακινήτων (συμπεριλαμβάνεται η εκκλησιαστική περιουσία), αλλά και ποσοστά από πρόστιμα και ποινές που εισπράττονται υπέρ του Δημοσίου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το μοντέλο έρχεται από τη Γαλλία. Εκεί επιβάλλεται από το 1990 και αφορά όλα τα εισοδήματα, με απαλλαγές για τα χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια. Ο γαλλικός «κουμπαράς» θα ανοίξει όταν το ασφαλιστικό σύστημα φθάσει στα όριά του.
.nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: