Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Κατά των τροποποιημένων προϊόντων η Ελλάδα


Την πάγια θέση της Ελλάδας για απαγόρευση της καλλιέργειας γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στο έδαφός της επανέλαβε σήμερα σε παρέμβασή του στο Συμβούλιο υπουργών γεωργίας της ΕΕ ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης.

Σε δηλώσεις του ο Κ. Σκανδαλίδης αναφέρθηκε στη θέση της Ελλάδας η οποία τάσσεται κατά κάθε προσπάθειας καλλιέργειας, εισόδου και υιοθέτησης οποιοδήποτε καταλόγου γενετικά τροποποιημένων προϊόντων και ζήτησε να τίθεται πάντα η προϋπόθεση της νομικής και επιστημονικής τεκμηρίωσης για οποιοδήποτε επόμενο βήμα στο θέμα αυτό.

Ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης είπε ακόμη ότι κατά την απογευματινή συνεδρίαση του Συμβουλίου θα θέσει το θέμα των σιτηρών με αφορμή την κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά την κρίση στις αγορές των προϊόντων αυτών. Ειδικότερα, ο κ. Σκανδαλίδης σημείωσε ότι η Ελλάδα ζητά την ίδρυση παρατηρητήριου τιμών για τα προϊόντα αυτά και να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός διαχείρισης κρίσεων που να αντιμετωπίζει σε ευρωπαϊκό επίπεδο τις επισιτιστικές και διαρθρωτικές κρίσεις.

Σύμφωνα με τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης, η Ελλάδα ζητά επίσης τη λήψη συγκεκριμένων στοχευμένων μέτρων ώστε να αμβλυνθούν οι συνέπειες της αστάθειας των τιμών και της αλόγιστης κερδοσκοπίας και να σταθεροποιηθούν τα γεωργικά εισοδήματα και η αγορά.

ΑΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια: